用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇又多sen support又係band 1的中學? ...
go

請問有冇又多sen support又係band 1的中學? [複製鏈接]

因為女女已確定係band 1組別,但老師話佢同同學相處不理想,又有ADHD, 所以想搵一間適合佢嘅學校,請問有推介嗎?
   2    0    0    0

monkeydiary 發表於 22-10-12 01:51
因為女女已確定係band 1組別,但老師話佢同同學相處不理想,又有ADHD, 所以想搵一間適合佢嘅學校,請問有推 ...

官律?直資?學一般会問囉症名信件的。

醒目開學勳章

monkeydiary 發表於 22-10-12 01:51
因為女女已確定係band 1組別,但老師話佢同同學相處不理想,又有ADHD, 所以想搵一間適合佢嘅學校,請問有推 ...

如果冇谷友建議校名,可以揾下你區的1C中學,再睇下佢的學校報告,有冇相關supporting。唔建議1A/1B, 因為資源是按該校有幾多SEN由EDB撥錢攪,1C 校應該相較1A1B 多些少SEN.而又肯去交報告比學校。

邊區?

LeeCC 發表於 22-10-12 07:42
邊區?

家住荃灣,但在深水埗讀書,未確定會在哪區讀中學

piglet0529 發表於 22-10-12 07:23

如果冇谷友建議校名,可以揾下你區的1C中學,再睇下佢 ...

成績應該是1A,但是否都應該去1C學校讀?不是想挑戰你,只是誠心請教,因為這個問題,我糾結了很久,不知應如何作決定

twhkleung 發表於 22-10-12 04:07
官律?直資?學一般会問囉症名信件的。

其實直資/官津都無所謂,只要學校較有愛心,又有資源教女女處理好人際關係就可以

monkeydiary 發表於 22-10-12 09:18
成績應該是1A,但是否都應該去1C學校讀?不是想挑戰你,只是誠心請教,因為這個問題,我糾結了很久,不知應 ...

女女情緒控制好嗎?易受壓力影響嗎?

有姑娘講過,最好讀低半級的學校,讓小朋友壓力細d,挫敗感低d,出現情緒問題機會細d

一般青春期小朋友情緒都多問題,sen小朋友的問題更複雜

LeeCC 發表於 22-10-12 10:00
女女情緒控制好嗎?易受壓力影響嗎?

有姑娘講過,最好讀低半級的學校,讓小朋友壓力細d,挫敗感低d,出現 ...

情緒控制和管理壓力都不好,老師說過怕她在面試時不說話,這樣是否管理壓力不好的表現呢?

曾經聽過沙田崇真願意也有能力照顧SEN學生。當然,相信SEN能成為B1A的畢竟不多,可能沙崇可以更加集中資源照顧你的小朋友。要知道沙崇也是從band2爬上來的,他們一定有照顧SEN的經驗。

DD仔 發表於 22-10-12 10:13
曾經聽過沙田崇真願意也有能力照顧SEN學生。當然,相信SEN能成為B1A的畢竟不多,可能沙崇可以更加集中資源 ...

不知道迦密可以嗎?因爲女女說過她喜歡這間學校
你們推薦的沙崇,其實我自己也很喜歡,但上學要一個小時,怕很難回校上課呢!不過如果沙崇肯收我女,我為了女女搬屋也甘願

monkeydiary 發表於 22-10-12 10:15

不知道迦密可以嗎?因爲女女說過她喜歡這間學校

你可以自行試試這兩間學校,看結果再決定吧。

如果是沙崇,又可以負擔名城,就真的方便到不得了。我去過名城會所,沙崇就是在名城平上。

純分享,朋友的囡囡有ADHD,小學成綪中上(B1B )。小朋友日常行為唔算太極端,只係有時難控制情緒。幾年前,係KLN2抽入某1A女校,但最後中二下學期定中三就轉走左。
1. 學校/老師教學方式係一個問題。
2. 同學相處又係一個問題(唔知單性別學校再加"叻"學生關唔關事)。
3. 除非天才式ADHD,否則小朋友信心又會係一個間題,之後就影響埋情緒。

