用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1B女校
樓主: rabbittwin
go

1B女校   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 23-4-24 13:03
凡是講到「搏」呢個字,就離不開呢3個字:「輸得起」。係嘅話,晒冷又點話。
...
将心比己,一想到如果touch wood万一抽到绝不想入读的学校,要我带住个女到处去求学位,担惊受怕,患得患失,我就肯定自己是“输不起“不过,玫瑰乙一虽然稳妥,但万一在大奇迹日,发现不少成绩比自己差的学生派到油真和上智,那种不甘的情绪,要平伏也不是容易的事。

回覆 猴子爸 的帖子

另一個post有人問可唔可以乙一二三都填哂跨區借位既B1中學然後乙四先至填本區既B1中學, 講真要咁填我(地)都唔會阻止佢既 自己承擔風險之嘛, why not?!

回覆 猴子爸 的帖子

呢個我明, 當年我女有位同學乙七填九真, 係跨區借位(2個)咁都中咗, 我見到其他家長既羨慕同埋仇恨既眼神, 我到家陣都記得

ekhc    發表於 23-5-12 16:34

PuffyBobby 發表於 23-4-24 13:19
回覆 猴子爸 的帖子

另一個post有人問可唔可以乙一二三都填哂跨區借位既B1中學然後乙四先至填本區既B1中學 ...
“乙一二三都填哂跨區借位既B1中學然後乙四先至填本區既B1中學“ - 这个人一定是中了”B3抽到曾记”的毒。EK会员掌声鼓励。他和他小朋友suffer而已。 当然,奇迹也会有发生的一天,只不过不肯定是降临在谁的身上而已。

rabbittwin 發表於 23-4-22 10:45
有道理,所以我唔明學校點解要我哋第10個選擇之後就跳崖入Band 2

請問學校想乙11選B2是那間
深水埗乙部本區他區合計過10間B1校

深水埗區2023年統乙學額 #27
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3874071&pid=49225760

bananaGi 發表於 23-4-24 12:42

有時D黑箱, 我都唔盡信係全抽.

有7成真係好易中

回覆 猴子爸 的帖子

我都聽過”B3抽到曾記”呢個傳聞, 但係咪真就無人知, 況且B3生入到間B1A中學係咪好事呢?

ekhc    發表於 23-5-12 16:35

0030 發表於 23-4-24 10:06
回覆 rabbittwin 的帖子

你自行報左邊兩間?自一油真?自二玫瑰?

我係跳崖式,自一聖提女,自二油真,無就等抽上智

B1B女揀呢兩間自行都好合理, 唔係跳崖呀! 如果我女有B1B我都會揀油真+藍田聖保祿, 如果有B1A就梗係揀SMCC同埋MCS啦 (阿媽幻想下啫)

rabbittwin 發表於 23-4-24 22:13
我係跳崖式,自一聖提女,自二油真,無就等抽上智

你自行時有1A, 唔叫跳崖啦~
可能後補呢~

祝福祝福

7月等你報喜乙一入上智,仔自行成功了?

PuffyBobby 發表於 23-4-25 10:34

B1B女揀呢兩間自行都好合理, 唔係跳崖呀! 如果我女有B1B我都會揀油真+藍田聖保祿, ...

B1A 揀SMCC好咩???  
MCS我唔反對

回覆 bananaGi 的帖子

SMCC係媽媽喜歡, 覺得呢間學校好神聖, 啲女仔好優雅
MCS就係校舍靚, 啲女仔又靚

媽媽好膚淺 只係睇外表 媽媽以前都係讀天主教女校, 所以好想阿女都係咁 (點知家陣阿女去咗基督教女校)
‹ 上一主題|下一主題