用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 認真一問,港華有甚麼值得入讀?
樓主: tskvts
go

認真一問,港華有甚麼值得入讀?   [複製鏈接]

gracelam 發表於 22-10-24 20:35
佢係資優生?中幾?如果高中我就唔理了。

成長要經歷

Rpp 發表於 22-10-24 20:38
天主教男校女校都較自由。

天主教女校較自由應該得3間內。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-10-24 21:08
天主教女校較自由應該得3間內。

MCs同MSS,另外一間唔清楚。我亞囡都退學幾個月,班主任同各科老師都嗌我囡大名,叫答問題.話幾個月未交過功課,D同學實在頂唔順一再出聲講條友退左學呀,攪笑。

Poyau 發表於 22-10-24 20:54
林護近五年聯招三大取錄

年份 聯招三大取錄

林護真係一個傳奇,咁多年都屹立不倒。

Poyau    發表於 22-10-25 11:22

Rpp 發表於 22-10-24 20:38
天主教男校女校都較自由。
女校可圈可點.....

CMMANDY 發表於 22-10-24 19:51
伊中保一林護, 三大好像跌了很多

保一近五年成績跌宕起伏
據公布數字推算聯招三大
最低逾三成至最高約五成

年份 整體(主科)5+ | 3322 | 聯招取錄
---------------------------------------------------------
2022 37.0%(31.2%) | 89.7% | 90.4%
2021 30.1%(24.8%) | 91.6% | 95.1%
2020 36.2%(32.1%) | 87.9% | 95.0%
2019 41.7%^(38.3%) | 96.2% | 97.5%
2018 29.3%^(25.7%) | 94.1% | 86.3%

^ 分別為歷屆最高及最低

年份 三大 (港大+中大+科大) (%九大)
---------------------------------------------------------
2022 46.3% (16.5%+19.0%+10.8%)
2021 45.6% (12.8%+24.0%+8.8%)
2020 49.1% (13.9%+25.4%+9.8%)
2019 50% (20%+15%+15%)
2018 41% (12%+22%+7%)

https://www.plkno1.edu.hk/

2022年
本校中六同學經大學聯招辦法入讀本地大學人數達90.4%,而入讀各院校的情況如下:

gracelam 發表於 22-10-24 20:35
佢係資優生?中幾?如果高中我就唔理了。
我地都唔覺得佢資優,各方面都普普通通,中一生。

BB-Tiger 發表於 22-10-25 02:26
我地都唔覺得佢資優,各方面都普普通通,中一生。

中一都要調教下,盡下人事啦!加油
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 Poyau 的帖子

, 九成人九大, 利害了, 真吾簡單,謝謝Poyau, 另外有沒有協和書院的指數可參考

CMMANDY 發表於 22-10-25 07:11

, 九成人九大, 利害了, 真吾簡單,謝謝Poyau, 另外有沒有協和書院的指數可參考:lo ...

不用客氣
聯招取錄包括九大及SSSDP
據九大各校%推算近幾年三大四成左右

CMMANDY 發表於 22-10-25 07:11

, 九成人九大, 利害了, 真吾簡單,謝謝Poyau, 另外有沒有協和書院的指數可參考:lo ...

協和2022年成績有待校務報告

年份 考生 | 整體4+ | 3322 | 本地學位
2022 有待校務報告
2021 121人 | 56.6% | 86.0% | 60.3%
2020 151人 | 59.8% | 87.4% | 66.9%
2019 124人 | 56.1% | 87.9% | 73.4%
2018 156人 | 56.1% | 87.2% | 62.2%

https://ccchwc.edu.hk/en/plans-and-reports

Poyau 發表於 22-10-25 10:37
協和2022年成績有待校務報告

年份 考生 | 整體4+ | 3322 | 本地學位

謝謝Poyau, 非常有用的資料, 安定了內心, 有妳真好

Poyau    發表於 22-10-25 11:20

成長要經歷, 孩子去到高中, 把尺要自己度, 父母一番苦心, 只是一份小參考, 他們的朋友圈, 才是未來他們人生路上的陪伴者, 三大有三大的名氣, 九大亦有九大的體驗人生, 做到自己喜歡, 讀到自己興趣的就好

Poyau    發表於 22-10-25 11:21

https://www.facebook.com/Wah-Yan ... on-289008117781647/
前幾日音樂會,係文化中心見到大海報

Rpp 發表於 22-10-24 21:27
MCs同MSS,另外一間唔清楚。我亞囡都退學幾個月,班主任同各科老師都嗌我囡大名,叫答問題.話幾個月未交過 ...
以我所知, 除咗MSS, MCS, GHS同SPCS, 其餘天主教女校係"好保守好傳統"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-26 16:44
以我所知, 除咗MSS, MCS, GHS同SPCS, 其餘天主教女校係"好保守好傳統"

前一間學習方式同女拔一樣樣,只係課程女拔深少少,老師唔會多功課,自主學習的,但難做,精而簡,想叻D就自己谷。

好清楚

回覆樓主:

早幾年個人還係很看好港華的,因為華仁小學在東區真係名校了,簡介會我都去聽過幾年,總之係很滿意。雖然當時港華成績不怎麼樣,但因為中意其小學,中學只是假以時日。我也不知道如今港華會有這麼多負面。華仁小學是不是還像當初那樣好。好似整個辦學團體都已經變左一樣。
同樣有小學部的高主教都已經風聲水起。

hkpapa852 發表於 22-10-26 16:44

SPCS個黃金蓮修女做足幾十年校長(現仍在位)好懷疑係咪屬較自由女校之列

簡單啲來講 發表於 22-10-26 17:46
早幾年個人還係很看好港華的,因為華仁小學在東區真係名校了,簡介會我都去聽過幾年,總之係很滿意。雖然當 ...

之前乜唔係中學部嫌棄小學部,覺得接收咗太多唔係好掂嘅band2生,所以要搞直資咩?點解你講到反而小學部係太勁而中學部高攀不起咁嘅?
‹ 上一主題|下一主題