用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求培道小學用家意見
樓主: Sameemum
go

求培道小學用家意見   [複製鏈接]

Sameemum 發表於 22-10-23 11:03
回覆 alien_ho 的帖子

所以後悔莫及,其實放棄了當晚已經訓唔著,連續兩晚流淚訓不到…點解?因為父母溝通 ...

wkf係好,但自律性要高先得!同埋適合好主動學習的小朋友,唔好後悔,
去培道,再唔得先再諗!

alien_ho 發表於 22-10-24 07:18
因為佢係中文中學
同埋近呢幾年先上到band 1C
以前一直都係band 2
Agree ,如果Band one成績嘅同區內有更好選擇。

https://www.ptps.edu.hk/CP/pG/20/21/29

afunnybert 發表於 22-10-24 11:35
Agree ,如果Band one成績嘅同區內有更好選擇。

https://www.ptps.edu.hk/CP/pG/20/21/29
這才正是最厲害的地方。招進來的B2學生, 卻帶出來B1成績,比起其他一些學校不停地靠勸退成績低而招入成績優的學生來維持自己的Banding, 這才是值得關注的。

回覆 yukaiZ20 的帖子

想問下其實點知入去的係band 2 學生?

係,呢幾年坦白講見到女女呢幾年成續曾經有再考慮試試女女會唔會有更好選擇(試左成功扣一線津)
但係回顧返喺呢間學校得到嘅嘢未必其他一線你所講勸退學校可以有。

誘發到小朋友自己鍾意返、好掛住個校長。
學校了解女女偏重讀書,會安排好多唔同活動推薦女女參加。
種種嘅因素,包括個女強烈表示「好鍾意而家呢間學校」,
令到我打消晒所有轉校念頭。

佢繼續維持而家嘅成績,
繼續鍾意讀書,條路就自然長。

回覆 afunnybert 的帖子

培小係屬1線尾小學?
Yes,其實小朋友鐘意返學就自然學到好多野,因為佢地會自發去學習,問點解,黎樣都係我所重視的,重視過所謂排名。好似我囡讀緊happy school 幼稚園,每日功課都係寫10-20隻字,但佢寫得好開心,仲不停問我d 字點寫,我覺得佢自發去學習比起谷佢寫d 深字更寶貴。反而見到我fd 個仔讀學xx,k3 做功課要用2個鐘,我見到的只係可悲(每個父母要求唔同,無話岩唔岩,但黎d 唔係我所要,就算小朋友勁到識fly)

Starry-starry 發表於 22-10-23 12:51
多口問一句,小朋友係唔鐘意傳統坐定定學習模式,定係怕左學校既一大堆功課?如果只係怕功課可以考慮培道, ...

我小朋友同您小朋友一樣性格,斯文內向,請問有冇邊幾間小推薦?心儀少功課,關心學生嘅學校。謝謝!

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

我諗係二線頭左右..只不過佢有個靚嘅校網。

當時仲好似有啲啲質疑校長誇張有愛心,入到去呢呢幾年發現..原來一切都係真實。校長真係好錫每一個小朋友。呢一點一定唔係淨係我小朋友覺得(開學嘅時候校長親自着上唔同搞笑造型衫喺學校門口迎接小朋友..)。

回覆 apricot2018 的帖子

留意番係培道上到三年班開始轉傳統教學,功課都唔少、默書都唔少。只不過少抄寫、多思維功課。

如果係希望少功課,
要諗留意

afunnybert 發表於 22-10-24 13:37

留意番係培道上到三年班開始轉傳統教學功課都唔少。默書都唔少只不過少 ...

其實在香港除咗is, 都唔會諗住話冇功課/ 太輕鬆,但求返學比較傳統津小咁大壓力,同埋啲老師冇咁衰有愛心。

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-23 23:45
請問培小有幾多人可以升返去培道中學的?我上網見話得好少,請問係咩原因?Thx ...

培道小學有培道中學21個聯繫位
2022年22人升讀聯中
唔計聯中 近三成升B1中學

培道2022年升中派位
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869390&pid=49146274

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-24 13:23
回覆 afunnybert 的帖子

培小係屬1線尾小學?

學XX做功課要兩小時?朋友小朋友是用家,佢話少功課好快做完,K2先學寫字K1仲係劃線條。會唔會係你朋友小孩不專心做咋。

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-24 13:04

想問下其實點知入去的係band 2 學生?

九龍城區B1位足 本區女校選擇多
MCS > 聖家 > 九真 > 培道 > 德蘭
B1女生有九真/男女校丘佐榮保底
培道中學中一收生以B2生為主
不過其增值力從文憑試成績可見

《請問培道係 band幾?》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3864801

回覆 Jean1769 的帖子

你朋友小朋友讀緊K2? 我講k3,k2 開學唔多功課,下學期先黎料,唔係點谷到成績,無free lunch 的。佢地k2尾k3 頭已經寫緊句子,嘴巴黎d 複雜的字了,而且仲要靠家長外補先谷到甘靚的成績,所以名幼都係谷出黎其實

SerenaYuen_FB 發表於 22-10-24 18:37
回覆 Jean1769 的帖子

你朋友小朋友讀緊K2? 我講k3,k2 開學唔多功課,下學期先黎料,唔係點谷到成績,無f ...

朋友小孩已升小。佢話到K3下學期先較多功課幫助小一接軌

其實考過小都知做練習(或功課)對考小無乜幫助,始終表達力先最重要,無乜面試要考做卷

如果冇「太輕鬆」既期望,又重視關愛既話,真係可以考慮一下培道。我覺得學校對小朋友真係好好,好正向教育。好似我個小朋友好想試下做班中管秩序既學生,要寫信俾班主任申請。後來寫完即使老師冇選中佢,都偶然會俾佢做幾日。小朋友返嚟同我講嗰陣覺得好開心。我覺得呢類簡單既action,其實對鼓勵小朋友好有幫助。你知道內向既小朋友,就算成績好,通常起普通學校都俾人當隱形,所以見到班主任肯咁樣俾啲機會佢,嘗試一下跳出怕醜框框,我心中都好感動。

同埋好同意另一位家長所講,小朋友係好莫名奇妙地喜歡學校同埋校長,超有歸屬感。同埋會好自動自覺去做功課同願意溫習。舊年有同學仔完左學年轉校,我見佢都考得可以,多口問佢一句想唔想轉校,點知佢好認真好強調咁同我講:「我一定要留返起培道架,我唔會轉校架!」所以都打消念頭。其實只要佢自己願意學習,唔好失去信心同興趣,將來先能靠佢自己去克服困難,呢樣野比死谷佢知識更加寶貴。

回覆 Starry-starry 的帖子

我見有人話1星期得1堂net,所以想問下學校英文如何,夠唔夠,要外補嗎?另外學校多活動嗎?謝謝

Starry-starry 發表於 22-10-24 19:16

如果冇「太輕鬆」既期望,又重視關愛既話,真係可以考慮一下培道。我覺得學校對 ...

嗯。
過去呢幾年都有感學校了解小朋友發展需要;無論係主動型或者被動型嘅小朋友、偏重讀書或否嘅小朋友;學校都能夠關顧,能夠感受到學校作出小安排讓小朋友 真 「全面」均衡發展,而不至於學業上。

Sameemum 發表於 22-10-22 14:23
回覆 Carly0909 的帖子

42人一班
邊間?真係好多人一班。。。

Siusiu5 發表於 22-10-25 00:04
邊間?真係好多人一班。。。

離不開係私龍

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