用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消中小學考試名次制度
樓主: 天外之人
go

取消中小學考試名次制度   [複製鏈接]

cow 發表於 22-10-25 13:46
英文, 一向有學校當first languag教, 有學校當second languag教.

本地學校計,那間用第一語言方式教英文?港大同學會?

beastiebistro    發表於 22-10-25 15:32
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cow 發表於 22-10-25 13:34
點解話香港而家教法, 已經係將英文正式降格為second language?

DSE 英文 vs IB Eng A LAL HL

DSE 英文 | IELTS | CEFR
----------------------------------------------
5** | 7.51-7.77 | C1
5* | 7.16-7.32 | C1
5 | 6.81-6.99 | C1
----------------------------------------------
4 | 6.31-6.51 | B2
3 | 5.48-5.68 | B2
2 | 4.79-5.07 | B1

IB Eng A LAL | CEFR
HL7 | C2/C1
HL6 | C1/B2+
HL5 | B2+/B2
HL4 | B2/B1

DSE
https://www.hkeaa.edu.hk/en/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

IELTS
https://www.cambridgeenglish.org/Images/461626-cambridge-english-qualifications-comparing-scores-to-ielts.pdf

IB
https://www.ibo.org/news/news-about-the-ib/benchmarking-diploma-programme-language-courses-to-the-cefr/

ABC-DAD 發表於 22-10-25 12:26
英國有新首相啦,希望大幅改善行政效益,做返實際有利平衡嘅事。

的確係所有英國人既希望,一個國家咁唔穩定及隨時都變動,除了浪費好多資源時間及金錢,可以講係一個好脆弱既國家,且亦都好容易慢慢哀退,以前歷史太多咁既經驗.  香港亦都換了新一批政府人員一段時間,但所有既野感覺...........沒什麼改變得好,教育都唔敢稔有得改變.

beastiebistro 發表於 22-10-25 11:51
呢樣當然明白啦,我自己小朋友咪就係法文德文native,拉丁/古希臘文,俄文再加自學日文,所以係8文9語添。 ...
其實英文重要,應都是因為全世界都涉及英文,但現今世界格局好像慢慢改變,科技知識亦都慢慢偏向亞洲區既中國,所以中國敢嘗試去做英文唔係主要科目吧,當然效果是什麼真係要睇之後,但未嘗唔係一件好事,因為中國好多野都敢去嘗試,就以太空科技係其中一個指標,相信冇人敢講喺外國重重阻礙情況下都做得比美國更出色. 且最近好像知道印度亦都有意去英文化為主導,當然印度結果係咩我就唔太理會.

天外之人 發表於 22-10-25 17:05
的確係所有英國人既希望,一個國家咁唔穩固及隨時都變動,除了浪費好多資源及金錢,可以講係一個好脆弱既國家, ...
香港要有改善,就靠自身團結啦。
辭左工,重望舊老闆會年年出花紅咩。

招你回巢梗係要你帶啲對佢有利嘅資源返去啦,啱唔啱?

各取所需,明明白白就睇公唔公度,有無講左唔算數?

英國有佢自己嘅價值,自己唔好好打理已有優勢,去跟其他人攪事,體質唔好,就攪下養生之道啦嘛。

天外之人 發表於 22-10-25 17:15
其實英文重要,應都是因為全世界都涉及英文,但現今世界格局好像慢慢改變,科技知識亦都慢慢偏向亞洲區既中國, ...

我又持相反睇法。

正正係因為國家要「脫鈎」,學好兩方面嘅語言更加重要,最好就係兩面都native。東升西降又好,西升東降又好,個世界都唔會得番一面。唯有兩面都運籌帷幄,先係最大/後贏家。側重是但一邊都係自讓半臂...

beastiebistro 發表於 22-10-25 18:47
我又持相反睇法。

正正係因為國家要「脫鈎」,學好兩方面嘅語言更加重要,最好就係兩面都native。東升西 ...
知己知彼人地笑住鬧我,我都起碼聽得明。精通外國語言係永遠都有著數,無咁易俾人揾笨之餘,bargaining power都好啲。

beastiebistro    發表於 22-10-25 19:48

ABC-DAD 發表於 22-10-25 17:18
有意思
Good luck!

