用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好似st cat LH KV 知唔知學校會唔會睇家庭背景? ...
樓主: bettybb2020
go

好似st cat LH KV 知唔知學校會唔會睇家庭背景? [複製鏈接]

Darklady 發表於 22-10-21 08:55
我小朋友KV剛畢業,睇家庭背景唔係好覺
兩公婆小學都係二線津校畢業,又唔係專業人士,普通Office工,又唔 ...

多謝你分享 其實個人來講,我覺得kv 上堂唔俾講嘢 呢樣嘢我個仔真係難啲. 所以我都諗住放棄
因為心大心細 好唔好kv 面試。
但係聽完各方意見。我都係決定唔去

ashash123 發表於 22-10-22 03:03
回覆 Darklady 的帖子

我仔在st Catherine 讀,識好多家長都係由kv 轉去st cath 因為kv 英文唔掂英文堂系 ...

我在whatsapp家長群組也有調番轉是st cat 轉kv~

其實每個家庭的情況都不同,原因有各種,有些是因為要顧個大~唔得閒顧個細~
但又想有一定學術水平而轉,因為kv的家長的確可以係唔洗太多參與~
亦有原因係想加強中文

而我唔報st cat LH並唔係因為覺得佢地唔好,我覺得3間都係好學校~
但中文難學過英文~而我小朋友唔需要學校的英文語景~英文亦比中文易PICK UP好多~所以KV情況最合我
宜家小一我真係好感謝KV~~特別中文同數學~~英文小一本身就好淺~KV 英文絕對夠用

不過KV的確無咩英文語景~呢個亦係事實
一間學校一定有其長短處~唔會每一範都強~選擇合適自己的家庭情況

bettybb2020 發表於 22-10-22 03:41
多謝你分享 其實個人來講,我覺得kv 上堂唔俾講嘢 呢樣嘢我個仔真係難啲. 所以我都諗住放棄
因為心大心細 ...
小息時可以講野呀

上堂要安靜留心聽老師講野唔係應該架咩...

Darklady 發表於 22-10-22 11:00
小息時可以講野呀

上堂要安靜留心聽老師講野唔係應該架咩...

我細個上堂都係中意講嘢個批(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主:

SC 語景非常好,小朋友讀一個學期已經可以英文溝通。
非常感謝SC教我女可以自己大膽show and tell 一個英文故事,有自信,又鍾意返學,我覺得SC真係一間好學校。
至於家庭背景,我諗學校會希望收啲願意與學校配合培育小朋友的家庭,就算好有錢,但好麻煩,成日投訴既一定唔想收。
SC偏向收活潑開朗,醒醒目目的學生。所以拍片唱歌仔要展示開心,投入的一面。

其實st cath 仲嚴過kv . 小朋友必須留心聽書同自律好重要,st cath k2 已經要求小朋友懂得用鉸剪剪圖形同埋必須要小朋友話比家長聽下一堂要帶什麼什麼因為學校唔會話俾家長聽如果小朋友唔留心聽書個小朋友就唔知道要帶啲咩下一堂。如果小朋友唔留心聽書冇話俾家長聽咁佢下一堂就冇東西可以上堂,學校要這樣訓練小朋友懂得自律自理同留心,st cath 都算幾多親子活動幫助認識其他家長同英文同中文語境也很好。每星期也會提供圖書比小朋友帶回家讀同埋學校定時也會舉行一些旅行活動例如太空館我記得開學第一個月已經去了太空館科學館之類學校都算完善

我喜歡st cath 因為佢哋唔商業化佢哋唔會要求家長買嘢我記得開學的時候學校告訴我有一些書可以自己自備不用在學校買的他們從來不強迫家長捐錢之類的因為真係有出邊好多私人學校要求同埋強迫家長買學校的東西然後買完之後才發覺冇乜用同比出邊貴好多。因為st cath 從來不擔心冇人讀所以他們不會hard sell 學校的東西同埋如果是自己接送小朋友放學的話St cath 差唔多每一天也會同我update我小朋友在學校的狀況同告訴我應該怎樣改善小朋友的行為

Darklady 發表於 22-10-22 10:57
我在whatsapp家長群組也有調番轉是st cat 轉kv~

其實每個家庭的情況都不同,原因有各種,有些是因為要顧 ...

多謝媽媽分享。我覺得都係主要睇小朋友適合啲乜嘢。我小朋友比較活潑。上堂會搗亂。 所以我還是鍾意偏向啲活動多d 。包容性大啲嘅學校

見到比較SC同KV , 我會考慮邊樣野自己係屋企比唔到個小朋友, SC有好好嘅native英語環境,呢樣野我係屋企比唔到佢, 中文同數學我會有信心可以教到佢

如果講家底,KV 同LH 唔太睇
兩者都識人填公屋地址去報收咗

SC 一定睇

lcmyk 發表於 22-11-3 03:07
如果講家底,KV 同LH 唔太睇
兩者都識人填公屋地址去報收咗

SC有d真係好有錢,住house果d.

kv Lh少見啲

請問KV 中文好過LH好多嗎?我都同意中文難學想著重中問多啲。

squareplanar 發表於 22-11-4 08:59

請問KV 中文好過LH好多嗎?我都同意中文難學想著重中問多啲。 ...
我無點留意LH中文係點樣呀~
不過我小朋友果班剛好有一個LH~咁中英文默書100分會叫名~
我小朋友每次會報俾我聽邊個有份~咁我小朋友暫時未失過手~果位同學暫時未聽到
測驗最高分果幾個會叫名/extra小禮物~咁我小朋友全部有分~果位小朋友暫時未有

咁我唔知係我小朋友講漏左~還是係小朋友未適應~還是其他原因

(一線津校)

番左幾個月~邊幾個比較突出會心裡有數~咁當然~小一而已~食緊老本
其他人適應左~有實力有potential 亦會追番上黎

報名時有無問你父母係咩宗教,邊間小學畢業?有的話,佢喺呢個位已經揀緊你啦。
‹ 上一主題|下一主題