用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資 津校的取捨
go

直資 津校的取捨 [複製鏈接]

而家已經有直資中學開始接受報名,假設取錄了,就不可以參加大抽獎。但如果放棄了,抽得唔好,再扣門人哋係咪會blacklist你?  定係直頭而家唔報直資,當派位唔好時,七月係咪有些直資都仲可以報名的?(我唔知算唔算扣門)
   2    0    0    0

可能要了解整個游戲規則,因為重有自行。如果策略好,自行可能是至勝関鍵。到時可考慮要直資,等自行或玩大抽獎。

以我所知,LKP第一輪收生係可以參加大抽獎,不需要放棄學位。
您小朋友band 幾?呢間係band 1c-2a左右。

有D學校無扣門只call waiting,有D學校唔call waiting只開筆試扣門,要留意下各校玩法。

eit2003 發表於 22-10-13 14:19
以我所知,LKP第一輪收生係可以參加大抽獎,不需要放棄學位。

暫時應該係b1a的

今年咩直資都不報,坐等大抽獎

Paypaybear 發表於 22-10-13 14:41
暫時應該係b1a的

B1A 男生 看看以下如何

直資
男校 DBS^ SPC^^ 英華
男女 SPCC^ 港同 赤提^

官津自行
男校 皇仁 喇沙 SJC 九華
男女 東區 張祝珊 中婦 聖馬可

^ 高中雙軌 DSE / IB
^^ 高中雙軌 DSE / AL

回覆樓主:

如果揀咗直資,係咪會連自行後補嘅機會都會冇埋?

Paypaybear 發表於 22-10-13 13:48
而家已經有直資中學開始接受報名,假設取錄了,就不可以參加大抽獎。但如果放棄了,抽得唔好,再扣門人哋係 ...

仲有自行2間中學,直資就算take offer,自行入咗仲可以去直資抽飛。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

honeybabypig 發表於 22-10-13 16:58

honeybabypig 發表於 22-10-13 16:58

我都想知,定最後可以去扣門?

gracelam 發表於 22-10-13 17:00
仲有自行2間中學,直資就算take offer,自行入咗仲可以去直資抽飛。

請問係邊2間呢?

Paypaybear 發表於 22-10-13 17:02
請問係邊2間呢?

第一階段可向全港九新界申請2間官/津貼中學,自行結果會在3月尾公布,自行入到咪考慮讀官津定直資中學囉。

假設你直資冇offer或放棄,自行階段又落選,就會進入第二階段大抽獎(同小學/住址嗰區中學)。

不如你了解吓個升中遊戲玩法先。

gracelam 發表於 22-10-13 17:07
第一階段可向全港九新界申請2間官/津貼中學,自行結果會在3月尾公布,自行入到咪考慮讀官津定直資中學囉。 ...

哦 ,我誤會左你嘅意思,呢個我了解的(emoji)

eit2003 發表於 22-10-13 14:19
LKP 第一輪收生take咗offer 而無抽飛的話, 係無得參加大抽獎
佢以前第二輪offer 係可以, 因為註冊日期係遲過交資料上EDB既期限.

近兩年有冇變 (即出offer日子是否遲過直資交冊資料俾EDB既期限) 就無留意了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-13 17:36
LKP 第一輪收生take咗offer 而無抽飛的話, 係無得參加大抽獎
佢以前第二輪offer 係可以, 因為註冊日期係遲 ...

上年兩年開始已經得兩輪報,第一輪take offer 冇得大抽獎,第二輪是叩門位

回覆 hkpapa852 的帖子

請教︰成日聽到抽飛,係點解?即係放棄直資OFFER?

回覆 emilytam826 的帖子

因為學生收到直資OFFER後,註冊時要一併遞交正本"小六學生資料表"),而EDB會要求直資係4月頭~中提交收生學生名單。
EDB收到名單後就不會為學生分配學額,不論自行或統一派位。

如果自一/自二中學收左(3月底知結果),學生/家長想入讀。又或者學生/家長想去返統一派位。
學生都需要在直資提交學生名單前取消註冊並取回"小六學生資料表",所以俗稱"抽飛"。

"小六學生資料表"係EDB經小學派給P6學生,一學生一張。

回覆 worldcat 的帖子

謝謝你,好詳細...換句話說
如果我係自行後補入,應該趕唔切抽飛,對嗎?

emilytam826 發表於 22-10-14 15:43
回覆 worldcat 的帖子

謝謝你,好詳細...換句話說

自行後補同大抽奬同一時間派彩,所以要2揀1 (直資/大抽奬=自行後補)。
如果筧得自行大機會後補到,唯有抽飛搏埋大抽奬。

‹ 上一主題|下一主題