用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 THE公佈2023年世界大學排名,香港5校入前100名 ...
樓主: Arabellahk
go

THE公佈2023年世界大學排名,香港5校入前100名   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 22-10-14 13:37
但你仔唔係pure IT人嘛。

我回应不是讲lT,我是回应年轻人去不同地方闯,包括大湾区及北京上海。

我们家觉得IT係有用的enabler,其他domain expert更加重要,不过冇乜人听入耳。阿仔係sell expertise ,program and modelling 係reference or operative 一些概念。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

路係人行出嚟嘅,定位同計劃都不宜跟人尾,計劃同實施嘅回饋經驗非常有價值,用agent同用慣補習嘅得左方便,只係蝕左實戰體驗呢方面

beastiebistro 發表於 22-10-13 12:23
仲理呢啲排名?大家都知啲學校為咗提升/保住排名game個system,無所不用其極... ...
如果參加評選的大學大都用同樣的做法,大家彼此彼此,最終還是看大學的真正實力。在某一個維度作為參考還是可以的。

Arabellahk 發表於 22-10-15 16:00
如果參加評選的大學大都用同樣的做法,大家彼此彼此,最終還是看大學的真正實力。在某一個維度作為參考還是 ...
除咗長期佔據頭二十位嘅大學(來來去去都係個十幾間,其實人人都識,冇乜必要睇排行榜),其他都係無所不用其極去爭一兩位嘅升降。所謂嘅學術論文,根本連有冇質量都唔理,總之一味夠多,好似工廠咁啤出嚟。滿意度調查又係得啖笑,問邊個問幾多個問完之後點interpret個數據完全任噏。

抱歉我take呢啲排行榜with a huge pinch of salt,我認為一無事處...

ANChan59 發表於 22-10-14 09:43
我同意,為數不少的。我下面講嘅,我相信你是知道的,我係講俾其他唔清楚嘅家長知道。

……

其實點為之多, 點為之少?香港有幾多人有Degree/Master in Traditional Engineering?
HKIE 有幾多 Fellow/Member?
HKIE好似有成半人係Civil Engineering discipline

cow 發表於 22-10-16 00:06
其實點為之多, 點為之少?香港有幾多人有Degree/Master in Traditional Engineering?
HKIE 有幾多 Fellow/M ...

我在隔離酒店瞓覺時間多咗,醒咗見到你的問題,很有意思,我嘗試解答一下。

香港五大都有工程學院,每間有多有少,最多係港大中大約360人一年,其他三大都三百出頭,平均當340計算,單學士學位每年約1700個畢業生。碩士學位我冇資料,我當每間開5班,每班30人,就750人,近年封關,我相信會跌咗好多國內學生過嚟補taught master。最多會係2500人左右一年。

Fellows and Corporate Members約3000 +30000, 總數33000左右。最近在Qualification and Membership Board 發現多咗人reinstate番資格,我推算係因為移民潮關係,2021-2022年度這類多咗幾倍,他們都知道在香港搵食唔係必須要有專業資格,但係海外就要有,互認都要有香港資格。

HKlE還有Associate Members, Graduate Members and Student Members.

香港在大專教育界的教授們,絶大部分有專業資格,但只係小部分有HKIE,他們持有海外專業格例如IEEE。他們唔轉HKIE,因為不一定長遠留在香港,二來做Professional Assessment 如果肥咗,會好瘀㗎。十年前HKIE加多咗Research Route,但申請嘅不是增加很多。

香港係好有趣的地方,很多人覺得civil吃香,因為很多工程項目及法定文件要RPE 簽名畫押,點解 civil 特別要咁做?係因為叻?抑或以前亂咁簽名,冇人簽名,冇人負責之下搞出豆腐渣工程,危樓,短椿,引致人命傷亡及倒塌。邊個簽名,將來有問題就告邊個!

政府,公營機構,及公用事業及法例指定要有RPE 簽名的行業就會多咗人有專業資格。

我上面帖講咗香港用工程師職稱嘅係不需要有專業資格,這是個歷史遺留落嚟嘅問題,所以很多大中小公司的工程師,高工,經理至董事都不一定要有專業資格,這是現實。作為一個公司的工程經理,人工好參差,月薪由几萬到十幾萬。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果參加評選的大學大都用同樣的做法,大家彼此彼此,最終還是看大學的真正實力。在某一個維度作為參考還是 ...

你這個是良好意願,現實不是這樣的。

其實個排名跟研究有多些直接關係,但對學士學位的教學質素係好間接,選學士學位我個人就會略過。

ANChan59 發表於 22-10-16 06:30
你這個是良好意願,現實不是這樣的。

其實個排名跟研究有多些直接關係,但對學士學位的教學質素係好間接 ...
現實中受此排名影響的人很多,尤其是各地區排名在前的幾所大學在當地平均錄取分數遠高於排名在後的大學。

Arabellahk 發表於 22-10-16 09:10
現實中受此排名影響的人很多,尤其是各地區排名在前的幾所大學在當地平均錄取分數遠高於排名在後的大學。 ...

習非成是!

所以beastbistro已經講得好白,最top果二十間老字號,可以乜都唔使做,大把人俾佢揀,后面果d知道家長及學生大多是羊群,所以用顧問,玩數字遊戲,鑽空子,無所不用其極,為了排前一兩位。兩者入學多兩分,畢業之後又如何?Who care?

我講出點解學士,master taught program 無謂跟,到研究院分學院排名就有指標性。不過香港大學生絕大部份唔會讀研究院!

