用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇又多sen support又係band 1的中學? ...
樓主: monkeydiary
go

請問有冇又多sen support又係band 1的中學? [複製鏈接]

monkeydiary 發表於 22-10-12 10:58

知唔知那位小朋友讀哪間直資?
唔建議培僑,佢哋有IFY,有啲細路怕壓力大就會好想轉過去,但轉咗過去就焗住要㨂某啲外國大學⋯⋯其實我覺得你心儀嘅兩間學校(迦密,沙崇)都好適合。你女女雖然係 sen,但學習和行為都冇乜大問題。只要同學們純品,校園氣氛包容,應該都會結交到朋友。

emmyfok 發表於 22-10-12 21:10
唔建議培僑,佢哋有IFY,有啲細路怕壓力大就會好想轉過去,但轉咗過去就焗住要㨂某啲外國大學⋯⋯其實我覺 ...

請問什麼是IFY?

piglet0529 發表於 22-10-12 20:18
情緒控制好緊要,如果控制得唔好,再加上讀書壓力大,可能係悲劇。就算冇發展到悲劇,每年都有唔少B1A/1B ...

要有什麼表徵才算有情緒問題?
其實我覺得女女的表達能力的問題較大,所以都希望學校有言語治療師,教女女表達得更好

emmyfok 發表於 22-10-12 21:10
唔建議培僑,佢哋有IFY,有啲細路怕壓力大就會好想轉過去,但轉咗過去就焗住要㨂某啲外國大學⋯⋯其實我覺 ...

可否請教下為什麼你覺得迦密適合sen學生呢?

醒目開學勳章

monkeydiary 發表於 22-10-12 21:52
其實我覺得女女的表達能力的問題較大,所以都希望學校有言語治療師,教女女 ...

ADHD就我所見,很多也有不同的情緒問題,也有不少有對抗性行為,但我不是ADHD家長,可能未必準確。其實你可找校內社工傾下。

其實亞A小朋友係好需要用心泥同佢傾偈, 好多時, 一個小問题就要花两個鈡同佢倾,同佢解釋, 重要見位個trust, 令佢願意同你分响, 因佢交際能力差, 有時都沒法和人溝通, 如果父母都沒法成為他的trusted persons, 佢會角得好孤獨, 变得更难和人相处.
另外, 住校soical worker也很重要, 果時共社工成日whatsapp, 幾個星期就會見面倾下進展, 重之要非常用心幫哩d 小朋友走过青春期的學習皆段, 才可有机会走出校門, 走進社會科.

monkeydiary 發表於 22-10-12 21:52
其實我覺得女女的表達能力的問題較大,所以都希望學校有言語治療師,教女女 ...

中學生唔係你話安排左乜訓練,佢就會乖乖去上堂,所以學校就算講有幾多言語訓練,社交訓練畀學生,學生覺得自己畀標籤,就反面唔去架啦

LeeCC 發表於 22-10-13 07:09
中學生唔係你話安排左乜訓練,佢就會乖乖去上堂,所以學校就算講有幾多言語訓練,社交訓練畀學生,學生覺 ...

那麼中學所提供的特殊教育支援的主要作用是什麼?因爲如果學生唔去,我諗這些支援係咪對佢地來說就沒什麼作用呢!

monkeydiary 發表於 22-10-12 21:43

請問什麼是IFY?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3863186&fromuid=30938

emmyfok 發表於 22-10-13 15:24
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3863186&fromuid=30938

但讀培僑不代表一定要參加IFY吧?如果我只想讀DSE, 難道不可以?

monkeydiary 發表於 22-10-12 21:56
可否請教下為什麼你覺得迦密適合sen學生呢?
我意思係只要係關愛型學校,同學仔夠純品就可以。正如上面網友提及,上到中學,阿女都未必好想老師幫得咁明顯。而令千金,根據你所講,主要問題是社交,那麼只要同學們夠包容、隨和就好。當然,有啲 sen 情況再複雜啲,可能需要老師幫多啲,但你女女,我估計有朋友就可以了。
我女都有好老友嘅同學疑似係 sen,雖然這些同學有時行為怪怪地,但無阻佢哋嘅友誼。

monkeydiary 發表於 22-10-13 15:32
但讀培僑不代表一定要參加IFY吧?如果我只想讀DSE, 難道不可以?
當然不是一定要參加,但細路捨難取易,見到唔使考DSE咁爽,咪死扭阿媽比佢轉囉。

emmyfok 發表於 22-10-13 15:36
當然不是一定要參加,但細路捨難取易,見到唔使考DSE咁爽,咪死扭阿媽比佢轉囉。 ...

明白,我會這樣問只是因為你上一篇的回覆好像特別強調IFY, 令我有點好奇而已

回覆樓主:

沙呂,我小朋友嗰班已經有疑似兩位sen,開學至今冇出過聲,不過老師都冇強迫佢哋答問題。1A其實又未必谷過1C, 視乎學校文化

Joanlpk 發表於 22-10-14 10:39
沙呂,我小朋友嗰班已經有疑似兩位,開學至今冇出過聲,不過老師都冇強迫佢哋答問題。1A其實又未必谷過1C,  ...

但佢地有小學,我諗應該唔易考入

monkeydiary 發表於 22-10-14 10:49
但佢地有小學,我諗應該唔易考入

其實係比想像中易,候補有機會,自行最勁嗰d都出外讀

Joanlpk 發表於 22-10-14 10:57
其實係比想像中易,候補有機會,自行最勁嗰d都出外讀

謝謝,呢間我之前唔敢諗,但你話好易,我又再研究下

monkeydiary 發表於 22-10-14 10:59
謝謝,呢間我之前唔敢諗,但你話好易,我又再研究下

唔係話好易,只係冇想像中咁難,而學校老師亦比較關愛

Joanlpk 發表於 22-10-14 11:08
唔係話好易,只係冇想像中咁難,而學校老師亦比較關愛

明白,謝謝☺️

monkeydiary 發表於 22-10-12 11:46

明白,其實預咗上到中學,成績未必太好,因為我現在都 ...

推介基崇

中一班主任會特別留意SEN 學生,試過在座位安排上/project分組上,會搵D比較有耐性,可以幫手安撫的同學一齊坐。老師都算有耐性。

有需要會安排教育心理學家,社工協助。
‹ 上一主題|下一主題