用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 sen小朋友情緒起伏大
go

[學校] sen小朋友情緒起伏大

Asd+adhd專注 社交問題
言語無問題 課堂上有時會分心 成績都有9字頭 其他我不擔心 最擔心係情緒控制
容易比小事影響情緒 會發脾氣 激動 但不會傷害人 肯聽教 安撫後情緒可以走得好快
但現時學校係關愛學校 雖然係主流但係收了很多Sen在校內容易引起衝突 我小朋友從不搞人地 正常情況下相處無問題 而且幾暖男 只是被其他同學整到/言語傷害到既時候會發脾氣 已經教育過很多次 搵老師幫忙 老師實在太忙唯有當人地透明 奈何情緒無法自己冷靜落嚟 試過嬲到成堂都上唔到 趴咗喺度 亦唔肯講發生咩事 要放學見到我先肯講 (但我欣賞佢 無影響到其他人 但係長此落去都唔係咁好
已見社工 但未有改善 好氣餒 應該點樣教到佢凡事唔好太敏感?

回覆 kate0403 的帖子

參加社交小組,課外活動,等佢多d機會接觸其他人,同唔同人相處。家長亦要教佢認識不同情緒,當遇到唔同情緒時可以點樣處理。

講起sen訓練,千奇唔好上恩典兒童發展及治療中心,特別個言語治療同埋職業治療,一啲進步都無,改善唔好小朋友既問題

回覆 sonokosy 的帖子

sen 小朋友比較敏感,需要老師多點關顧。
所以協康會呢間大嘢唔好考慮,驚貴校工作繁忙乏略小朋友心理需要,連小小尊重都懶得俾家長。