用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Computer science vs mechanical engineering
樓主: Mattb
go

[英國] Computer science vs mechanical engineering   [複製鏈接]

ElaiUKStudy 發表於 22-10-12 20:36
第一,我一直都唔係好睇排名,只看employability 同業口啤!第二,2020年起GCE 的grade inflation 問題( ...

係呀,搞到d分高晒,今年入U既學生变得冇晒指标可參考。
去年收3個A*,今年可能3A???

Mattb 發表於 22-10-12 17:16
請問各位有經驗人士以上兩科讀邊科出路會好D?
我對這個題目做了點功課,因當初阿仔也是考慮這兩料,最初是考慮 mech eng,問了前輩,他們説行頭窄,還有那一年mech eng 收學生高要求,結果和阿仔商量過後,決定轉CS,當年要求比mech eng 低點點,現在就相反
CS 可以在投行做丶銀行做丶綱頁公司等等,但CS 不是太易讀,如小朋友對maths 及programming 有興趣,應該無問題

twhkleung 發表於 22-10-12 21:55
係呀,搞到d分高晒,今年入U既學生变得冇晒指标可參考。
去年收3個A*,今年可能3A???

去年,有朋友仔仔,ICL 比CO要A*A*A

cherubic 發表於 22-10-12 22:45
我對這個題目做了點功課,因當初阿仔也是考慮這兩料,最初是考慮 mech eng,問了前輩,他們説行頭窄,還有那一年 ...

多謝資訊,就係因為mech Eng 怕難搵工,所以想轉 CS, 請問你仔係邊間讀?

ElaiUKStudy 發表於 22-10-12 18:54
出路一定係CS! 我做咗IT 20+年,一直都缺人,這兩年更難請人,fresh graduate可以$25000左右,兩年經驗,$ ...

多謝分享

回覆 Mattb 的帖子

Check pm

ElaiUKStudy 發表於 22-10-12 22:56
去年,有朋友仔仔,ICL 比CO要A*A*A
係呀,A* A*A係ic/cs的standard requirements

https://www.imperial.ac.uk/study/ug/courses/computing-department/computing-beng/

ElaiUKStudy 發表於 22-10-12 18:54
出路一定係CS! 我做咗IT 20+年,一直都缺人,這兩年更難請人,fresh graduate可以$25000左右,兩年經驗,$ ...

我仔做Fintech, fresh grad 時同兩年經驗都多過你講嘅人工,2年係$50K + , bonus 都非常好。Computer Science- Cyber Security, Software Engineering 都好好出路,基本上係公司搵人,唔洗自己去搵工。讀完一定要響外國做下,個profile 會靚好多。暑假在有名的大公司做Internship 都好重要。不過我仔唔係響英國讀。

twhkleung    發表於 22-10-13 00:29

llmom 發表於 22-10-12 23:43

你仔喺美國讀書、返工?

978212 發表於 22-10-13 00:34
你仔喺美國讀書、返工?

我估係,因為這是美加CS畢業生基本標準是50k致60k, 因gbp exchange rate高d,相对的平均值应细少少

cherubic 發表於 22-10-12 22:45
我對這個題目做了點功課,因當初阿仔也是考慮這兩料,最初是考慮 mech eng,問了前輩,他們説行頭窄,還有那一年 ...

ICL this year:

CS typical offer A*A*A = minimum requirement
Mech Eng typical (80%+) offer A*A*A* > minimum requirement (A*A*A)

ElaiUKStudy 發表於 22-10-12 20:30
JPMorgan 的IT (JPMorgan investment bank 的IT Global Headquarter 在英國) ...
JPM IT Global Headquarters 真的在英國而不是在美國?

ElaiUKStudy 發表於 22-10-12 20:30
同意!Technology 一直係英國MIT的ICL 的強項,CS比牛劍更強。JPMorgan 的IT ( JPMorgan investment bank  ...

勁的話唔會去jpm做IT呢啲support function,而係去做jpm嘅front office

978212 發表於 22-10-13 00:34
你仔喺美國讀書、返工?

已經返咗香港office 做,同一人工但交稅少好多。

llmom 發表於 22-10-12 23:43

你仔仔很優秀,當然可以找到更好的人工。CS出路很廣,專業也很多,人工差異在於公司規模,專業範疇等等。我之前的薪酬水平,是指一些很普通的公司及普通畢業生。可以説是「呼吸plan」— 有呼吸,肯返工就搵到嘅工。

出嚟做嘢,就要睇際遇了,人工高低很平常的。不要給孩子太大壓力呀。

sleung2020 發表於 22-10-13 03:11
勁的話唔會去jpm做IT呢啲support function,而係去做jpm嘅front office

真的,不過,這個看興趣及性格吧!我當年的上司 — Global Head, 都係原本做front office trader 不過,可能壓力太大,轉左過嚟做IT.

ElaiUKStudy 發表於 22-10-13 08:26
你仔仔很優秀,當然可以找到更好的人工。CS出路很廣,專業也很多,人工差異在於公司規模,專業範疇等等。 ...

從做intern到畢業工作都係佢自己搞的,我哋從來冇插手,返香港工作都係佢決定咗先通知我哋

回覆樓主:

如果讀CS是否美國好過英國?

ckh689 發表於 22-10-13 02:23
JPM IT Global Headquarters 真的在英國而不是在美國?

JPMorgan業務很廣,細分下有consumer banking (以前的Chase),investment banking (以前的JPMorgan), Asset Management 等等。 我只是在JPM的investment bank做過,這分支的IT Global Headquarter 係倫敦。

964000 發表於 22-10-13 08:39
如果讀CS是否美國好過英國?

是的,美國較多選擇,名氣也較大,在美國出路也廣。之前有個professor講,在CMU, UCB等等讀CS的,未畢業已經全部學生有offer!

在美國,一般fresh graduate 入Google等大機構,起身都US$90-100K 一年,三兩年就過百萬年薪(港幣)
‹ 上一主題|下一主題