用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 見一間喊一間, 我可以點
go

見一間喊一間, 我可以點 [複製鏈接]

9月K3開學前面試都能順利分離,開學後中了新冠,休息了一段時間後再返學就開始發作。好不容易上學唔喊,點知最近面試高峰期見一間喊一間。每次分手就拖實喊, 又係咁要去小便。明明每次出來都笑笑口話好玩。有一次係禮堂,全場百幾人得佢一個喊,所有人都望實我地,果刻我真係想搵個窿。
好說話, 獎勵, 懲罰乜都試過,就係咁軟弱無能, 自己明明識的就偏唔爭氣。捱得過新冠, 過唔到自己,心累了。

2    0    0    0

明白你地辛苦, 上次我去黃錦輝都見到個小朋友係坐位度狂喊(應該係in完), 又無人黎接佢, 得一個老師又忙緊, 我俾左粒糖佢就走, 無法安撫佢.
5歲小朋友o係陌生環境係會驚架.

20170101 發表於 22-10-15 16:34
9月K3開學前面試都能順利分離,開學後中了新冠,休息了一段時間後再返學就開始發作。好不容易上學唔喊,點 ...
小朋友對分離有焦慮,明顯係安全感不足夠,而安全感應該係由細開始俾佢嘅。而家K3仲喊,個問題都好嚴重下。建議你平時同佢做咩,都預先brief佢,等佢知道你會帶佢去邊喥同會做啲乜嘢。同埋平時盡量唔好鬧同罰,而係用鼓勵方法,引導佢去嘗試。你要明白父母面容越唔耐煩、態度越急、說話語氣越重,小朋友只會越唔敢嘗試。所以就算覺得佢點唔爭氣都好,都要鼓勵同讚賞佢。當佢有多啲正面經驗時,自然會願意嘗試。

我明白係好無奈, 但呢啲情況一時三刻未必有機會改到~ 無論係爆喊、失準、發台瘟, 佢都係你寶貝, 深呼吸, 停一停, 穩定自己情緒, 再給他一個擁抱~

回覆樓主:

平常心, 直私唔得, 仲有大抽獎

每人總有唔同時間去表.

我仔in pn, k1, 炒得好勁. 因佢間間都喊.

上年 考小一, 除了spccps, 間間收晒, 唔係要曬命, 係想講, 不要灰心.

sonokosy 發表於 22-10-15 17:55
小朋友對分離有焦慮,明顯係安全感不足夠,而安全感應該係由細開始俾佢嘅。而家K3仲喊,個問題都好嚴重下。 ...

講得好好,我都好認同”父母面容越唔耐煩、態度越急、說話語氣越重,小朋友只會越唔敢嘗試”.

首先唔係處理佢,係處理家長自己情緒先。如果自己真係解決唔到,我建議揾治療師。

9月K3開學前面試都能順利分離,開學後中了新冠,休息了一段時間後再返學就開始發作。好不容易上學唔喊,點 ...
我女早幾個月都無啦啦分離焦慮,有一次面試有喊但好彩都順利入到2nd in。之後我喺街會同佢玩byebye遊戲,例如比佢獨立自己去商場嘅toilet (當然自已幫佢清潔左先離開),或去餐廳食野時要佢自己點餐,等佢覺得媽媽唔喺身邊都冇問題。唔知關唔關事,之後每次面試都成功分離。希望幫到你。

會唔會俾佢上d班?譬如學下畫畫、彈琴甚至上下英文

呎d班全部都要分離,可以習慣下

試下畀一個佢鍾意的細公仔佢袋住,這可以增加安全感。

平常心,我個仔當年都系見小一間間喊(佢出來講)之後抽奬入津校,考得前再插班入直龍(佢自己想轉)
唔好灰心,小朋友未ready,真系叻既,响津校都會叻,要比他信心,加油

我當年個仔都係咁,有次喊到唔肯入,好彩隔離個阿媽叫佢個女拖住佢入,最後入咗之後笑住出嚟。後來見校長講返前兩round interview 表現,話喊嗰次interview 得特別好(emoji) (我非常明白你嗰個想搵窿捐仲可能有啲嬲嘅心情,當年我無眼睇自己走咗先,等我老公comfort佢)

無謂勉強等抽獎啦

gtg435i    發表於 22-10-16 11:12

平常心,加油

呢啲會有抽奬命

呢啲分離焦慮係 k1/ n班 頭幾個星期嘅事

如果 k3 依然有類似情況,
可能反映樓主和小孩日常相處有一點問題。。。

回覆樓主:

大人都想喊

小朋友要氹下佢,閙佢仲驚,我仔都细膽,我俾一個貼紙佢話有magic ,佢袋住就肯入去啦

回覆 20170101 的帖子

請緊記:由於大抽獎的機制,小朋友就算考唔到直私,都唔會冇書讀的!
其實小朋友都面對好大壓力才會有這樣的反應,正面鼓勵才是最重要。

而給予正面鼓勵的目的不是在於考學校的成敗得失,請樓主不要搞錯….而是為了幫助小朋友學習面對壓力,還有為了你們之間的親子關係。

你們之間的感情才是最重要的!

家長對孩子的培育是長遠的,這一戰孩子即使敗了,也可以用往後日子再慢慢重建孩子的自信和能力。

把目光放更遠吧!

hil_hy_c211 發表於 22-10-17 15:15
回覆 20170101 的帖子

請緊記:由於大抽獎的機制,小朋友就算考唔到直私,都唔會冇書讀的!

你講的好好,小學面試只是孩子人生中一個小小關卡,他以後還有更多挑戰及難關要面對,媽媽,妳應該給他更多的讚美及安慰才對,媽媽是一家的太陽,你的光跟熱能讓他幸福快樂,不論面試結果如何,請好好讚美及抱抱你的孩子吧❤❤❤

Azzurro 發表於 22-10-17 14:02
呢啲分離焦慮係 k1/ n班 頭幾個星期嘅事

如果 k3 依然有類似情況,

可能停課太多,又剛病完吧
隨緣啦
‹ 上一主題|下一主題