用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消中小學考試名次制度
樓主: 天外之人
go

取消中小學考試名次制度   [複製鏈接]

天外之人 發表於 22-10-17 12:37
冇真正去過外國教育地方,但在網上隨便參考,大部份外國國家都係在某一個點才有考試來定孩子能力,冇睇錯原來 ...
咁我比較熟悉英國教育制度。

英國制度所謂嘅統一教育只係課程大範圍,每間學校甚至每位老師都可以用自己嘅方法教學。有科目冇指定嘅教科書,有老師唔用教課書自製教材,有啲連教材都唔用齋講。有啲科有啲學校修有啲學校唔修(例如拉丁文),有啲有多重選擇(例如外文可以揀法、德、西、俄、意甚至中文)。根本上就係明白人人唔同,統一教材只會扼殺百花齊放。

考試又有多重選擇。除咗英文同數學必修之外,其他科目任切任執。非理科人可以考combined science,藝術人可以考fine arts, music甚至drama。連考試系統都有得揀,學術強嘅學生考GCSE/GCE,唔係讀書材料嘅有比較「職業先修」嘅BTEC可以考。想做學徒嘅考完BTEC可以直接學師,考得好又可以反轉頭用BTEC報返入大學。基本上每個步驟都有唔同選擇或者組合,一啲都唔「統一」。

beastiebistro 發表於 22-10-17 14:51
咁我比較熟悉英國教育制度。

英國制度所謂嘅統一教育只係課程大範圍,每間學校甚至每位老師都可以用自己嘅 ...

咁的確係唔統一,基本上都可以唔需要書本都可以教到,証明老師比課本更重要,中學這種方式教都好正常,是否小學基礎都可以這樣教?的確很有樂趣吸引小朋友,起碼唔係死板為分數為學校去學. 另講到咁千變萬化教學方式,那個考試方式是否大概小學入中學既考試,中學入大學既考試?
在幼稚園及小學階段統一,正常唔代表會令所有小朋友學習死板,且仲會令佢地喺呢方面知識穩固基礎,進入千變萬化既中學,加上互聯網扶助自會有更大空間去探索,就算現今向著死板既路失敗咗,但因有好既基礎再走其他路都容易.

天外之人 發表於 22-10-17 15:37
咁的確係唔統一,基本上都可以唔需要書本都可以教到,証明老師比課本更重要,中學這種方式教都好正常,是否小 ...
基本上由小學打上都係類似方式,而且上堂經常有互動,唔係下下單向老師「傳授」資訊。有唔少課堂係討論形式,甚至辯論形式進行。

小學入中學如果係公立學校,基本上係派位(真係睇住址派)。但係又有一種靠考試而入嘅公立精英學校(Grammar School),俾有能力嘅同學去試。至於私立學校更加百花齊放,有啲考校本試,有啲用類似以前嘅學能測驗試去篩選學生。不過私立學校重點係interview,考得好都唔係必收,要學校覺得你適合。

GCSE等於O level,GCE等於A level,BTEC係後GCSE選擇。部分私校亦有IB選擇,學費一樣,亦唔會篩選學生(即係想揀就可以揀)。

天外之人 發表於 22-10-17 15:37
咁的確係唔統一,基本上都可以唔需要書本都可以教到,証明老師比課本更重要,中學這種方式教都好正常,是否小 ...

小學課程彈性視乎學校類型

Independent schools (私校)
----------------------------------------------
可自訂課程

State schools (官校)
----------------------------------------------
Maintained schools
類似官津 免費
課程跟 National curriculum

Academies
類似直資 不過唔收費
課程彈性較 Maintained schools 大
不一定跟足 National curriculum

好認同,依家啲學生好似係讀書機械人咁樣,每日就係溫書溫書

Poyau 發表於 22-10-17 18:25
小學課程彈性視乎學校類型

Independent schools (私校)
英國curriculum無香港咁死板,state school起係GCSE科目上,可彈性選科同exam board, 同持亦會有BTEC
Sixth form 更有部份state school係開IBDP
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-24 18:37
英國curriculum無香港咁死板,state school起係GCSE科目上,可彈性選科同exam board, 同持亦會有BTEC
Sixth ...

