用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華/港華/張祝珊
發新帖回覆
樓主: Paypaybear
go

九華/港華/張祝珊 [複製鏈接]

Paypaybear 發表於 22-10-12 14:14
請問大家,唔計校舍設施,呢三間邊間學術會無咁辛苦?

如果孩子識自動波自學,可考慮埋伊利沙伯。

其實學術辛苦只是同學之間比較。當大部份同學成績叻,你孩子成績較差,就會形成學術上的壓力和辛苦,源頭未必是中學的特別要求或谷。

如果目標只是升班,不理會其他同學成績有幾叻,其實也可讀得較輕鬆。但一般孩子好難做得到。個個成績叻,自己成績差,或會形成自卑。

Paypaybear 發表於 22-12-21 23:20
張記著重運動嗎?

只知張祝珊各方面(包括體育)比較低調,不愛宣傳。以下項目好似打學界D1
- 男子羽毛球
- 女子籃球

運動肯定不及港華和九華。

Paypaybear 發表於 22-12-22 14:01
如果同校同學考得比我小朋友後幾名,但他有特異功能,有些羽毛球奬,咁佢嘅機會會唔會比我小朋友大?
...

來屆張祝珊自行50個位
- 最多5個特異功能位
- 其他 (50 - 特異功能位)

你孩子同校同學是申請不同的path,特別男子羽毛球是張祝珊强項。如果成績不是太差,是有機會入。

本身張祝珊運動不及其他學校突出。如果你孩子的運動不是張祝珊少量的強項,建議報九華和港華。怕你孩子入了張祝珊,原來在運動上和校園設施的資源十分缺乏而大後悔。

Gavin0111 發表於 22-12-23 00:20
睇下咩項目, 全男全女校體育理應都要比男女校出色

真係要睇下本身咩水平.

見樓主在兩個posts 問5間中學,分别九華、港華、張祝珊、中婦、聖馬可,要求:
1) 學術無咁辛苦 (不應選張祝珊和中婦)
2) 大機會入到 (同小學有人特異功能報張祝珊,機會減細了)
3) 運動 (男校較好)

Overall 九華和港華最合適樓主。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