後尾轉左去當時SSP/CSW一間B2直資,見小朋友轉校後係讀得開心左(當時係S3),之後COVID問題無再直接見到小朋友。最後,剛剛呢屆DSE 21分入嶺大。

worldcat 發表於 22-10-12 10:36
純分享,朋友的囡囡有ADHD,小學成綪中上(B1B )。小朋友日常行為唔算太極端,只係有時難控制情緒。幾年前, ...

明白,其實聽了你們的建議,我已放棄找1A校了,因為我不想女女大個了沒有朋友,又不擅辭令,搞到經常得罪人
我都想女女在讀書時期識到好多好朋友及留下快樂難忘的回憶

worldcat 發表於 22-10-12 10:36
純分享,朋友的囡囡有ADHD,小學成綪中上(B1B )。小朋友日常行為唔算太極端,只係有時難控制情緒。幾年前, ...

知唔知那位小朋友讀哪間直資?
我聽說沙田培僑都有很多資源去support SEN學生,不知道有沒有人可以給一些意見給我呢?雖然我有點顧慮學校的背景,但如果對女兒有很大幫助,我也會考慮呢!

回覆 monkeydiary 的帖子

雖然當時只係單方面了解,但有時就算小朋友唔搵麻煩,麻煩都會自己送上門。咁小朋友本身呢方面應對一般較弱再加青春期。。。

頭盔MODE :
朋友囡囡經歷未算係欺凌,只係日常在校"人際關係"同埋"學習"上,但學校/老師都唔能夠/唔算好幫助到。
朋友都明白係一間相對集中"尖子"的學校係好難要求得到較多/合適的幫助,所以嘗試自己轉一間更合適小朋友的學校。

worldcat 發表於 22-10-12 11:07

雖然當時只係單方面了解,但有時就算小朋友唔搵麻煩,麻煩都會自己送上門。咁小 ...

明白,其實這些都是我女兒正在經歷的,所以我都明白為什麼很多人都勸我說找低半級的學校

佢之後係轉入"基崇"。
我知佢IN左幾間官津/直資,但實際有幾多OFFER我就唔知。
我接收返嚟就係小朋友IN後感覺良好同埋都近屋企,大人細路都LIKE,所以朋友無考慮B1定B2。基崇一收就TAKE左OFFER。

P.S. 事實上,我所知小朋支S1 S2成綪表唔太靚,所以B1中學真係未必有OFFER。

worldcat 發表於 22-10-12 11:41

佢之後係轉入"基崇"。

明白,其實預咗上到中學,成績未必太好,因為我現在都感覺是自己在後面push她,才有這麼好的成績,所以都擔心上到中學,學校功課咁深,點算呢?
而且我女是不喜歡轉變的人,所以我想升中就已經找到一間適合她的中學,那麼就不用轉校,而且我跟她說轉校,她也未必答應

醒目開學勳章

monkeydiary 發表於 22-10-12 09:18
成績應該是1A,但是否都應該去1C學校讀?不是想挑戰你,只是誠心請教,因為這個問題,我糾結了很久,不知應 ...

情緒控制好緊要,如果控制得唔好,再加上讀書壓力大,可能係悲劇。就算冇發展到悲劇,每年都有唔少B1A/1B的學生因為情绪壓力或及成績問題想轉校。你心中以為自己band1生想轉去band3一定轉到,答案係好難的,就好似荃灣區,如王少清/何傳耀讀唔掂的話,其實想轉林百欣/胡漢輝也未必會收的。
如果明知自己小朋友有些情緒問題,真不建議選壓力大的中學。最好在中一入學便選低半級及有相關支援的中學。確保中學生活能愉快學習。
‹ 上一主題|下一主題