用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Computer science vs mechanical engineering
樓主: Mattb
go

[英國] Computer science vs mechanical engineering   [複製鏈接]

longlokma 發表於 22-10-12 20:02

sorry, 阻你揾生意,但UK cs 排名第一绝對唔係St Andrew ...

The Guardian Best Universities for CS 2021

Average Entry Tariff
Cambridge      226
St Andrews     220
Oxford            212
Imperial          206
...
Warwick         187
...
UCL               169

ElaiUKStudy 發表於 22-10-13 08:54
是的,美國較多選擇,名氣也較大,在美國出路也廣。之前有個professor講,在CMU, UCB等等讀CS的,未畢業已 ...

請教,如果由英國畢業再去美國公司發展,市場機會多嗎? 定係美國公司都會優先請返美國大學CS畢業生?

longlokma 發表於 22-10-13 09:11
請教,如果由英國畢業再去美國公司發展,市場機會多嗎? 定係美國公司都會優先請返美國大學CS畢業生?
...
建議去美國讀

cow 發表於 22-10-13 09:16
建議去美國讀

雖然呢個途徑係最直接, 但係英國讀已成必然事實。 另一個角度諗,英國it仍遠遜於美國,發展空間會唔會又大啲呢?

Mattb 發表於 22-10-12 17:16
請問各位有經驗人士以上兩科讀邊科出路會好D?
視乎日後想係邊度工作
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

longlokma 發表於 22-10-13 09:24
雖然呢個途徑係最直接, 但係英國讀已成必然事實。 另一個角度諗,英國it仍遠遜於美國,發展空間會唔會又 ...

落後於美国,同發展空間大应冇乜关係

twhkleung 發表於 22-10-13 10:11
落後於美国,同發展空間大应冇乜关係

即係英國有好大嘅進步空間 , 係進步嘅過程 自然需要好多職位, 咁係咪等同會有更大嘅發展空間呢?  美國發展已經咁成熟,好多位都畀人填滿曬?

longlokma 發表於 22-10-13 09:24
雖然呢個途徑係最直接, 但係英國讀已成必然事實。 另一個角度諗,英國it仍遠遜於美國,發展空間會唔會又 ...
去英國讀CS,不用愁/擔心找工

2jkidsfather 發表於 22-10-13 10:37

2jkidsfather 發表於 22-10-13 10:37

我仔今年都會準備報英國大學嘅CS ,成績中中等等,top 既已經吾敢填,苦惱緊報 UCAS 邊d 比較保險啲。有冇人可以指點下我?

longlokma 發表於 22-10-13 10:14
即係英國有好大嘅進步空間 , 係進步嘅過程 自然需要好多職位, 咁係咪等同會有更大嘅發展空間呢?  ...

或者咁講,我年青時,覺得IBM好勁,IT佢大晒,点之出現左wintel (microsoft + intel)改变晒成個IT市埸,果時我覺得,wintel真係好勁,比佢地玩哂啦,点知冇幾内又出現左yahoo,好快又出現Google,我心想,Google,你真係前冇古人后冇來者了,点知好快又出現左Facebook,我心又想,真係前冇古人后冇來者了,点知好快又出現左tesla,再爆個SpaceX, 我依家連前冇古人后冇來者哩句說話都咁再講了,因為哩個地方,乜野都可己继續发展出泥,有冇限可能. “填滿哂”哩三個字,就好似“前冇古人后冇來者”一样,我真係唔咁再講!
咁你話边度會發展大d?

Hei3705 發表於 22-10-13 10:57
我仔今年都會準備報英國大學嘅CS ,成績中中等等,top 既已經吾敢填,苦惱緊報 UCAS 邊d 比較保險啲。有冇 ...

或者先古下囝囝會攞到乜grades先,e.g. AAA, 咁可能選兩間收开A*AA,两間AAA,再選一間收AAB的,如此類推,咁會多d机會

twhkleung 發表於 22-10-13 11:02
或者先古下囝囝會攞到乜grades先,e.g. AAA, 咁可能選兩間收开A*AA,两間AAA,再選一間收AAB的,如此類推 ...

佢用 DSE 成績,學校出咗PG 全 4 咋

今年美國畢業嘅CS,當地揾工冇前幾年容易

twhkleung 發表於 22-10-13 10:58
或者咁講,我年青時,覺得IBM好勁,IT佢大晒,点之出現左wintel (microsoft + intel)改变晒成個IT市埸, ...
我想話,你以上提及的科技公司,大部份founders不是讀CS出身的

twhkleung 發表於 22-10-13 10:58
或者咁講,我年青時,覺得IBM好勁,IT佢大晒,点之出現左wintel (microsoft + intel)改变晒成個IT市埸, ...

um, 我明你意思. 直接喺美國讀美國入行發展,我相信係會最順利. 咁如果事實係會喺英國讀,加上其他因素,起步點都要喺英國 之後就要睇佢有幾叻,真係有料嘅當然拎埋英國工作經驗去美國做頂層最好

Hei3705 發表於 22-10-13 11:04
佢用 DSE 成績,學校出咗PG 全 4 咋

咁可以試下leeds,Nottingham, 进取d可试bristol,再加两間保險d,收开ABB,应該都会ok,不过beastiebistro經驗多可,可請教下她意見吖

2jkidsfather 發表於 22-10-13 11:06
我想話,你以上提及的科技公司,大部份founders不是讀CS出身的

佢地好多唔單子唔係讀CS,什致冇畢业Tim...

twhkleung 發表於 22-10-13 11:11
咁可以試下leeds,Nottingham, 进取d可试bristol,再加两間保險d,收开ABB,应該都会ok,不过beastiebistro ...

Thx

twhkleung 發表於 22-10-13 11:12
佢地好多唔單子唔係讀CS,什致冇畢业Tim...

所以報完ucas,大學收咗後,下一步應該諗中途quit U,可能咁發展係最大

twhkleung    發表於 22-10-13 11:34
‹ 上一主題|下一主題