用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

CAIS [複製鏈接]

現係st clare 幼, 想問無外國passport, 屋企無英文語境, 係咪無咩機會入CAIS?
英文語境唔夠, 如果想入non-local小, 有咩選擇會比較易收?
   1    0    0    0

回覆 shelbylks28 的帖子

HKCA plk, DSC可能比較易入

shelbylks28 發表於 22-10-18 11:56
現係st clare 幼, 想問無外國passport, 屋企無英文語境, 係咪無咩機會入CAIS?
英文語境唔夠, 如果想入non- ...

申請左先
等佢排隊,要幾年時間架

CAIS, 無passport, 有冇話一般等幾多年?

宣道劉平齋紀念國際學校,另一間宣道,又如何? 見好似好local mix?! 無passport, 較易入?

shelbylks28 發表於 22-10-18 11:56
英文語境唔夠, 如果想入non- ...

CAIS mass intake係Prep (即本地K3),G1會加開多一班,如果過左mass intake, 只能等插班位,無passport無priority, 如果本身英文麻麻,機會更細。
如果心儀IS, 建議考慮一d較新或turnover較大的IS, 較易有位。

wg_ann 發表於 22-10-20 09:35
CAIS mass intake係Prep (即本地K3),G1會加開多一班,如果過左mass intake, 只能等插班位,無passport無 ...

請問你指較新或turnover 較大的,有冇邊啲可以參考?
其實亦注重中文,係咪好難取得平衡?

marblecake88 發表於 22-10-20 15:27

無記錯的話,CAPCL及FIS Jardine's Lookout沒有passport限制,HKCA PLK, invictus, DSC及NAIS相對較新。
有些IS中文是3rd language, 但有些也較注重中文(當然不及本地學校的中文程度),但我覺得大部分小朋友(神童除外)本身在語言發展上有主次之分,中文較好相對英文較弱,反之亦然,如果想小朋友兩種語言都好,除了靠學校,家長自己也要出力。

回覆樓主:

想問本身香港永居,但有澳門passport. 當唔當係外國passport ?

SaladHe 發表於 22-10-20 22:52
想問本身香港永居,但有澳門passport. 當唔當係外國passport ?

Yes

回覆樓主:

呢間算容易入嗎?

marblecake88 發表於 22-10-20 15:27

KIS 都易入,蘇浙國際都易入
‹ 上一主題|下一主題