用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大的大學收生dse 分數統計
樓主: LeeCC
go

[加拿大] 加拿大的大學收生dse 分數統計 [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 22-10-23 15:56
加拿大比較出名既大學, 如UBC, UT 等, 一向係以原本既地區考試要求來收生.
如果DSE, 即係香港地區考試, 香 ...
我見 UBC 可以用 IELTS 6.5 去 fulfill 語文的要求, am I right?

jaycee_mami 發表於 22-10-23 19:34
我見 UBC 可以用 IELTS 6.5 去 fulfill 語文的要求, am I right?

好似係英文requirements

jaycee_mami 發表於 22-10-23 19:34

你用甚麼curriculum 考?

如果DSE,除了過3322+33,也要IELTS,因HK curriculum , hk 不是英文為第1語言國家,DSEt英語也只是ESL,所以一定要有特定英語requirements.

如果是英制AL,就當你有I/GCSE張cert,一定會考過ENG (1st language). 要有B或6以上。有IELTS也沒有用,一定要有I/GCSE EFL。

nicolemummy 發表於 22-10-23 20:09

如果DSE,除了過3322+33,也要IELTS,因HK curriculum , hk 不是英文為第1語言 ...
Thanks a lot.

dcba 發表於 22-10-23 19:27
謝謝你嘅資料!聽到你咁講,我就安心好多。我個仔除咗中文之外,其他科都好高分。請問你仔仔曾經報過邊幾 ...

邊間就唔方便講啦,可能我仔成績幾好,PG亦算亮麗,申請咗4間4間都有比CO 佢。你孩子今年申請大學嗎?CO要求 pm 你

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-23 21:19
邊間就唔方便講啦,可能我仔成績幾好,PG亦算亮麗,申請咗4間4間都有比CO 佢。你孩子今年申請大學嗎?CO要 ...

請問CO要求是否與PG會好接近?萬一考唔到PG咪無希望?

LeeCC 發表於 22-10-23 21:23
請問CO要求是否與PG會好接近?萬一考唔到PG咪無希望?

視乎大學想唔想收,無一定。
亦可以申請多幾間,收你再選擇。

回覆樓主:

當年其中一個“CO”畀大家參考。其他的原來是firm offers

nicolemummy 發表於 22-10-23 22:21
當年其中一個“CO”畀大家參考。其他的原來是firm offers
謝謝分享

回覆樓主:

呢個其實firm offer,當時要求“繼續現在可以有的成績”,並不想上面有特定要求

回覆樓主:

呢間都只係一樣話“繼續你現在的學術水平”

nicolemummy 發表於 22-10-23 22:57

謝謝分享

nicolemummy 發表於 22-10-23 22:57
謝謝分享

LeeCC 發表於 22-10-21 10:51
請問大家有無link睇到加拿大的大學收生dse分數統計(特別是西岸的大學)?

暫時我只搵到UBC網站有提到dse ...

我地報過兩間都沒有特別寫出要什麼成績,有CO時,只寫上實際成績要跟到Predicted grades(emoji)
最後兩個都有offer

nicolemummy 發表於 22-10-23 20:09

如果DSE,除了過3322+33,也要IELTS,因HK curriculum , hk 不是英文為第1語言 ...

據 UBC 網頁 讀 British curriculum
要求 A level Eng / Eng Lit. 最少 B ?
考 A level 有幾多人會選修英文 ......
英國大學普遍要求 GCSE C/B(4/5/6)

https://you.ubc.ca/applying-ubc/requirements/english-language-competency-ok/

British curriculum (A Levels and GCSEs)

You achieved a final grade of A or B in A Level English Language or English Literature (non-ESL). The General Paper does not count.

Poyau 發表於 22-10-25 18:56
據 UBC 網頁 讀 British curriculum
要求 A level Eng / Eng Lit. 最少 B ?
考 A level 有幾多人會選修英 ...

我諗網頁寫漏左I/GCSE。當年用IAL, UT,UBC都要求我們交IGCSE Eng / lit既B/6以上成績。於是即刻去考(好在一年有2次IGCSE考),把1月試成績交了後,幾間加國大學即刻派offers,其中3張就係上面。
‹ 上一主題|下一主題