用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1B女校
樓主: rabbittwin
go

1B女校   [複製鏈接]

iamok 發表於 22-11-13 18:14
多謝你嘅回覆,咁如果係B1C, 咁係咪留返喺SFCC 也可,不用特登好,過去九龍區頭先講嗰三間呢?
...
除非返學會方便咗,否則真係無謂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

我覺得MSS 好好, 唔係好traditional, 間學校走ib 同傳统學校中間點, D女仔又smart , 英文程度比喻International school , campus 又大又靚, 唔駛俾學費…

iamok 發表於 22-11-13 18:14
多謝你嘅回覆,咁如果係B1C, 咁係咪留返喺SFCC 也可,不用特登好,過去九龍區頭先講嗰三間呢?
...

DSE 2021 SFCC ≈ 聖羅撒 > OLR
聖家 不如看看港島同系 SHCC

2021年 聖羅撒 | SFCC
--------------------------------------------------
中文4+ 46.2% | ~40%
英文4+ 65.0% | ~70%
數學4+ 48.7% | ~54%
--------------------------------------------------
CEM4+ 53.3% | ~54.67%
通識4+ 62.4% | ~55%
主科4+ 55.6% | ~54.75%

聖羅撒2022年文憑試成績
https://www.hksrl.edu.hk/en/content.php?wid=149

聖羅撒2021年文憑試成績
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3867660&pid=49106964

SFCC 2021年文憑試成績
https://www.sfcc.edu.hk/sfcc/school/plan_reports/school_reports/2122_school_report.pdf

聖母玫瑰2021年文憑試成績 #824
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=49002464

SHCC
https://shcc.edu.hk/Learning/public_exam/

https://shcc.edu.hk/attachment/upload/Learning%20at%20SHCC/public_examination_result/2022%20SHCC_DSE%20exam%20statistics.pdf

https://shcc.edu.hk/attachment/upload/Learning%20at%20SHCC/public_examination_result/2021%20SHCC_DSE%20exam%20statistics.pdf

https://shcc.edu.hk/attachment/upload/Learning%20at%20SHCC/public_examination_result/2020%20SHCC_DSE%20exam%20statistics.pdf

仲有香港家長特別有想象力,一聽到校風自由都聯想到D女校係咪性開放,又聯想到原校生實恰外校生杯葛等等,又擔心自己個寶貝格格不入,又擔心讀齋校會搞同性戀交際唔好真係杞人憂天。

PTL_L 發表於 22-11-10 10:52
好多中學都冇校車,但mss有褓姆車。

請問有冇MSS褓姆車路線資料?Thanks!

Joe8889 發表於 22-11-13 18:10
回覆 PTL_L 的帖子

佢地少不更事。
既然發生咗,係事實,做大人係咪可以藉此教下其他小朋友呢?總好過不停無限loop,時不時攞出嚟講兩講,踩兩踩,講好易㗎,打兩句咋,但如果起自己小朋友身上發生呢?又會點處理?多啲同理心好啲!

10090 發表於 22-11-13 13:54
MSS同喇沙仔出過色情片 仲敢入去讀?
學校教出黎?

gabejang    發表於 22-11-14 10:13

rabbittwin 發表於 22-11-13 16:26
係香港讀書好危險.....(曲)
係呢個世界好危險…😂

hkpapa852 發表於 22-11-13 18:12
就算搏1B, 都係搏SPSS, TLHK, SSGC, 甚至MSS何需渡江?

1B都可搏SSGC嗎?

請問有冇SPSS DSE 2021 成績 ?

rabbittwin 發表於 22-11-13 23:08
1B都可搏SSGC嗎?
1A都需要睇排乜位置,1B基本無機會.
基本上當SSGC的位置是油真差不多:即本區非最熱女校,隔離區亦有比自己熱門的女校,但又有相當吸引力.

HK-MAN    發表於 22-11-14 08:06

medicine 發表於 22-11-14 07:02
基本上當SSGC的位置是油真差不多:即本區非最熱女校,隔離區亦有比自己熱 ...

SSGC 嘅吸引力係唔係DS E成績拍得住英華?可唔可以話同SP Convent 齊名呢?

Baby_Star 發表於 22-11-13 23:23
請問有冇SPSS DSE 2021 成績 ?

呢間係唔係就係女飛魚讀嗰間中學呀?

iamok 發表於 22-11-14 07:45
呢間係唔係就係女飛魚讀嗰間中學呀?
是的

iamok 發表於 22-11-14 07:44
SSGC 嘅吸引力係唔係DS E成績拍得住英華?可唔可以話同SP Convent 齊名呢?
後一句誰能證實?
前一句僅僅某些年得,即大多數未得

medicine 發表於 22-11-14 07:02
基本上當SSGC的位置是油真差不多:即本區非最熱女校,隔離區亦有比自己熱 ...

SSGC係咪不只注重成績?面試表現好都有機?

rabbittwin 發表於 22-11-14 08:38
"面試表現好"這是難以衡量的呀.
至於係咪不只注重成績,我答唔到.知同一年有兩位B1A報,一成功,一參加抽獎中本區女校.

rabbittwin 發表於 22-11-14 08:38
成績係第一個篩選條件
成績達標先有機會面試
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

iamok 發表於 22-11-14 07:44

成績是否拍得住就算己睇睇:

BPS

YWGS

SSGC

4主科5+

4主科5+

4主科5+

2011-2012

2012-2013

2013-2014

30.00%/58.00%/40.00%/27.00%

>=8.2%/54.00%/??/??

2014-2015

21.70%/57.20%/39.20%/36.70%

34.00%/54.00%/52.00%/30.00%

16.80%/57.90%/??/48.00%

2015-2016

27.00%/54.00%/39.30%/36.80%

26.90%/49.50%/41.30%/28.80%

24.80%/51.20%/??/??

2016-2017

28.70%/58.20%/43.40%/42.60%

22.10%/50.70%/30.00%/17.10%

??/47.70%/37.50%/30.50%

2017-2018

36.80%/57.90%/42.10%/42.10%

27.00%/38.50%/36.50%/23.60%

2018-2019

29.90%/48.90%/39.30%/37.00%

31.10%/42.30%/32.90%/22.80%

32.80%/49.20%/39.30%/36.90%

2019-2020

21.40%/50.80%/38.10%/35.70%

30.10%/49.30%/42.60%/27.90%

2020-2021

36.10%/55.70%/41.00%/39.30%

28.70%/43.80%/38.20%/27.80%

2021-2022

26.20%/43.20%/45.60%/36.50%

27.60%/53.40%/39.80%/34.70%

27.00%/47.50%/37.00%/34.00%

我諗只講名氣, SSGC的確係同SPCS相近, 始終大家都係 HK Grant School (香港傳統名校)

http://gsc.edu.hk/memberschools.html

rabbittwin 發表於 22-11-12 10:13

家人話,寧做雞頭不做鳳尾,大家點睇?

我都有諗.   話說精英班同學仔之間傾心儀中學, 但個個都望住b1ab.
對1c 無興趣, 其實去1c做大魚唔好咩? (如果未去到top 1a成績).
‹ 上一主題|下一主題