用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求教band1小學,追成績
樓主: Cherryroy
go

求教band1小學,追成績   [複製鏈接]

yiqiyihui 發表於 22-10-18 18:03
嘩寫夠20次記過我就唔係好認同喇!一個term 20次都係講緊幾日一次
點解學校要家長負責埋佢哋自己應該做嘅 ...
我知道有學校如果欠交欠帶功課6次就要成績表總平均分扣10份,俾著你係家長,幫唔幫佢對?你個小朋友叻,,自理能力高,唔代表每個小朋友都做到。正如有小朋友能力高讀band 1學校無問題,唔代表全部小朋友都用同一套教養方法都應付到band 1學校課程。

sonokosy 發表於 22-10-18 19:19
我知道有學校如果欠交欠帶功課6次就要成績表總平均分扣10份,俾著你係家長,幫唔幫佢對?你個小朋友叻,, ...

唔,你一定係冇睇我個reply 我根本唔知寫手冊會記過/ 扣分 (扣conduct 少少我ok, 因為個責任感係要個小朋友自己學返嚟,唔應該靠家長)
如果係,我認同難放手。同埋欠6次就扣平均分,真係莫名其妙。有得揀我唔會留喺嗰度。佢對家長/小朋友太高要求,大家理念根本唔同。

小艾美 發表於 22-10-18 18:08
幾日欠一次,根本家長就係要跟下咩事。完全放手我覺得家長都有問題,話就話要學成長,你會唔會小朋友日日 ...

咁我就唔認同喇。幾日欠一次係好正常, 見到幾日欠一次作為家長當然會提佢自己小心啲執,
但唔會出手check
所以提完之後仍然會欠已經正常
小朋友嚟㗎咋

yiqiyihui 發表於 22-10-18 19:42
咁我就唔認同喇。幾日欠一次係好正常, 見到幾日欠一次作為家長當然會提佢自己小心啲執,
但唔會出手check
...
如果咩都跟足,又要對齊功課,又要睇埋做得好唔好,仲要幫小朋友執埋書包,仲要同佢溫書/默書等等,真係多多時間都唔夠用啦。講俗d 真係好似家長自己重讀小學咁

認同小一二放手可能有d 早,但如果小五六都仲係要做齊上面既野,就算個小朋友band 1 上到中學都好快現形,自律自理養成良好學習態度同習慣先有用。

Zleep 發表於 22-10-18 20:42
如果咩都跟足,又要對齊功課,又要睇埋做得好唔好,仲要幫小朋友執埋書包,仲要同佢溫書/默書等等,真係多 ...
咪係。又未識自己溫書,三朝唔埋兩日陪溫書已經用好多時間。

每個小朋友都有佢成長的步伐,有特別需要的小朋友係需要多啲時間同耐性,贊成要養成良好的自理能力,但真係要睇小朋友的情況,不能一本通書睇到老。我係心痛個小朋友,亦都心痛媽媽,聽到嗰位媽媽見到小朋友成績而喊,証明媽媽都好大壓力,希望你嘗試搵專業幫手,當能對症下藥後,小朋友可以有好大轉變,世界很大,小朋友可以有好多選擇。加油!

回覆樓主:

小朋友自己做功課有困難,要等父母返回家才做功課 對功課,實在太夜,對小朋友都唔好。

功課班導師也冇時間和心機去給特別照顧樓主小朋友。唯今之計,請搵一個單對單的補習老師,在下午時段督促小朋友做功課和溫習。請個老師要搵有教小朋友經驗的全職補習老師,要有耐心,唔好搵啲兼職大學生。當然,咁樣補開支係重,但樓主無時間教就搵人教。一係就辭職做FTM自己教,但有機會奧己都教唔到宜令親子關係變得更差。

tkinwong 發表於 22-10-19 10:46
小朋友自己做功課有困難,要等父母返回家才做功課 對功課,實在太夜,對小朋友都唔好。

功課班導師也冇時 ...

其實,好多網友都叫樓主對症下藥,搵出原因。要睇下小朋友是否學障。呢樣嘢,無得靠家長直覺小朋友有無,要搵專業人士幫手嘅。

如果知道學障,咩想辦法,比番相應training 。

如果不是學障,家長才搵相應方法改善。

估估下,都做到三年級,再拖下,就升中了。

yiqiyihui 發表於 22-10-18 19:42
但唔會出手check
...

如果你覺得小學幾日欠一次功課係好正常,咁冇咩好講,大家教養方法不同,學校要求不同。
自己做好自己覺得對的就夠了。

回覆 小艾美 的帖子

有D 人仲覺得用飛鴿傳書係WORK O既,
咪自我感覺良好囉,

而家, 用緊SMART PHONE 年代,

仲用幾十年前教仔方式,

希望佢個仔成材而又唔憎自己啦,

用李冠軍港姐話: 我真係恭喜你呀!

欠幾次功課都覺得冇問題, 根本發現唔到自己人有問題,

希望唔好有人對號入座啦~
‹ 上一主題|下一主題