用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華/港華/張祝珊
發新帖回覆
樓主: Paypaybear
go

九華/港華/張祝珊 [複製鏈接]

heidya 發表於 23-9-8 20:42
學術冇咁辛苦⋯⋯不如唔好讀書

都唔一定嘅,要睇小朋友資質。

上堂留心,內容真係明白,Short term memory 勁,考試前溫書過目不忘,可以好輕鬆。

heidya    發表於 23-9-10 11:02
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PTL_L 發表於 23-9-10 11:19
陳sir,如果頗嚴重偏科呢?可以點處理好呀?

可以講具體啲嗎?

我自己嘅經驗係小朋友嘅偏好,來自個別科目成績表現及或者誤解升學選科的遊戲規則。

通常在呈分試,小朋友專注主科,忽略閒科,但如果要排得最前,音樂,美勞變成係可以好大差異,我試過跟不同小朋友及家長分析,大家都小心,盡力,結果係好咗,呈分排名明顯改善。

另一個時段係中三升中四嘅分科階段,唔知係咪男女都會較多偏科,可能男生偏數理,女仔偏文科較多。

我跟家長及小朋友研究時係以入大學科目開始,然後推到升大學必科課目,如果冇乜特別要求,偏科嘅影響較低。

如果所選擇的大學科目要指定科目,咁能夠選擇適合科目非常重要。絕大部份中學都係以中三成績決定學生選科組合嘅優先次序,咁樣要整體成績去到某個成績才真正可以有選擇權。

很多學生有個誤解,某些科目成績差咪唔需要再讀,這個誤解不搞清楚,很多事情都事倍功半。

我會解釋俾佢知道強科已經好前,再進步空間有限,但唔大喜歡嘅科目可以拖後腿,後果非常嚴重。(emoji)需要去到前列,只需到中間或者不包尾,可能已經排前好多,咁就可以自主選科。

如果唔咁樣做,後果係未來高中三年要讀你最唔鍾意嘅科目,你自己想清楚。通常小朋友都會明白利害及原因,心態上會配合,更努力,補習的效果會好很多。自己兒子及朋友的小朋友都係有正面效果。

唔知道答唔答到你嘅問題!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

PTL_L 發表於 23-9-10 12:36
小朋友高中生喇,但如你所講,偏文弱理,不過學校選科組合都好彈性,基本上只要揀就會入到,所以都會讀m數 ...

如果數底太差,係好容易睇到,他自己偏文科,唔讀M科都不是問題。

除非佢係想大學讀經濟或者QFin這些要高階數學科目,其他一般文科需要的統計能力不太高,到大學先學應該冇乜問題。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