Yanamami 發表於 22-10-25 19:13
知己知彼人地笑住鬧我,我都起碼聽得明。精通外國語言係永遠都有著數,無咁易俾人揾笨之餘,bargaini ...
新任英國首相都話十幾歲就聽到歧視佢嘅說話。香港人離開亞洲就好快要學習歧視的用語。

ABC-DAD 發表於 22-10-25 17:18
Stability & Unity.
全世界都要.

我睇辛偉誠演說.

beastiebistro 發表於 22-10-25 18:47
我又持相反睇法。

正正係因為國家要「脫鈎」,學好兩方面嘅語言更加重要,最好就係兩面都native。東升西 ...

中英都 native 一定係好,左右逢源,一定係好,咁諗唔會錯。但每件事都有成本,時間成本,金錢成本和其他成本。

Keep the options open ,初期係好,但去到一個位會係 diminishing return.  At the end of the day, most people develop his/her career in one industry and in one city/country only.

我唔會比語文的考慮,超越學校整體質數。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Bluegene 發表於 22-10-25 19:54
新任英國首相都話十幾歲就聽到歧視佢嘅說話。香港人離開亞洲就好快要學習歧視的用語。 ...
茶實我地自己都一擔擔,一樣有歧視其他種族人.....咪話無呀!所以衹要無肢體上嘅傷害,無不公對待,歧視說話我會選擇時運高聽唔到。好彩咁多年黎好似無咩不愉快經歷。

Yanamami 發表於 22-10-25 20:21
茶實我地自己都一擔擔,一樣有歧視其他種族人.....咪話無呀!所以衹要無肢體上嘅傷害,無不公對待,歧視說 ...
同意呀,我哋用廣東話溝通,都不自覺地用岐視用語。

茶實我地自己都一擔擔,一樣有歧視其他種族人.....咪話無呀!所以衹要無肢體上嘅傷害,無不公對待,歧視說 ...

你講得冇錯,其實唔知係咪不擅或不屑隱藏,抑或膚淺,歧視呢啲嘢係香港演譯得真係淋漓盡致。

shadeslayer 發表於 22-10-25 15:24
本地學校計,那間用第一語言方式教英文?港大同學會?

不少幼稚園都係, 港同小學吾清楚, 中學似係, 好多名校特別係女校應該都係.

阿女讀過叫做出名英文好的女校,幼稚園和小學,根本教英文係傳統過傳統。你見女孩英文好,並不是學校教的。

shadeslayer 發表於 22-10-25 20:42
阿女讀過叫做出名英文好的女校,幼稚園和小學,根本教英文係傳統過傳統。你見女孩英文好,並不是學校教的。 ...

咪就係,我嗰啲讀嘅算係傳統「英文」直資名校啦卦,咪又係當second language咁教。(唔係話學校當英文係second language ,係話用教second language 模式去教英文)。我嗰啲英文好係因為我同我太太,唔係因為學校。

In fact,我樓上講過,我個仔直頭改功課/考試卷啲題目嘅英文,因為老師出題啲英文都有錯,老師都認。係一般英文係second language諗嘢會犯嘅錯誤,驟眼睇未必會即時發現。

有時香港人都幾玻璃心,人哋幽默都當係歧視。可能正正就係唔native,唔理解人哋culture。

又或者同自信心有關係。如果有自信,怕咩俾人叫下花名呢?好似你講咁當聽唔到就得啦。

shadeslayer 發表於 22-10-25 20:19
中英都 native 一定係好,左右逢源,一定係好,咁諗唔會錯。但每件事都有成本,時間成本,金錢成本和其他 ...
keeping one's options open又唔一定代表要做jack of all trades,一樣可以發展專長,做domain expert。我認為值得投放成本去同時充份掌握中、英文。
但係一定唔係靠晒學校囉...

beastiebistro 發表於 22-10-25 21:05
有時香港人都幾玻璃心,人哋幽默都當係歧視。可能正正就係唔native,唔理解人哋culture。

又或者同自信心 ...

同意。等如我地叫人差仔㗎妹鬼佬(仲要加個死字係前面),其實無惡意。
‹ 上一主題|下一主題