你思前想后可以跟,可以晤跟,你有free will 作決定。不用太在意,平常心就可以啦!

你有機會去排名機構睇吓佢哋嘅methodology,是否你所想的?

你又要留意排名機構的附屬顧問公司做什麼服務,你再比較不同機構的methodology分別及大學的上上落落頻率,幾得意㗎!

如果學費,生活費支出相同或相近,我依然鼓勵孩子們投考排名靠前的學府,因為這些學校的師資,設施,同伴,氛圍,文化歷史很豐盛,點滴積累,成為未來的他們,孩子能花1元的價錢吃10元的飯,吃好飯長個子,就是十分化算的事。

這些排名序次有待商確,1-20,20-50,50-100,各有生態圈,估計只要是圈內的,條件狀況相距不遠的。

好學校是第一份工作的敲門磚,其重要性高低,就看孩子當時有多需要這塊敲門磚了。落在普通學莘身上,這塊磚是需要的,落在擁有才華或早有職場預備的人,這塊磚便是可有可無。

敲門磚過後是現實,學校的光環自會隱退,只有具有自強能力的人才不會被逐漸淘汰。

P. S. 排名用cohort 或者batch去分類,也許更有指導價值。

ANChan59 發表於 22-10-16 05:38
我在隔離酒店瞓覺時間多咗,醒咗見到你的問題,很有意思,我嘗試解答一下。

香港五大都有工程學院,每間 ...
謝謝詳盡嘅解答
講開Professinal membership, MIEEE 跟MIET都不算有專業資格。我識嘅人好多都係IET Chartered,再換返MHKIE,佢地話容易啲,起碼唔使搵FHKIE簽名

cow 發表於 22-10-16 10:22
謝謝詳盡嘅解答
講開Professinal membership, MIEEE 跟MIET都不算有專業資格。我識嘅人好多都係IET Charter ...
Anchan是專業人士,所講所答,真的非常清晰的。

有位香港教授有感而發, 談起名校這回事. 他以過往那麼多年收生經驗是, 名校的光環在於補底而不是拔尖. 名校生當中即使是比較一般的一群也有一定質素, 久而久之, 外間的人就會對名校產生一種預期, 就是品質保證, 有了信譽, 我們揀選的功夫和行政成本就可以減省, 簡單一點說, 就是亂Q咁篤一個都不會太差

他的延伸解讀是, 名校如此, 名牌亦是同一道理, 就是產品不會參差不齊, 你買它就是因為清楚它的品位, 知道它的質素.

ANChan59 發表於 22-10-14 13:45
我回应不是讲lT,我是回应年轻人去不同地方闯,包括大湾区及北京上海。

我们家觉得IT係有用的enabler,其 ...
你這個Domain expert, 我聽了很多次。其實,十分有道理. 我也推薦很各家長/同學.

現在,細囝DS畢業,入了lT.
數學,數學科學,統計學,lT編程,
是一個載具.

找尋合適的Domain.
再成為專業.

路徑是這樣的,但能否順利,去到一個專業基礎.

我也特別强調.
小伙伴擁有數學能力,電腦運用能力, 邏輯力,自學能力,…
係一個不錯的優勢.

老實說, 任何一種排名及分類, 最初的出現, 都是服務揀選者或消費者, 令消費者容易選擇自己想買的東西. 貨品其實本身沒有話語權.

cow 發表於 22-10-16 10:22
謝謝詳盡嘅解答
講開Professinal membership, MIEEE 跟MIET都不算有專業資格。我識嘅人好多都係IET Charter ...

你可以上網HKIE自己睇connections 有關reciprocal recognition agreements,那些承認的機構。

就算有都要申請。你提到nomination 要Fellow 簽名,這是一個障礙,有見及此今個年度通過咗一個mentorship program 幫有志申請corporate memberships 嘅人更明白過流程。初步Civil及Electrical disciplines作先導計劃。

關於英文寫作能力都有新的改變,如果你有valid嘅IELTS成績,可以代替essay筆試,個別discipline 不接受 IELTS,一定要考,合格分數線唔記得係6定係6.5,對寫作能力有要求的。

ANChan59 發表於 22-10-16 10:09
你有機會去排名機構睇吓佢哋嘅methodology,是否你所想的?

你又要留意排名機構的附屬顧問公司做什麼服務 ...
陳sir就係一矢中的

annie40 發表於 22-10-16 10:24
Anchan是專業人士,所講所答,真的非常清晰的。

失禮,只係在HKIE做咗20年義工的經驗分享一下,可能講完都冇乜人聽到。

工程學科係一個很好的訓練,但被社會玩殘咗,曲解咗,忽略咗,如果冇之話對社會的影響力!

stillgood20 發表於 22-10-16 10:46
你這個Domain expert, 我聽了很多次。其實,十分有道理. 我也推薦很各家長/同學.

現在,細囝DS畢業,入了lT ...

我記得你最初都唔係好瞭解我點解咁講,我們討論幾次之後,你瞭解我點解咁講。

事實上是阿仔以前提醒我他的看法。當年我知道他喜歡研究電腦,但他當時冇興趣以電腦作職業,因為他認知係某些公司電腦部係阿四。他也是高級IT 狗教佢走更專業,要全世界承認果種專業,不用考來考去。

他主修計量金融,然後副修及自學。

你細仔快d搵到個重點,條路會好行d。
‹ 上一主題|下一主題