用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女 23/24 招生
樓主: SLHongkonger
go

聖保羅男女 23/24 招生   [複製鏈接]

retriever 發表於 22-11-16 14:03
理論上, 越多條件限制, 越少合資格排隊, 即係相對競爭細D 啦.

都可以咁講,個人睇YT 最難,FA 若配合高RO 會好強優勢,6年學費+津貼夾埋成50萬,好吸引!
OS 只係比GA 早D見,並非有絕對優勢!

回覆 fatman69 的帖子

但OS在GA未面試前已經拿到offer啦。所以,在這一刻,OS還是有些少優勢。不過,始終RO也只是其中一個元素而已。

Rpp 發表於 22-11-9 07:23
勒褲頭就見仁見智,都識得一個主婦仔照顧家頭細務兩個仔女,原本男主外,女主內,入CC後每年學費都有折扣, ...
係咪勒褲頭不知, 但聽過不少開源的例子, 全職媽媽教琴, 教畫, 教普通話, 用CC 仔女做生招牌未定!

也有人仿孟母三遷, 搬家到半山區... 值不值這樣家庭犧牲見仁見智.

之前EK 有老舊THREAD討論入CC 跟其他名校有何不同, 長話短說, 當時樓主結論係入CC 不止為成績, 亦可能改變SOCIAL CLASS, 這是大話題!

改變SOCIAL CLASS 我覺得是可能的, 但還是要學生性格上匹配!

retriever 發表於 22-11-16 14:25
係咪勒褲頭不知, 但聽過不少開源的例子, 全職媽媽教琴, 教畫, 教普通話, 用CC 仔女做生招牌未定!

也有人仿 ...

勒緊褲頭好少啦,或者有,除非無,我都有朋友明講入左港島出名嘅國際學校即賣九龍塘間屋買半山,向上流靠近,目標唔係CC。

200904 發表於 22-11-16 14:24
回覆 fatman69 的帖子

但OS在GA未面試前已經拿到offer啦。所以,在這一刻,OS還是有些少優勢。不過,始終R ...

個個報OS 都收咁著數?
之前有提過首輪個list 有4張A4咁多,估計有船+無船都係收40左右!
至於OS 是否好有優勢?睇你甚麼校啦!之前有收開嘅會keep 住年年有,吾計3C2D啦!好似油天,大天,孖仁呢D年年梗有張櫈比佢地,爭在再+1定+2。
有些強校個OS 就收硬,其餘23456就行GA ,你估佢地會知幾多首輪面試內容?尤其是條科學題!你話佢地GA 有冇著數?

200904 發表於 22-11-16 13:37
一定會看RO,我們那一年都是等到RO出了之後才收信息。不用擔心,當年我女第二次呈分應該都不是第一。 ...

不是很明白,CC會唔會睇呈2成績?係面試時帶成績單來麼?還係只睇呈1?如果無睇呈2成績單,有怎知呈1+呈2的全港排名呢

簡單啲來講 發表於 22-11-16 17:01
不是很明白,CC會唔會睇呈2成績?係面試時帶成績單來麼?還係只睇呈1?如果無睇呈2成績單,有怎知呈1+呈2 ...

這個不用個人給成績單,RO是教育局直接給學校的

200904 發表於 22-11-16 17:08
這個不用個人給成績單,RO是教育局直接給學校的

但係那個RO只是,你學校師兄師姐在PS1的全港排名,唔系你得排名,學校不是要睇你成績單的學校排名去搵在RO裡所對應的排名麼?佢唔攞你呈2成績單又怎知你得名次,怎麼去對全港排名?

簡單啲來講 發表於 22-11-16 17:16
但係那個RO只是,你學校師兄師姐在PS1的全港排名,唔系你得排名,學校不是要睇你成績單的學校排名去搵在RO ...

建議再看看RO的定義喔。

200904 發表於 22-11-16 17:16
建議再看看RO的定義喔。

我看了定義後大致明白了,咁經OS學校推薦計劃係唔係派offer果陣還未睇到RO?只是以呈1加往屆的經驗估埋?

回覆樓主:

以時間來推算,應該是先收到RO,再派offer。而且,不是為了等RO,學校不會在12月頭in,但要到2月尾才出offer

收offer時間早過教育局俾學校嘅次第排名日期

回覆樓主:

明天便截止申請,再望下交齊野未,"其他資料"一欄可以寫乜?

rabbittwin 發表於 22-11-17 17:42
明天便截止申請,再望下交齊野未,"其他資料"一欄可以寫乜?

父母係校友,兄姐讀緊之類掛!

如果申請YT但落選是否會自動去返GA?

jenjenny 發表於 22-11-17 23:53
如果申請YT但落選是否會自動去返GA?

有兩種情況,若肯比你in首輪,落選會落GA 再考慮。
亦見過申請YT 冇得in首輪,話GA 可能有得見,最後都係冇得見。

fatman69 發表於 22-11-18 00:18
有兩種情況,若肯比你in首輪,落選會落GA 再考慮。
亦見過申請YT 冇得in首輪,話GA 可能有得見,最後都係 ...
請問如果本身成績都唔錯,再配埋申請YT,係咪有的in既機會會大d?

fatman69 發表於 22-11-17 21:16
父母係校友,兄姐讀緊之類掛!

唉!呈二炒炒地車,可能由級一跌返級五內
好唔好remark P4成績級二作參考?

rabbittwin 發表於 22-11-18 09:57
唉!呈二炒炒地車,可能由級一跌返級五內
好唔好remark P4成績級二作參考?
...

既然有others 一欄任何你認為對自己可能有幫助的資料,放落去都啱呀。

cindyandjasmine 發表於 22-11-18 09:01
請問如果本身成績都唔錯,再配埋申請YT,係咪有的in既機會會大d?

問題係YT 性質,若是普通料就根本冇助力,CC 要求的YT 係好高,例如國際獎之類!
當然你成績已有在GA 突圍實力就當別論。
綜合講下四項申請,OS/GA/FA 都係鬥成績,YT 會睇獎項性質大小,若大獎就算RO 排後D都冇所謂,若碎料都係當你GA 咁睇!

比多小小實例,CC家長分享,有神級私直成隊兵報YT ,個個樂器八級,最後全軍覆沒!亦見過级456用碎料報YT ,結果完全冇得見。
知道一些YT 入的,現為奥運港隊成員,經常要告假外出比賽,初中時有1/4時間缺席,但功課又掂喎!

上文有人話入CC 可改變social class ?
可能最後會識到幾個奥運選手,知名藝術家之類掛!
‹ 上一主題|下一主題