用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培基小學
go

培基小學 [複製鏈接]

今年自行多唔多人25分,20分有冇機?
   1    0    0    0

有機會,不過唔係一定

應該拎定小一英文科書本, 準備明年叩門

Philichak 發表於 22-10-22 12:44
應該拎定小一英文科書本, 準備明年叩門

聽聞叩門要用普通話及英文讀一遍文章,我女英文係Ok的,但普通話就唔掂,所以而家都開始同佢外補普通話

ToeToe0119 發表於 22-10-24 11:39
聽聞叩門要用普通話及英文讀一遍文章,我女英文係Ok的,但普通話就唔掂,所以而家都開始同佢外補普通話:ig ...
果2篇文章每年都唔同,我覺得會課本度抽出嚟。拍片流暢係must,最緊要in果陣係大膽唔怕醜,我玩過幾場直資最大感受。

不過我自行選星小,得15分無謂浪費落培基。

ToeToe0119 發表於 22-10-21 21:19
今年自行多唔多人25分,20分有冇機?

培基為90網四大熱門 自行超收
計分生只有24個位(學額120×20%)
20分機會視乎當年有多少25分

Philichak 發表於 22-10-24 11:48
不過我自行選星小,得15分無謂浪費落培基。

星小2022年自行超收
計分生只有30個位(學額150×20%)
無舊生/宗教 20/25分 排先於15分

ToeToe0119 發表於 22-10-24 11:39
聽聞叩門要用普通話及英文讀一遍文章,我女英文係Ok的,但普通話就唔掂,所以而家都開始同佢外補普通話:ig ...

我小朋友舊年大抽獎抽中培基(但到最後八月底決定放棄改讀其它學校)
當日培基叩門,第一round 要拍片如下:
1)要用英文讀出校方指定英文文章
2)要用國語讀出校方指定中文文章
3)課外活動短片

另外如有比賽證書及推薦信亦都需要上傳到學校

PS : 叩門讀私幼會有比較明顯優勢

舊年大抽獎位有四十多個,但到最後叩門位亦都有四十個以上 (因音樂椅效應,有很多自行及大抽獎到最後都放棄),所以如果心儀培基最好做兩手準備

Marris 發表於 22-10-26 09:11
我小朋友舊年大抽獎抽中培基(但到最後八月底決定放棄改讀其它學校)
當日培基叩門,第一round 要拍片如下 ...

培基學額120 大抽獎45 叩門位>40?

Poyau 發表於 22-10-26 11:47
培基學額120 大抽獎45 叩門位>40?

今年培基收比較多叩門位,嗰陣時喺群組有人分享7月底第一輪叩門新生登記日人數已經有30人(因為學校會有個list 張貼當日登記人數),我諗到最後應該有超過40人以上 (我8月中退出群組前一直都有人離開)

Poyau 發表於 22-10-26 08:36
星小2022年自行超收
計分生只有30個位(學額150×20%)
無舊生/宗教 20/25分 排先於15分
唔想搞到太複雜,往年有人15分都入到,今年試下可能都仲有機會。
兩呂往年無人能15分成功,所以唔想哂機會。

其實我係想有個星小保底,叩門呂小,感覺咁樣較合我。

Philichak 發表於 22-10-26 22:11
唔想搞到太複雜,往年有人15分都入到,今年試下可能都仲有機會。
兩呂往年無人能15分成功,所以唔想哂機會 ...

明白
自行15分 90網四大無望 星小有機
祝一切順利 如願入到心儀小學  
‹ 上一主題|下一主題