當地免費課程多元化可選讀 IBDP
更有一間 IB 官校 Hockerill 有寄宿
2022年IB平均36分(≃DSE 55544)

Hockerill Anglo-European College
https://www.hockerill.com/45/news/article/286/excellent-performance-from-2022-ib-diploma-students#

Poyau 發表於 22-10-24 19:51
當地免費課程多元化可選讀 IBDP
更有一間 IB 官校 Hockerill 有寄宿
2022年IB平均36分(≃DSE 55544)

英國目前有2X間State School 既Sixth form提供"免費/政府資助" 既IBDP 課程,
名單可去呢度見下:
https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-news/moving-to-the-uk-which-state-schools-offer-the-ib

呢堆學校中, 亦有幾間係 Grammar School (不過唔係最Top個批)

點解香港既官津中學, "唔能夠"提供"免費"既IBDP課程呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

beastiebistro 發表於 22-10-17 16:51
基本上由小學打上都係類似方式,而且上堂經常有互動,唔係下下單向老師「傳授」資訊。有唔少課堂係討論形式 ...
英國感覺都不是以考試為主的教育方式,除了想入特別些學校有考試方式係十分認同,

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:06
英國目前有23間State School 既Sixth form提供"免費/政府資助" 既IBDP 課程,
名單可去呢度見下:
https://wh ...
大概因為香港人交稅太少。

Yanamami 發表於 22-10-25 10:19

啱啱公佈香港家庭平均入息係 HKD 27,000 (個人好似係 HKD ~18,000)

英國平均週薪係GBP 604, 即每月約 GBP 2,416 ( 約 HKD 21,700)

英國人均收入似乎不見得好過香港, 不過英國稅率高過香港, 咁可能收入會多D

或者香港應該好似美國咁, 徵"富豪稅", 咁咪多D收入做"正事"囉!

天外之人 發表於 22-10-25 10:18
英國感覺都不是以考試為主的教育方式,除了想入特別些學校有考試方式係十分認同,  ...
考試都係要嘅,如果唔係分唔到邊啲應該入大學,邊啲職業先修等等。不過英國教育唔會齋focus on學業,無論公立私校都會盡量有balance。

而且,學生知道重點唔係「校內」成績/排名(事實上校內assessment都唔會有排名),其實到尾大家都係考出面公開試,所以校內互相競爭嘅氣氛完全唔濃烈。反而真係有好多互相請教/幫忙嘅情形(例如你物理好啲,咁我唔識就問你。到你唔識拉丁文,可能我幫返你轉頭。)

其實係為咗保住"考試局"班友仔既飯碗
如果開放本地學生唔駛考DSE, 咁考試局係咪要 Cut Budget 先?

因為香港教改咁「偉大」,諗到個驚天地泣鬼神嘅DSE考試(其實係抄IB,但係抄啲唔抄啲,變咗A貨),如果俾官津學校開IB班,咪即係話教改唔係改到最好?政治不正確嘛...

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:30
啱啱公佈香港家庭平均入息係 HKD 27,000 (個人好似係 HKD ~18,000)

英國平均週薪係GBP 604, 即每月約 GBP ...

而家徵富豪稅,你估啲錢會入邊個袋?你明既~咪異想天開了,。而且深水涉仲有好多人無飯開,排隊上公屋排隊睇公立醫生.....幾時先輪到免費IB?咪傻啦。

beastiebistro 發表於 22-10-25 10:35
因為香港教改咁「偉大」,諗到個驚天地泣鬼神嘅DSE考試(其實係抄IB,但係抄啲唔抄啲,變咗A貨),如果俾官 ...
唔用自家製既嘢去勾結"外國勢力"開AL/IBDP? 政治已不正確就算放棄DSE, 可能都只會係改用"中國高考"

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:39
唔用自家製既嘢去勾結"外國勢力"開AL/IBDP? 政治已不正確就算放棄DSE, 可能都只會係改用"中國高考"
...

我估真係可能好快有得考高考...不過香港學生可能都係「炮灰」...

Yanamami    發表於 22-10-25 10:53

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:39
...
係,好多野要逐漸同上邊睇齊。快無得係超市7仔買Panadol.

beastiebistro 發表於 22-10-25 10:41
我估真係可能好快有得考高考...不過香港學生可能都係「炮灰」...
我最初都以為會係以"高考代DSE"
但自從一年多前得知已在研究國內學生考DSE (今年已公佈會2年後落實), 就估計佢地應該10年內唔會廢棄DSE, 因為DSE暫時係國際認受性都高, 國內學生多個"低成本"又非"外國勢力"製造既考試, 可以方便國內學生出國 (仲要DSE除咗英文同英國文學, 全部都可以用中文考)

hkpapa852 發表於 22-10-25 10:57
我最初都以為會係以"高考代DSE"
但自從一年多前得知已在研究國內學生考DSE (今年已公佈會2年後落實), 就估 ...
唔知呢?拭目以待。不過政治正確係連英文都唔俾學,睇吓香港幾時連英文都廢埋...
‹ 上一主題|下一主題