用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 目標係ESF STC
go

[中學] 目標係ESF STC [複製鏈接]

想請教下大家,小朋友而家係LS讀J.4 ,想鋪排入STC, 應該向而家學校完成哂J.6先報?定完左J.5 直接apply Y7 in STC? 因為見ESF係5歲入學,而我小朋友係LS係6歲入學,有d confused
Thank you
   3    0    0    0

chubimum 發表於 22-10-20 14:27
想請教下大家,小朋友而家係LS讀J.4 ,想鋪排入STC, 應該向而家學校完成哂J.6先報?定完左J.5 直接apply Y7 ...
要睇下你小朋友幾時出世,ESF 係跟年份即係同一年1月至12月出世嘅小朋友全部都會同一年級。可以參考佢嘅網址,都會寫咗下年想入 Year 7 嘅小朋友係邊年出世。不過係,一般LS要P5嘅9月報下年嘅 Year 7,如果收咗就讀完P5轉過去讀 ESF year 7。如果讀完LS P6先報名咁就會係插班 Year 8,即係排 waiting list 有人走先得。

hilary_tang 發表於 22-10-20 20:43
要睇下你小朋友幾時出世,ESF 係跟年份即係同一年1月至12月出世嘅小朋友全部都會同一年級。可以參考佢嘅網 ...

唔該晒你,完全解答左我問題。甘睇黎要幫佢好好準備,下年就報Y7

chubimum 發表於 22-10-21 10:54
唔該晒你,完全解答左我問題。甘睇黎要幫佢好好準備,下年就報Y7

deleted.. wrong reply…  

STC y7 不嬲都好難入unless u have priorities. 幾年後就吾知

famila 發表於 22-11-8 21:41
STC y7 不嬲都好難入unless u have priorities. 幾年後就吾知
越來越多港人家長心儀呢間.

因為小學直升,KGV 也是,而且sibling priority 也不少,y9/10 還好,但呢兩年y8 可能也好了,我不知道,y7 我就親身體驗冇priorities central application 吾使旨意

famila 發表於 22-11-11 17:43
因為小學直升,KGV 也是,而且sibling priority 也不少,y9/10 還好,但呢兩年y8 可能也好了,我不知道,y7 ...

KGV有priority yr 7機會大嗎?
兩間小學升上去KGV,仲有幾多位收外來生?

以往stc kgv 冇priority y7真係唔會有機會, 我是2022 y7 stc applicant (即2021 sep 入central application), 至於2023/24 y7 即2022 sep 入form , 我就吾知啦!

happycathome 發表於 22-11-11 20:48
KGV有priority yr 7機會大嗎?
兩間小學升上去KGV,仲有幾多位收外來生?

呢兩年多人走,有priority kgv 機會都大,因為朋友三年前sibling priority 入咗kgv y7, 但今年也走了uk

famila 發表於 22-11-12 11:46
呢兩年多人走,有priority kgv 機會都大,因為朋友三年前sibling priority 入咗kgv y7, 但今年也走了uk
...

謝謝你的回覆,希望小朋友等到有2nd in機會;有少少緊張,first in面試唔多人,希望有chance(emoji)

Esf 多數有位先叫人面試

囝囝依家係ESF Discovery College讀緊Y9, 請問有沒有ESF internal transfer 去STC Y10既成功案例可以分享?

irisling 發表於 23-2-9 18:24
囝囝依家係ESF Discovery College讀緊Y9, 請問有沒有ESF internal transfer 去STC Y10既成功案例可以分享? ...

讀得好地地點解轉?

STC 既學習氣氛比DC 應該好好多

irisling 發表於 23-2-10 13:26
STC 既學習氣氛比DC 應該好好多

讀到Year 9, 也要考慮孩子的情緒;Year 10要從頭熟習環境、老師和同學,又要與自己的好朋友分開,再加上在課程上要準備igcse, 其實不是易事。

SC的「學習風氣」好、也好大壓力;習慣了DC氣氛的學生容易接受嗎?

認識一些轉到SC的學生,幾年過去,仍是喜歡和以前的朋友一起玩;不是說SC沒有朋友,而是友情無價。

有-句老生常談,成績好的學生去邊一間學校都無所謂;而我就覺得,學生在原本學校如果已讀得好地地,又是老師寵兒,應該留在原校,考IB, 佔盡地利人和極重要。

正所謂「近朱者赤,近墨者黑」,DC同學仔太hea喇。有壓力未必係壞事,Y10係時候比心機讀書, 為自己前途著想,佢自己都想轉間成績好啲既學校。

irisling 發表於 23-2-10 23:31
正所謂「近朱者赤,近墨者黑」,DC同學仔太hea喇。有壓力未必係壞事,Y10係時候比心機讀書, 為自己前途著想 ...

I c, 如果都係孩子的意願,咁就不妨一試。

irisling 發表於 23-2-9 18:24
囝囝依家係ESF Discovery College讀緊Y9, 請問有沒有ESF internal transfer 去STC Y10既成功案例可以分享? ...

STC而家咁多人報,相信收生都會睇成績為先。

Year 10 SC 要考GCSE,DC 唔駛,會唔會怕課程銜接唔到?我識人話想考GCSE RC 轉去SC!
‹ 上一主題|下一主題