用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 1B女校
樓主: rabbittwin
go

1B女校   [複製鏈接]

ALmonmon 發表於 22-11-10 09:20
我覺得MSS都比較看重要Interview的表現和英文程度,不是只看成績。如英文好,同時参考自己學校往績大約級幾 ...

上年級5x自一入mss,冇操卷冇補習,好感恩有間學校不只看RO,仲會睇潛能,因為我女英文真係好好,而且學識絕對不限於中英數常,而家中一,適應得好好,成績唔會輸俾龍小或其他級十幾考入嘅小朋友,所以真係有洗牌論的。

MSS功課唔多但小測多,中一中二冇考試,超happy,就算唔係龍小升上去大家都冇排斥,校園氣氛好唔錯,我好開心幫佢揀咗呢間學校 (emoji)(emoji)

jesswu 發表於 22-11-13 09:39

小池大魚vs大池小魚。

好精彩!

charlottechy 發表於 22-11-13 10:43
上年級5x自一入mss,冇操卷冇補習,好感恩有間學校不只看RO,仲會睇潛能,因為我女英文真係好好,而且學識 ...
琴日去參觀學校,亞女好鍾意❤️唔知1B女有冇機會入..

PTL_L 發表於 22-11-10 10:52
好多中學都冇校車,但mss有褓姆車。
請問知唔知保母車去唔去TKO,又或者係邊到上車

HK-MAN 發表於 22-11-13 12:20
琴日去參觀學校,亞女好鍾意❤️唔知1B女有冇機會入..

我女算1c

MSS同喇沙仔出過色情片 仲敢入去讀?

10090 發表於 22-11-13 13:54
MSS同喇沙仔出過色情片 仲敢入去讀?

有關係?只係個女仔問題?唔識保護自己,遇人不熟只係女仔及學校問題?學校教出嚟?家庭教育唔駛負責任?
即叫人唔好入喇沙?你問下啲有仔既父母會唔會咁而唔入喇沙?咁曾經有學童因學業壓力而輕身既學校,又唔好讀?剛有間新貴直資,係大家都話輕鬆學習,一樣有小朋友校內輕生,又可以話係學校問題?

好似唔係幾合邏輯喎!人地校內讀緊既都唔太覺好大關係,花生友憑咩定論?仲要段片既主角而家都差唔多u grad,好似grad左先啱,仲攞出嚟講?放過兩個小朋友啦,人誰無過,你未後生過咩?個個年少都輕狂過啦,最緊要錯而能改,錯中學習啫⋯⋯

我估你既小朋友係仔仔,因為如果有女女既,其實會攞呢件事做反面教材咁教自己女女要學會珍惜自己,學會say no,而唔係再指責女方既不是囉!

PTL_L 發表於 22-11-13 14:01
有關係?只係個女仔問題?唔識保護自己,遇人不熟只係女仔及學校問題?學校教出嚟?家庭教育唔駛負責任?
...

咪係囉! 有邊個未試過年少輕狂, 輕衣怒馬呀!

charlottechy 發表於 22-11-13 10:43
上年級5x自一入mss,冇操卷冇補習,好感恩有間學校不只看RO,仲會睇潛能,因為我女英文真係好好,而且學識 ...

請問英文好,程度要有幾好?
英文科要級頭?講英文要好似native咁?

短短既面試,學校問左D乜野,去了解小朋友既能力?

謝謝分享先

PTL_L 發表於 22-11-13 14:01
...
如果我子女今年升中,我一定會大大聲講:
LSC同MSS有學生自拍情色片,校風應麻麻
DBS好多畢業生都有問題,如杜生拍咸片,運動員扮偽教育家呃錢
PLK旗下多幾中學教職員都曾發生風化案,全線PLK既學校唔好去考
BPS早幾年前玩check Bra 帶,証明校風守舊兼老土,唔能夠與時並進,out!
九龍城區同屯門區B1名中曾有學生跳樓,反映學校會迫死人,又out!

你話曲定直呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-13 16:08
DBS好多畢業生都有問題, ...
明白,謝謝,完全收到哂!

hkpapa852 發表於 22-11-13 16:08
DBS好多畢業生都有問題, ...

係香港讀書好危險.....(曲)

rabbittwin 發表於 22-11-13 15:49
請問英文好,程度要有幾好?
英文科要級頭?講英文要好似native咁?

女女英文科一直都級一
海量嘅閱讀 (表現左佢多方面嘅興趣)
自發寫二千多字嘅短編故事
有自學嘅能力
邏輯思維不俗

去年interview家長一齊in
小朋友讀一中一英文章
再base on你交嘅portfolio問問題
問家長平日同小朋友嘅相處

我覺得個portfolio幾重要
因為mss唔止睇成績
所以portfolio真係要用心做
突顯小朋友嘅長處優點

charlottechy 發表於 22-11-13 16:55
女女英文科一直都級一
海量嘅閱讀 (表現左佢多方面嘅興趣)
自發寫二千多字嘅短編故事

多謝分享,咁英文真係超班
同MSS好夾,恭喜小朋友找到好學校

rabbittwin 發表於 22-11-13 16:59
多謝分享,咁英文真係超班
同MSS好夾,恭喜小朋友找到好學校

對,最緊要夾
希望你女都入到適合佢嘅學校

hkpapa852 發表於 22-10-13 13:31
聖家, 蕭明, 聖羅撒
其實聖母玫瑰都唔差了

借位一問,SFCC比起聖母玫瑰,SRL and 聖家係咪差少少呢?
如果小朋友成績係Band one B,有冇需要特登過去九龍報考試以上三間學校呢?

回覆 10090 的帖子

唔出就冇,你真奇怪。講你知我當年阿sir同我講我果屆對上十幾年有師兄去九龍城打架。
90年的學校無黑歷史。

回覆 PTL_L 的帖子

佢地少不更事。

iamok 發表於 22-11-13 18:05
借位一問,SFCC比起聖母玫瑰,SRL and 聖家係咪差少少呢?
如果小朋友成績係Band one B,有冇需要特登過去 ...
就算搏1B, 都係搏SPSS, TLHK, SSGC, 甚至MSS何需渡江?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-11-13 18:12
就算搏1B, 都係搏SPSS, TLHK, SSGC, 甚至MSS何需渡江?

多謝你嘅回覆,咁如果係B1C, 咁係咪留返喺SFCC 也可,不用特登好,過去九龍區頭先講嗰三間呢?
‹ 上一主題|下一主題