用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 THE公佈2023年世界大學排名,香港5校入前100名 ...
樓主: Arabellahk
go

THE公佈2023年世界大學排名,香港5校入前100名   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 22-10-19 14:37
優才計划去年93% 國內人獲批,海外人才只有7%,現在更加無限額,真的人才大躍進!

輸入人才計划進一步放 ...

"年輕本地畢業生係好辛苦,而且被政府鄙視,有能力嘅可以走嘅,點會唔走。"

They have no stake in the society?

Yanamami 發表於 22-10-19 14:20
反智....雙重標準.....唔太可以準確地形容政府。其實,佢地並唔知自己想點,亦唔知自己講緊啲乜野。

題外 ...

我當然可以用更到肉的形容詞,還是留少少口德!

Animal Farm 入面啲動物係唔需要知道自己想什麼,講什麼!

我又不會太擔心,很多世界大廠的藥都有在國內代工生產,現在國內的GMP及CFDA都越來越正規。

我在國內有買成藥食,例如皮膚敏感藥,香港醫生只處方3日:國內¥32,十粒。

暫時我對藥物監管還是有信心嘅!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 22-10-19 14:46
"年輕本地畢業生係好辛苦,而且被政府鄙視,有能力嘅可以走嘅,點會唔走。"

Some government policies and officers have no stake of the society too.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-10-19 14:49

Animal Farm 入面啲動物係唔需要知道自己想什麼,講什麼 ...

海天醬油都有出口版和中國版喎。

akys 發表於 22-10-19 15:39
海天醬油都有出口版和中國版喎。

有什么分别?鈉的含量?添加剂?防腐剂?致癌物质?

Arabellahk    發表於 22-10-19 18:00

Animal Farm 入面啲動物係唔需要知道自己想什麼,講什麼 ...
最近, 在電視上看了一個國內時事節目.
係講中國採取全國藥物集體採購. 其中一個負責小組經8 次談判, 最終, 達成合理价格, 採購了一種治療先天性肌肉萎縮的專利藥品. 由廠方報价RMB48,xxx./瓶, 以RMB32,xxx/瓶, 達成協議.
藥物引進入全國醫療保險範圍.
相关,病人, 過去是自費70萬/年, 現在, 以醫保使用, 支出是2萬元人民幣.

----   

我認識一個朋友, 曾經在東莞開廠, 也很成功.

某天, 他媽媽發病(冰桶症), 大約70歲左右. 朋友50歲左右出現病症. 兒子17/18歲左右也開始出現病變.
因一家病情, 變得十分貧窮.

----

現在,國內醫藥規管很嚴格.

有獨立部門做突擊藥物和醫療開支檢討.

COVID-19 衞生署派個D國產必理痛, 同埋公立醫院既國產藥物經過咩程序去揀呢?
我不知道, 不過有得揀我唔會揀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

stillgood20 發表於 22-10-19 16:08
最近, 在電視上看了一個國內時事節目.
係講中國採取全國藥物集體採購. 其中一個負責小組經8 次談判, 最終,  ...

你說那些對價格影響不大,係外行人的睇法。

最重要係投標制度的實施,還有兩票制,減少中間商。

ANChan59 發表於 22-10-19 16:22
你說那些對價格影響不大,係外行人的睇法。

最重要係投標制度的實施,還有兩票制,減少中間商。
只係我有朋友的遭遇, 感受才深.

我相當無聊, 幾個月前曾想過, 為老人家, 做非某利的團購老人生活輔助工具.

希望, 等到有e個機會.

hkpapa852 發表於 22-10-19 16:16
COVID-19 衞生署派個D國產必理痛, 同埋公立醫院既國產藥物經過咩程序去揀呢?
我不知道, 不過有得揀我唔會揀 ...

Generic drugs 不用太擔心,外國大藥廠不會生產這些低價藥,而且好多專利已經過咗期,不如擔心印度生產那些。

衛生署藥物管制做得唔錯嘅,藥物先香港註冊,然後加入HA藥物名冊。這些普通藥用量大,HA要招標嘅。

最初有RAT的時候,很多人對國產有睇法,我都係。

我行多一步問專家,他健議我看德國的一個網站,入面有在德國註冊的所有RAT,而入面有重要技術參數,例如不同技術,sensitivity,最好嘅係一隻深圳生產,只係外國銷售的RAT,國內買唔到,香港買得到。這款比衛生署批那些外國RAT更敏感,價錢更合理。

我補充一點,我擔心你誤會為什麼不在國內銷售,原因係註冊速度,因為行CE再加EUA,係快過園內NMPA的註冊,time to market,外國買得好,價錢好,所以冇做國內市場。

上面我冇用最準確,準確就要PCR,RAT講求效率及敏感度。我係識咁多。

Arabellahk    發表於 22-10-19 18:03

stillgood20 發表於 22-10-19 16:31

我相當無聊, 幾個月前曾想過, 為老人家, 做非某利的團購老人生活輔助工具. ...

你可以試吓,是什麼類型?

盡量唔好做有維修保養那些,耗材可能較適合你這種情況。

stillgood20 發表於 22-10-19 16:31

我相當無聊, 幾個月前曾想過, 為老人家, 做非某利的團購老人生活輔助工具. ...
點解要做非謀利?

ABC-DAD 發表於 22-10-19 17:32
點解要做非謀利?

笑話: 講吓笑唔使錢 (所以非謀利)
長者社群,有富有貧.要研究一個機制.
未必平就得。幫到人!

社會需要.
我只係想想.
我係EK都建議過,
有朝一日,EK開 old member 特區.
OK喇!

stillgood20 發表於 22-10-19 18:55
笑話: 講吓笑唔使錢 (所以非謀利)
長者社群,有富有貧.要研究一個機制.
未必平就得。幫到人!
如果我有時間,我都幫忙做義工,定價可以分member categories 去玩吖,有錢可賺先開條線做非謀利都可以嘅。
時間唔等人。

stillgood20 發表於 22-10-19 18:55
有朝一日,EK開 old member 特區
Senior Member 會唔會好啲 ?

cow 發表於 22-10-20 09:08

Good idea.

cow 發表於 22-10-20 09:08

Yes,  Super Senior !!!

ANChan59 發表於 22-10-13 16:31
我冇乜所謂。我稱呼阿仔學校係旺角體藝書院,或者旺角體校!

五道口技術學院
圓明園職業技術學校

cow 發表於 22-10-24 10:49
五道口技術學院
圓明園職業技術學校

冇翻場睇唔到!

港大Medic IG 報喜2023subject ranking 排13?無註冊睇唔到原文。

‹ 上一主題|下一主題