用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學一年級, , 你們如何安排時間?自己會否再教深少少? ...
go

小學一年級, , 你們如何安排時間?自己會否再教深少少? [複製鏈接]

小朋友本身應付到小一大部份既英文內容, 但都會有唔小心的錯, 或標點符號錯之類. 因為幼稚園不會教標點符號. 由於每天時間都已經唔夠用咁. (LUNCH後去練琴, 已經4PM, 跟住改埋功課去到5PM.  5-6PM洗澡和自行看書. 飯後30分鐘REVIEW教咗既野. 你們會否再加多少少時間去教深過學校既野呢? 因為本身小朋友讀私稚, 都想保住佢有少少advance 既學識. 但糸這只是理想既時間表, 好多時佢都跟唔到. 所以每天也唔夠時間用. 因為我想佢7:30前完晒所有野, 仲有時間可以玩吓和畫畫. 但現實好多時跟唔到E個時間表.
所以請教吓, 大家如何安排時間呢?

P.S. 其實佢巳經在學校完成約9成功課, 但做得快既後果, 是D字寫得唔好, 要花更多時間重寫. 因為老師捉D字体好緊. 捉到我也不知佢有咩錯果隻. 甚至英文"O"字寫得唔夠圓都會被圈, 要求改正.  

4    0    0    0

WINNIETHEMEOW 發表於 22-10-19 09:03
小朋友本身應付到小一大部份既英文內容, 但都會有唔小心的錯, 或標點符號錯之類. 因為幼稚園不會教標點符號 ...
而家讀津小, 私小?
我囡私小,小一讀梗小二英文, 我仲追梗.......

WINNIETHEMEOW 發表於 22-10-19 09:03
小朋友本身應付到小一大部份既英文內容, 但都會有唔小心的錯, 或標點符號錯之類. 因為幼稚園不會教標點符號 ...

量力而為,培養良好習慣,堅持每天閱讀!
你追快咗學校啲嘢,有機會令小朋友上堂唔專心,因為佢覺得佢自己學咗,學校教嘅嘢冇左挑戰性

回覆 yeikaki 的帖子

津小. 所以英文是1A書開始. 所以暫時OK

回覆 Rtonon 的帖子

糸呀堅持閱讀好緊要. 所以我便煩惱要取捨時間, 不能去教佢新野.  

WINNIETHEMEOW 發表於 22-10-19 13:01

糸呀堅持閱讀好緊要. 所以我便煩惱要取捨時間, 不能去教佢新野.   ...

平日返學同返工一樣咁攰,下午做完功課、學完嘢玩吓、睇吓書好合理,或者出去做吓運動,身體好啲,腦筋靈活啲!
學習係一輩子嘅事,應付到當下,小朋友已經好叻,除非係想轉神校,如果唔係,冇必要學太多嘅新嘢,我覺得現今嘅小朋友已經好努力

回覆樓主:

除非想插班,小學去教深無乜意思

我情願比小朋友睇多d書,不會教深。應付到學校就ok。

唔見意再教深,唔好攪到小朋友害怕學習就足夠,更要有充足睡眠,晚上訓得好啲,隔天精神及腦筋都會爽啲和吸收好啲.

回覆 WINNIETHEMEOW 的帖子

教深過學校...

取決於時間和精力。如果有足夠精力,給予更多有趣的exposure。但是,不會按100%照教科書
例如,閱讀已經是英和中文的一種"教深"
例如,常識,查找一些相關的 youtube video.

寓教於樂..

WINNIETHEMEOW 發表於 22-10-19 13:01

糸呀堅持閱讀好緊要. 所以我便煩惱要取捨時間, 不能去教佢新野.   ...

堅持閱讀、學校課教預習便可

堅持閱讀,每天日間抽至少30分鐘戶外活動,畀小朋友曬曬太陽,跑跑跳跳,之後靜態活動如樂器,閱讀,boardgame,玩具,畫畫/做手工

notcool 發表於 22-10-19 21:42
回覆 WINNIETHEMEOW 的帖子

教深過學校...

有時間教就不要提前教學校課題,要教就按小朋友興趣教學校無教的東西,例如喜歡science的,可以自己同小朋友玩科學實驗玩具,到高小,你就會發現累積下來的知識如何幫到小朋友

我情願比小朋友玩多d,不會教深

你小朋友已經很了不起啦
能夠自己完成大部分功課

我覺得作為父母最高境界就係盡快培養自學習慣和脫手讓小朋友自己處理功課
之後讓小朋友自己看書進補

教科書讀的再高年班其實知識量都係有限數
成績好嘅人必然係課外書進補得多

良好的循環應該係:課外書多,所以成績好和完成功課快,所以先多時間去玩
有問題的循環:專攻教科書,成績也一般或虛高,但是也冇時間玩
‹ 上一主題|下一主題