用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 外地讀中學,一年會番香港幾多次?
go

[其他] 外地讀中學,一年會番香港幾多次?

醒目開學勳章

我女剛去nz一個星期,希望係放親長假都想佢番,好掛住佢

yukiyck 發表於 22-10-19 19:17
我希望係放親長假都想佢番,好掛住佢

聖誕節,復活節和暑假,買1年3套機票!

回覆 yukiyck 的帖子

我女都將會去紐西蘭,機票太貴,所以都是預1年返來1次

醒目開學勳章

yiyiyuen 發表於 22-10-19 22:05
回覆 yukiyck 的帖子

我女都將會去紐西蘭,機票太貴,所以都是預1年返來1次

真係貴到癲,但一年只番一次我真係會 抑鬱,點都想佢番到2次,3次更好

yukiyck 發表於 22-10-19 22:16
真係貴到癲,但一年只番一次我真係會 抑鬱,點都想佢番到2次,3次更好
...

初初會有啲唔習慣,尤其行過女兒房間門口總會有點眼濕濕,過多一個月左右會慢慢習慣,加油媽媽!

醒目開學勳章

Cecilia66 發表於 22-10-19 22:54
初初會有啲唔習慣,尤其行過女兒房間門口總會有點眼濕濕,過多一個月左右會慢慢習慣,加油媽媽!
...

呀....你講中咗,我真係望到佢張床都喊得出,打完呢行字又已經忍唔住...

yukiyck 發表於 22-10-19 22:59
呀....你講中咗,我真係望到佢張床都喊得出,打完呢行字又已經忍唔住...
...

我都曾經試過初初都係咁,屋企好似靜咗咁多,無咗啲嘢咁,好明白你心情,現在有時在YouTube睇留學生在飛機離開香港上空嗰一刻畫面,又會唸起自己女兒,依家第3年都有時會好掛住佢,唯有用工作忘記唔好想太多。

咁既情況下,阿女唔係身邊,係咪乘機調轉應該陪多啲自己阿媽呢?

回覆樓主:

現在多左好多親友在UK,假期暫托親友,父母過去探仔女加親友,可能更化算。

正常一年返香港三次。

yukiyck 發表於 22-10-19 22:59
...

我大孖去讀書嘅時候都ok, 因為仲有細孖喺香港。到今年暑假細孖過埋去英國,我就真係覺得孤單寂寞,全間屋好靜。好似你話齋,初初見到間房門都唔敢開門,睇到張床到想喊。因為我自己係ftm, 平時習慣照顧佢地,而家我都好努力每一日搵啲嘢去做,啱啱term break 佢哋返咗嚟(機票貴呀,但好想見到對女)。預咗聖誕和復活節都會返香港

FennieMan 發表於 22-10-20 18:12
我大孖去讀書嘅時候都ok, 因為仲有細孖喺香港。到今年暑假細孖過埋去英國,我就真係覺得孤單寂寞,全間屋 ...

我女今早都回港,今年預計回港五次,0+3 冇所謂,去監護人都要俾錢和的士費,差唔到好多錢

醒目開學勳章

回覆樓主:

係,唯有寄情工作,有得番工情緒真係好啲,但一放假就會好得閒諗起佢
今日同佢講一年可以番嚟3次,前幾日都仲話ok,但今日佢答番2次,話撘十幾個鐘機好攰

我女剛去nz一個星期,希望係放親長假都想佢番,好掛住佢 :pit ...

我女響nz時的確有同學逢term break都返香港,亦有一年先返得一次,我原本諗住呀女一年返兩次,點知因為nz 封關搞到兩年都返唔到香港,但一切都已經捱過咗,事實上佢真係有成長到囉!其實你諗返做乜要送佢走先?返香港當然大家開心,唔返要住homestay 又真係寄人籬下,仲可能要幫手做家務添,甚至喊哂打電話俾你投訴homestay parents 點點點,但哩D體驗正正係留學生活學習之一,你送佢留學,都係想佢好啫,但如果你唔肯放手,放親假都要佢返香港,會唔會剝奪咗佢接觸新事物機會?你要記住哩D機會唔係個個香港小朋友都可以有

Yanamami    發表於 22-10-21 00:03
8-)

醒目開學勳章

anitawong21 發表於 22-10-20 20:10
我女響nz時的確有同學逢term break都返香港,亦有一年先返得一次,我原本諗住呀女一年返兩次,點知因為nz  ...

明白嘅,想佢學識獨立,反而係我呢個阿媽學唔識 佢而家過咗去一星期已好開心,番學識到朋友home stay又對佢好,聽到佢咁我就算自己喺香港有幾唔開心都唔會話佢知!唔想影響佢心情。我會努力學習放手。

yukiyck 發表於 22-10-20 20:20
明白嘅,想佢學識獨立,反而係我呢個阿媽學唔識  佢而家過咗去一星期已好開心,番學識到朋友home stay ...

你啱呀,唔單止仔女學習,做父母都要學習其實佢一個月後都返嚟啦,放成兩個月假喎,不如諗吓同佢去邊度玩好過啦,咁様你會開心好多
8-)

我已冇見阿女8個月 初初好吾慣 但慢慢習慣了 反而依加日日都有FaceTime 多左講野  以前日日對住 博咁博蝕

我女剛去nz一個星期,希望係放親長假都想佢番,好掛住佢 :pit ...
我女2月會去Dunedin讀書,我要佢一年返香港一次。當然佢就想返多几次。