用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好似st cat LH KV 知唔知學校會唔會睇家庭背景? ...
go

好似st cat LH KV 知唔知學校會唔會睇家庭背景? [複製鏈接]

家庭背景佔分多少?有沒有用家可以分享吓?
   2    0    0    0

回覆 bettybb2020 的帖子

不會看家長背景,很多平民讀,主要睇小朋友表現

bettybb2020 發表於 22-10-17 18:55

點會唔睇家庭背景... 不過唔係單睇背景咁解,所以總會有普通家庭入讀。

只要比較返津校就明

見你話讀緊CB 維記 或artplus 之類學校,
你指家庭背景係所謂平民背景(唔似係), 還是特殊家庭背景?

codyalbert 發表於 22-10-18 12:52
見你話讀緊CB 維記 或artplus 之類學校,
你指家庭背景係所謂平民背景(唔似係), 還是特殊家庭背景?

沒有特殊背景 唔識校長 (emoji) 純粹好奇學校會唔會睇背景? 當然我知好多學校 如果有關係 係一定會收嘅

993rs 發表於 22-10-18 11:11
點會唔睇家庭背景... 不過唔係單睇背景咁解,所以總會有普通家庭入讀。

只要比較返津校就明

津校係點?

bettybb2020 發表於 22-10-18 19:21
沒有特殊背景 唔識校長 (emoji) 純粹好奇學校會唔會睇背景? 當然我知好多學校 如果有關係 係一定會收嘅
...

即係我意思冇關係嘅情況下,屋企背景會唔會係佢哋首要條件

bettybb2020 發表於 22-10-18 19:22
津校係點?
當年 K 我識嘅家長朋友中,圍內相熟嘅只有三類:做醫藥嘅、做生意嘅、做金融嘅。比例之高,點會冇揀過?
津校相對貼地好多咩人都有

993rs 發表於 22-10-18 21:40
當年 K 我識嘅家長朋友中,圍內相熟嘅只有三類:做醫藥嘅、做生意嘅、做金融嘅。比例之高,點會冇揀過?
津 ...

可唔可以透露下係邊間學校呀?

bettybb2020 發表於 22-10-18 22:27
可唔可以透露下係邊間學校呀?

呢個問題意義不大。學費越貴,上述情況就越明顯,係正常既事。

我上面都提過,會睇家庭背景,不過唔係單睇背景咁解,仲會睇小朋友表現,性格、家庭理念是否合適... etc。

家長只要衡量過應付到學費,有興趣即管去報,試過先知收唔收,無需計較家庭背景。

回覆樓主:

我覺得一定有家庭因素,但唔係睇有無錢住咩樓果d, 而係睇父母係咪名津或神校舊生,父母有無心機哉培子女(定係三不管純屬交托工人或長老),家長的理念同學校是否相近等等。

993rs 發表於 22-10-19 09:48
呢個問題意義不大。學費越貴,上述情況就越明顯,係正常既事。

我上面都提過,會睇家庭背景,不過唔係單 ...

agree, 唔通藍領或者junior office staff會去報私幼咩。唔會,咁所以班學生家長黎黎去去都係做果d

回覆樓主:

名幼收生有佢地準則(勢力人士出句聲就ok的不受此限〉
基本上他們有計分表,大約係:
- 小朋友學術
- 小朋友談吐/禮儀
- 家長背景/職業
- 世襲小學
- 住所區域

其實以家長背景/職業/住處作爲選生考慮,因為這些因素都直接或間接影響家庭投放在小朋友的資源或時間。
試想,低收入家庭的收入都用作生活開支,那來額外$培養小朋友學術和體藝。而且,過往曾有私幼出現個別家庭"拖欠"學費情況,爲免追討程序的額外行政,學校都傾向取錄家庭環境較穩健的學生。

另外,某些私幼較喜歡全職母親家庭,因ftm較大可能照顧孩子成長。

總括而言:學校注重的不是"家底",而是"家底"背後洐生的培育效果。

lcmyk    發表於 22-11-3 03:04

jesswu 發表於 22-10-20 17:52
名幼收生有佢地準則(勢力人士出句聲就ok的不受此限〉
基本上他們有計分表,大約係:
- 小朋友學術

寫得好詳盡,多謝你
我覺得你講得好合理

bettybb2020 發表於 22-10-18 19:22
津校係點?

官津小學生源得4種 (有錯請指正)
1. 自行(世襲)
2. 統一派位
3. 特別通道(有勢力人士)
4. 叩門

3和4加起來佔盡5%-10%
1佔30%
咁2統一即佔60%以上

1和2所佔幾乎90%,收生皆非由學校主導,即非由校方選過。良莠不齊情況故此較多。
私幼私小,校方100%掌握收生權,揀過的學生較有質素,也是自然不過的事了。

jesswu 發表於 22-10-20 20:55
官津小學生源得4種 (有錯請指正)
1. 自行(世襲)
2. 統一派位

聽你講完,我就通透咗好多 (emoji)(emoji)(emoji) 聽各下講嘢,好有文有路 ,好奇問一下閣下係咪做教育?

bettybb2020 發表於 22-10-17 18:55

我小朋友KV剛畢業,睇家庭背景唔係好覺
兩公婆小學都係二線津校畢業,又唔係專業人士,普通Office工,又唔係住私樓
交得到果個學費就去馬,kv 係三間入面係最平,一年只係四萬幾雜費又少︿另外兩間嫌貴無報,
就係咁,唔洗太在意,家長之間亦唔會比較,知道有d好有錢但亦有唔少普通家庭
閒談間會知道有d家長的確係投放大量資源俾小朋友,
亦有好普通無做太多野類型,例如我地係零外補人士,俾左私校學費就無再投放金錢去其他地方

回覆 Darklady 的帖子

我仔在st Catherine 讀,識好多家長都係由kv 轉去st cath 因為kv 英文唔掂英文堂系中國人教語境不好Kv 學費好平所以超多平民讀

我淨係知st Cat 好多星二代讀成日見到陳展鵬接佢個女返學放學反而kv 比st cat 平民好多因為學費平,kv 比其他私校平

ashash123 發表於 22-10-22 03:03

我仔在st Catherine 讀,識好多家長都係由kv 轉去st cath 因為kv 英文唔掂英文堂系 ...

其實我自己都係偏向sc 如果要比較三間 聽完你講我就放棄kv 面試(emoji)
‹ 上一主題|下一主題