用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍培僑書院小學
樓主: MLPW
go

大圍培僑書院小學   [複製鏈接]

melodychui 發表於 22-10-21 18:55
如果妳有睇 學校介紹 應該知道 WKF好著重學業(唔是happy school),即場表演英文和普通話 學生 的能力是 ...
我睇過數據,培僑DSE成績比WKF好一截架喎

tcdino 發表於 22-10-21 19:24
https://topick.hket.com/article/3378780?r=cpstna
如果看這新聞,wkf成績其實不及好多直資
所以是否真的 ...

有睇開直資和私校 公開試成績,對比傳統BAND 1津校轉直資,WKF只是中游份子,SPCC歷史和學術成就 一定 優勝WKF!怎可以比較?

melodychui 發表於 22-10-21 19:34
有睇開直資和私校 公開試成績,對比傳統BAND 1津校轉直資,WKF只是中游份子,SPCC歷史和學術成就 一定 優 ...

不是比較spcc,新聞有其他直資數據入到oxbridge,沒有wkf

kyinyin 發表於 22-10-21 19:32
我睇過數據,培僑DSE成績比WKF好一截架喎

WKF最好的學生不是考DSE! 培僑只有DSE和FOUNDATION選擇。

我不是推銷WKF有幾好,但WKF每年報考人數過5千人,有一定吸引力。今年出左一位資優狀元IGCSE學生。

tcdino 發表於 22-10-21 19:37
不是比較spcc,新聞有其他直資數據入到oxbridge,沒有wkf

我沒有說培僑差,否則我不會報名。但兩間學校高中考試有不同選擇,由你們(未來用家)決定去向。

manto216 發表於 22-10-21 18:54
其實以拍片來講, 呢間算係最容易咩都唔使背
平心而論叫我去演講一分鐘,唔提前準備邊做得到好?結果咪即係叫父母度稿,小朋友背誦囉。
另外一個話題,我覺得Wkf做得好,起碼佢會睇portfo,會睇才藝,判斷收唔收既材料比較多。pk真係不明不白。

培僑幼稚園學生係咪都要出公海一齊考小學?如果佢哋有優勢,會食咗幾多位?

Philichak 發表於 22-10-21 20:03
平心而論叫我去演講一分鐘,唔提前準備邊做得到好?結果咪即係叫父母度稿,小朋友背誦囉。
另外一個話題, ...
我其他學校都有度稿, 呢間嗰兩條題目淨係同小朋友rehearsal咗兩三次, 我只係覺得呢兩題係圍繞住生活, 所以唔使點背啫, 不過間間學校嘅收生準則都唔同, 盡力就好了

manto216 發表於 22-10-21 20:26
我其他學校都有度稿, 呢間嗰兩條題目淨係同小朋友rehearsal咗兩三次, 我只係覺得呢兩題係圍繞住生活, 所 ...
平日訓練夠,恭喜你,加油2nd in。

回覆樓主:

感恩,入左2nd round

回覆 melodychui 的帖子

其實培僑都有IAL考,佢都有出過狀元,入到牛津
https://www.puikiu.edu.hk/tc/news_detail.php?id=51

tcdino    發表於 22-10-22 11:25

回覆樓主:

培橋仲有度好,唔洗in 家長

melodychui 發表於 22-10-21 19:42
我沒有說培僑差,否則我不會報名。但兩間學校高中考試有不同選擇,由你們(未來用家)決定去向。
...
其實各有各的特色和優勢,希望大家都有適合的offer

回覆樓主:

两間都是4-6千人报名,自己小朋友有offer個間就是最好的。
至於培僑既面試模式,將家長既努力化為小朋友既表現,還是喜歡其他直資面試模式—家長親身上陣好呢?
小朋友英普演講在培僑從小一開始可以算是家常便飯。海報,漫畫,拍片,group project…

大家邊一日2nd in?

Philichak 發表於 22-10-21 20:03
另外一個話題, ...

感覺培橋係收開朗活潑小朋友,睇佢地表情,語調等等!同埋係咪過份背誦!

melodychui 發表於 22-10-21 19:42
...

係你講兩間學術爭一條街先有咁多人有疑惑,呢兩間學校各有特色,培僑dse成績好,wkf好多人揀國際路線,我都唔知你講邊間好一條街

deco99 發表於 22-10-22 12:28
係你講兩間學術爭一條街先有咁多人有疑惑,呢兩間學校各有特色,培僑dse成績好,wkf好多人揀國際路線,我 ...

表達不理想,請見諒。

從學校介紹會中

WKF:預期是一間對學術有要求學校
培僑:讓小朋友在學習找到樂趣

為何這樣說?拍片格式要求不同,前者要求表現自己才華,後者描述情景。

這是 我想說 兩者不同之處。

那一間適合看各家長對小朋友要求和意向了。

mavis222 發表於 22-10-22 12:01
感覺培橋係收開朗活潑小朋友,睇佢地表情,語調等等!同埋係咪過份背誦!
...
我2條片都係小朋友自己諗講咩, 我就幫加少少細節拖時間, 所以過程都好開心, 同埋好快錄哂.結果都係失敗左, 如果話檢討問題, 可能係用詞簡單囉, 我地本身沒養動物, 拎隻毛公仔吹水.
中文果度用左廣東話, 可能佢地想聽普通話掛, 始終係全港第一既紅底學校.

melodychui 發表於 22-10-22 12:35
表達不理想,請見諒。

從學校介紹會中
我反面覺得相反, WKF係較多校隊同課外活動, 第3語言之類, 感覺唔會要小朋友死讀爛讀應付考試, 興趣行先.培僑就係考試成績比較好, 強大既升海外大學支援.
‹ 上一主題|下一主題