用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 認真一問,港華有甚麼值得入讀?
樓主: tskvts
go

認真一問,港華有甚麼值得入讀?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 22-10-31 12:04

LSC都唔係乜嘢都Top,就好似學術成績不及DGS,體藝成 ...

唔可能樣樣做最叻嗰個,但瓣瓣都可以頂級,已經係難能可貴。
我之前都提過,學校要守住自己嘅位置,甚至一直進步,其實係好困難嘅。我所講嘅B1S學校,個別可能有些年滑落,但好快仍然位處最高一線。
有些學校如沙田崇真、迦密,真係一步一步去到B1A
但有更多係向下滑落。
最大原因係乜? leadership, 起碼我認為係咁

DD仔 發表於 22-10-31 14:12
我之前都提過,學校要守住自己嘅位置,甚至一 ...

睇嚟閣下對選校都係以成績為先。迦密、崇真呢類型冇直屬小學包袱嘅學校升中時只收B1學生,學生本身質素有保證,比較容易提升成績,但港華、喇沙、聖若瑟呢類型嘅津貼直屬中小學由升小一嘅時冇得揀學生,學生家庭背景及資源亦參差,需要從一個小學收生不確定質素嘅條件之下,要搞好十二年之後嘅成績係十分大嘅挑戰。

DD仔 發表於 22-10-31 14:12
我之前都提過,學校要守住自己嘅位置,甚至一 ...

迦密"距離"B1A, 應該還有好長既路

整體4+比例

4主科4+平均

2011-2012

0.00%

2012-2013

0.00%

70.75%

2013-2014

0.00%

65.75%

2014-2015

0.00%

71.50%

2015-2016

0.00%

66.50%

2016-2017

0.00%

67.00%

2017-2018

0.00%

75.50%

2018-2019

0.00%

76.38%

2019-2020

0.00%

70.00%

2020-2021

0.00%

68.00%

2021-2022

0.00%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 22-11-8 16:25
睇嚟閣下對選校都係以成績為先。迦密、崇真呢類型冇直屬小學包袱嘅學校升中時只收B1學生,學生本身質素有 ...

所以咪話喇沙勁囉。
話時話,喇沙可運用嘅資源,應該唔只來自政府吧?否則,點樣維持高質教育,仲可以同其他直資比肩?

hkpapa852 發表於 22-11-8 16:54
迦密"距離"B1A, 應該還有好長既路

九龍城三寶,只有華英係B1A? (廣義d嘅B1A)

DD仔 發表於 22-11-8 17:02
九龍城三寶,只有華英係B1A? (廣義d嘅B1A)

我心目中全九龍官津只得3間B1A:
LSC, MCS, QES

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-8 17:10

保一呢?

DD仔 發表於 22-11-8 17:11
保一呢?
係喎, 成日漏咗呢間......
應該係4間:

LSC, MSC, PLK#1, QES

hkpapa852 發表於 22-11-8 17:10

hkpapa, 我覺得你有必要再出一個完整嘅B1A/B/C, B2A/B/C嘅list, 好多小六家長真係睇你個list去選校㗎(包括我)

DD仔 發表於 22-11-8 17:16
hkpapa, 我覺得你有必要再出一個完整嘅B1A/B/C, B2A/B/C嘅list, 好多小六家長真係睇你個list去選校㗎(包 ...
我想信更多人"鍾意"參考"大考"同"50小強"多D
因為咁樣佢地會開心D

嘩! 乜乜學校升咗做1C呀!
喂! 呢間全港排名勁過QC呀!

大部份學校都唔會年年公佈好多資料, 而且年年可能不盡相同, 要細分好困難
再加上有D學校真係好留意EK, 一見有咩唔對路既訊息就馬上刪改校網資料

hkpapa852 發表於 22-11-8 17:25
我想信更多人"鍾意"參考"大考"同"50小強"多D
因為咁樣佢地會開心D

喺EK嘅家長都知道你個list最權威啦,講呢啲
起碼你都出B1A/B/C 吖

Soundervolt 發表於 22-11-8 16:25
睇嚟閣下對選校都係以成績為先。迦密、崇真呢類型冇直屬小學包袱嘅學校升中時只收B1學生,學生本身質素有 ...
有直屬或龍,成績提高是變難了,這極易理解.

但大吹大擂,明明宣揚,依然講不是爲了"宣揚".明明題目講DSE,卻内容話教育理念,做多了

真心請教,邊D女官律系堅B1A, 同時怎樣釐定?

lot888 發表於 22-11-9 13:41
真心請教,邊D女官律系堅B1A, 同時怎樣釐定?

請睇吓隔離上智林護帖就會清楚㗎喇

借請問有顏寶玲資料嗎?有朋友經常呻揀錯咗,當初放棄保一,協和讀顏的。

回覆 lot888 的帖子

我覺得九龍區係St Mary, MCS, 油真同埋上智

回覆 Rpp 的帖子

唔係嘛!!! 我女入到九真, 我都放棄顏啦!!! 如果保一收我女, 我必定讀呀! 差天共地

hkpapa852 發表於 22-11-8 17:14
係喎, 成日漏咗呢間......
應該係4間:
什麼叫保一?

回覆 Rpp 的帖子

你朋友似乎真的被誤導。

PuffyBobby 發表於 22-11-9 14:10
回覆 Rpp 的帖子

唔係嘛!!! 我女入到九真, 我都放棄顏啦!!! 如果保一收我女, 我必定讀呀! 差天共地 ...

放棄兩間嘅理由你聽落打佢十八槌,問我意見時我話揀保一,同協和,顏係第三選擇,佢聽間隔屋讀SPCC家長講,肯定係顏,有名氣有IB選擇,直資資源多。
‹ 上一主題|下一主題