用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Computer science vs mechanical engineering
樓主: Mattb
go

[英國] Computer science vs mechanical engineering   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 22-10-13 18:57
老實講,兩科適合唔同既學生讀,與其睇出路,不如睇返自己仔女既性格同能力。

...

llmom 發表於 22-10-13 11:49
Maths 勁先係無敵

好多新科技都涉及開發algorithm(算法)。 需要數學好 ,讀 quantitative嘅科目,好似 CS, Economic, Engineering, Maths...都可以做。

Hei3705 發表於 22-10-13 11:04
佢用 DSE 成績,學校出咗PG 全 4 咋

計 UCAS Tariff DSE 4 等如 AL C
不過有大學算 DSE 4 為 AL B
看看心儀大學計法

UCAS Tariff
56 | AL A* = DSE 5** = IB H7
48 | AL A = DSE 5 = IB H6
40 | AL B = DSE 5/4 = IB H6/5
32 | AL C = DSE 4 = IB H5
24 | AL D = DSE 4/3 = IB H4/S6
16 | AL E = DSE 3 = IB S5
12 | AS C = n.a. = IB H3/S4
6 | AS E = n.a. = IB S3

美國讀CS即使揾到工,近幾年抽籤綠卡太難喇,機率細,每年名額大約70%畀印度人攞走,20%大陸人,佢哋申請人數海量,特別印度人通過佢哋自己人開嘅外包公司,又團結,其他地方加埋先10%左右,如果考慮埋移民呢個因素要加上去。

978212 發表於 22-10-14 00:03
美國讀CS即使揾到工,近幾年抽籤綠卡太難喇,機率細,每年名額大約70%畀印度人攞走,20%大陸人,佢哋申請人 ...

如果你有料,有公司請,唔使太擔心冇綠卡

beastiebistro 發表於 22-10-13 11:55
回覆 twhkleung 的帖子

未必㗎,因為過去兩年(疫程+grade inflation)超收情況太嚴重,所以好多大學defer ...
確實果樣,疫情紅利消失,總還要消化下以往紅利,大家好運!

twhkleung 發表於 22-10-13 11:11
咁可以試下leeds,Nottingham, 进取d可试bristol,再加两間保險d,收开ABB,应該都会ok,不过beastiebistro ...

Bath 的CS 都好似幾好。

另外,我仔當年心儀的幾間都收咗,佢自己入大學faculty 的網站睇有關科目的course outline, 睇吓係唔係自己想要讀的。最後佢選了一間唔係我心水的,不過我冇比意見,結果他的選擇冇錯。所以家長們應該放手比自己仔女選擇。

sleung2020 發表於 22-10-14 01:57
如果你有料,有公司請,唔使太擔心冇綠卡
抽啲綠卡嘅都喺有公司請嘅人,最近1次抽中嘅好似只有17%,搵唔到工嘅邊有資格抽。依㗎講嘅就喺即使有公司請,美國都未必咁容易移。

cow 發表於 22-10-13 21:08
好多新科技都涉及開發algorithm(算法)。 需要數學好 ,讀 quantitative嘅科目,好似 CS, Economic, Engine ...
其實algorithm(算法)唔需要數學叻, 最需要係邏輯思維清晰, 懂得去思考不同場景/因素所帶出既問題同變化

978212    發表於 22-10-14 14:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

作為IT人, 經常見到D外行人話讀 IT 需要乜乜物物, 我真係笑而不語
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-14 13:45
其實algorithm(算法)唔需要數學叻, 最需要係邏輯思維清晰, 懂得去思考不同場景/因素所帶出既問題同變化 ...

簡單算法只需邏輯思維清晰, 複雜算法需要好多數學。簡單算法也可以有高價值
簡單算法開發人員唔值錢
複雜算法開發人員較值錢

簡單算法
- 以前波波mouse
- 自動吸塵機
- Lift

複雜算法
- 光學mouse
- 手機 touch
- 開發加密解密
- 自動駕駛

cow 發表於 22-10-14 14:40
簡單算法只需邏輯思維清晰, 複雜算法需要好多數學。簡單算法也可以有高價值
簡單算法開發人員唔值錢
複雜 ...
所謂複雜算法, 現今其實都只係建基於多個簡單算法既組合
今時今日唔會有人無終生有做一個單一目的既複雜算法, 因為所有不能再用既嘢係無人buy唔值錢 (因為得你識攪咁你飛起我點先), 除非你本身個 product 好unique

所謂處理複雜算法, 其實只係諗下點樣將唔同既簡單算法組合出嚟達到效果

978212 發表於 22-10-14 12:51
抽啲綠卡嘅都喺有公司請嘅人,最近1次抽中嘅好似只有17%,搵唔到工嘅邊有資格抽。依㗎講嘅就喺即使有公司請 ...

同意。孩子美國大學的非美籍學姐,去年已收到美國一間非常top的跨國大公司return offer,原定今年六月畢業後到紐約上班。但今年畢業後卻抽不到visa,現在被公司安排到倫敦office上班,所以並不是只要有美國公司請,就一定可以抽到working visa。

ckh689 發表於 22-10-14 19:03
同意。孩子美國大學的非美籍學姐,去年已收到美國一間非常top的跨國大公司return offer,原定今年六月畢業 ...
如果要考慮埋移民,相對加拿大、澳洲會容易過美國,不過CS畢業生工作機會、人工比起美國會差啲。
‹ 上一主題|下一主題