用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求教band1小學,追成績
go

求教band1小學,追成績   [複製鏈接]

小朋友响某band 1小學讀p3,但默書小測由開學瑜現在都未合格過,心好灰~
   10    0    0    0

Cherryroy 發表於 22-10-13 19:07
小朋友响某band 1小學讀p3,但默書小測由開學瑜現在都未合格過,心好灰~

每次溫幾耐?媽媽在職?有冇補習?
科科都係唔合格?
考試呢?

見你出過post 講
似乎大家都努力咗但就係做唔到
揾班主任傾下同搵expert 對症下藥?

回覆 MLPW 的帖子

其實一知道默書就同佢溫,但係功課做得好慢,所以唔多唔小都影響到溫唔到,而且今年佢中文老師捉字捉得好緊,所以兩次都3×分 英文同數都係咁,我同爸爸都番工,我哋只能放工回來先跟到功課,上年有去功課班,但反而成績無進步  。p2時最後學期因為無去功課班,反而英文好左,所以令平均分剛好合格升班。而家剩係番緊專科數學班。

回覆 yiqiyihui 的帖子

班主任同我傾過,剩係話佢寫字好慢,老師剛開新學年教佢,就同我講搵間適合佢嘅學校,唔好咁樣令她打擊自信,我同老師講佢唔合格佢反而知自己要努力,從無打擊過佢,佢記性差啲受同懶思考就係我覺得佢缺點。,不過係阿媽我受唔到。講真11月頭考試,又全炒,我真係未必受得住。我好想搵方法幫佢

Cherryroy 發表於 22-10-14 00:52

班主任同我傾過,剩係話佢寫字好慢,老師剛開新學年教佢,就同我講搵間適合佢嘅學 ...
咁會唔會可能有特殊學習需要? 係咪要評估下而唔係估估下?

學校p1時話佢有讀寫障礙,跟著話學校社工跟進,之後學校又無回音,跟著今年個班主任又話可能有讀障,我都唔知~佢寫字係大力又大個,所以好慢

班主任同我傾過,剩係話佢寫字好慢,老師剛開新學年教佢,就同我講搵間適合佢嘅學 ...

如果你用咗3年時間去試間學校,都跟唔到進度,我覺得係時候去轉另一間適合的學校,留係原校只會打擊自信,愈讀愈唔開心

Cherryroy 發表於 22-10-14 07:53

學校p1時話佢有讀寫障礙,跟著話學校社工跟進,之後學校又無回音,跟著今年個班主 ...

似讀障,你要先拿正式評估報告,再跟學校講需要調適,例如默書範圍默少D,考試比多D時間,老師唔會執字執咁緊。

學校p1時話佢有讀寫障礙,跟著話學校社工跟進,之後學校又無回音,跟著今年個班主 ...

讀障要去評估,有正式評估默書測考要extra時間,如果咁嘅支援學校都俾唔到,真係轉校好過

如果真係讀唔店
轉去啲關愛同淺啲學校係一個方法

聽落似係學習或讀寫障礙,如果能力可以,出私家做評估啦,唔好等學校。

tailinlin 發表於 22-10-14 07:54
如果你用咗3年時間去試間學校,都跟唔到進度,我覺得係時候去轉另一間適合的學校,留係原校只會打擊自信, ...

無錯,唔啱就無謂再拖啦。一線校考第尾不如三線校者前d

轉校,大人小朋友都辛苦
無自信只會愈讀愈差

醒目開學勳章 王國長老

如果讀障/學障,老實說,早日面對現實啦。大家都辛苦。生得個仔出嚟你都想佢愉快成長。當然大個始終要面對社會係真嘅,但要明白唔係人人都天生有條件做食物鏈最頂層,要在佢能力範圍內揀條最好嘅路

咁你已經點出咗問題嘅癥結所在。讀寫障礙唔係你同佢自己喺屋企努力溫就克服到。因為呢啲方法根本唔啱佢。學校好明顯冇咗件事。你追學校嘅同時都要自己出去做評估。你search 下去邊度做,政府定私家,有咁快得咁快搞咗佢。老實講你心累都係無謂,考試咪考試囉,唔會無端端今次好咗。拖咗兩年喇!唔好再拖。

點解你講咁大段都唔講重點… 重點係讀寫障礙呀(老師應該係懷疑因為佢唔係專家)

https://www.dhcas.gov.hk/file/conditions/Dyslexia_Chi_1801.pdf

網上好多資訊,你google 下,最重要揾人幫呀!

bananaGi    發表於 22-10-17 08:31

同意,你都比咗兩年時間個女,好明顯唔係佢唔努力,你唔夠出力。不如面對現實去睇專科。

佢留係band 1 學校只會令佢唔開心,滿滿的挫敗感。搵間適合佢嘅學校更重要。

努力過都唔得, 可能真係要放開D, 搵間適合的小學。成績重要, 但小朋友快樂成長更重要。

其實我都唔知係咪有讀障,老師覺得有咋
‹ 上一主題|下一主題