用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女 23/24 招生
樓主: SLHongkonger
go

聖保羅男女 23/24 招生   [複製鏈接]

fatman69 發表於 22-11-10 12:13
有可能個生排FA 入吾到,但成績可收,比個一年全full 佢,問佢讀吾讀!
同OS 一樣,首輪排吾到OS 隊但又必 ...

佢當時好鬼早通知我哋已收,我哋都未有面試,後來知道佢經FA入咗。成績唔係級十內,係外。

Rpp 發表於 22-11-10 12:32
佢當時好鬼早通知我哋已收,我哋都未有面試,後來知道佢經FA入咗。成績唔係級十內,係外。
...

可能真係有另一長處,有乜所謂!
有人级1X入到,有人级一棄位!
以為不及標收左!收左又可吾讀!
咁先顯得相方都有選擇!

fatman69 發表於 22-11-10 12:59
可能真係有另一長處,有乜所謂!
有人级1X入到,有人级一棄位!
以為不及標收左!收左又可吾讀!

我覺得CC收生其實好靈活,見到有帖級一二無得見,或者見過都係拒絕信。反而有啲學校級十幾二十有收,當然個別例子啦。

b3410 發表於 22-11-10 12:29
其實是否無論邊一條隊入到,只要符合資助資格,都可以有減免學費,資助交流課外活動資格?只不過需要每年 ...

過咗幾年,學校仍然有心去攪,感覺真係好窩心

b3410    發表於 22-11-10 21:35

rabbittwin 發表於 22-11-10 10:32
回覆 emma2012 的帖子

其實好多學校都要睇正本,早D申請反正本好D,我估唔會只見CC?

謝回覆。因為小學係直升,所以真係只諗住試CC, 但又有少少糾結驚比學校知有離心,年尾啲學校獎就冇行

回覆樓主:

但不見成績表,申請補返一張好正常咯。

emma2012 發表於 22-11-10 17:30
謝回覆。因為小學係直升,所以真係只諗住試CC, 但又有少少糾結驚比學校知有離心,年尾啲學校獎就冇行:igiv ...

其實唔見左要補領好正常,學校唔會諗到咁偏激掛?

如果要問學校申請推薦信就話啫~

rabbittwin 發表於 22-11-10 17:49
其實唔見左要補領好正常,學校唔會諗到咁偏激掛?

如果要問學校申請推薦信就話啫~

您啱,係我諗多咗!

謝回覆。因為小學係直升,所以真係只諗住試CC, 但又有少少糾結驚比學校知有離心,年尾啲學校獎就冇行:igiv ...

直升即係唔需要填大抽獎張表?
如果要填,直資收左你,你學校其實都係會知..... 咁年尾啲學校獎..........

識人當年有直屬中學,大抽獎時小學已知佢會去直資,年尾都拎晒 D 大獎,級一、中英數三科學科獎、All-rounded Student 等等....

知你走,其實唔一定會唔俾獎你

回覆 B.B.BaBa 的帖子

其實,這樣的學校才算大體。就算學生走,都記得學校的好,而非芝麻綠豆的格局。

B.B.BaBa 發表於 22-11-11 08:14
直升即係唔需要填大抽獎張表?
如果要填,直資收左你,你學校其實都係會知..... 咁年尾啲學校獎.......... ...

咁學校好大方....但我大女呢間歸屬較強,又可能天主教學校保守啲,見之前學校知會走嗰啲通常年尾獎都........

不過您啱,其實如果收大抽獎嘅時候學校都會知,所以都都係我諗得太多

emma2012 發表於 22-11-11 13:08
咁學校好大方....但我大女呢間歸屬較強,又可能天主教學校保守啲,見之前學校知會走嗰啲通常年尾獎都..... ...

我講嗰間係天主教女校......

其實小學部係唔係真係全部可以直升(假設科科合格)? 成日聽到有人話唔係百分百, 部份攞返出黎收其他人。

fatman69 發表於 22-11-9 21:32
不論報OS /YT/FA 都係鬥排名,例如FA,話就話级十都可報,但遇著D級二三去報咪比人食住!基本上呢D放在GA  ...

經OS申請學校會2月尾出results,RO好似都係2月尾先出,學校仲會睇埋RO先決定嗎?

今次呈二抄抄哋,可能keep唔住級一

rabbittwin 發表於 22-11-16 13:30
經OS申請學校會2月尾出results,RO好似都係2月尾先出,學校仲會睇埋RO先決定嗎?

今次呈二抄抄哋,可能ke ...
一定會看RO,我們那一年都是等到RO出了之後才收信息。不用擔心,當年我女第二次呈分應該都不是第一。

200904 發表於 22-11-16 13:37
一定會看RO,我們那一年都是等到RO出了之後才收信息。不用擔心,當年我女第二次呈分應該都不是第一。 ...

其實頭幾名分數可能只相差0.xx,唔小心錯多一條隨時跌出級五內

回覆 rabbittwin 的帖子

但只有你家小朋友已經面試了呀。所以,OA 還是有些優勢,而且也是一種緣分。

fatman69 發表於 22-11-9 21:32
不論報OS /YT/FA 都係鬥排名,例如FA,話就話级十都可報,但遇著D級二三去報咪比人食住!基本上呢D放在GA  ...

理論上, 越多條件限制, 越少合資格排隊, 即係相對競爭細D 啦.

emma2012 發表於 22-11-11 13:08
咁學校好大方....但我大女呢間歸屬較強,又可能天主教學校保守啲,見之前學校知會走嗰啲通常年尾獎都..... ...
修女小氣?

Rpp 發表於 22-11-10 11:02
我識得經過FA入個經濟一定無問題。可能唯一嘅唔知。

HMMMM....

你見到既經濟狀況, 未必係ON PAPER 既狀況呢. 有些職業比較易有位走啦!

譬如, 想當年我同學家中開影樓, 佢係攞到FULL GRANT FULL LOAD. 另一個你家中只有父親做前線公務員, GRANT & LOAD 都無拿!
‹ 上一主題|下一主題