用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅男女 23/24 招生
樓主: SLHongkonger
go

聖保羅男女 23/24 招生   [複製鏈接]

fatman69 發表於 22-11-10 00:52
六年全免外,每年仲有9K零用,仲要中三去澳洲Rop果4萬全免,真係好正!
CC 收得的都有一定斤兩,全级200人 ...
因為我本身唔識呢個FA,只係聽街坊講過,佢小學校長亦唔建議佢去CC(其實佢經濟真係有問題),唔建議係因為覺得佢融入唔到。吟啱呢個FA又真係同一班,我大約問過小朋友,佢都好大個下(應該從內地來),但我冇話比小朋友知佢是FA,費事佢返學亂講野。但聽回來,佢對讀書的熱誠只係好一般,應該係冇心機讀個隻,我覺得學校籌募錢都係去幫助有需要的學生,但如果唔係認真的,只係覺得浪費了學校的經費啫。我完全讚成學校用錢去幫助有需要的學生。

Rpp 發表於 22-11-10 10:56
不會六年全免吧,識得舊年經FA入免一年,今年中二每月交五千幾。
個個FA真係經濟有困難,要通過全免審查,我林林下其實都一定做到

FATSHIT 發表於 22-11-10 10:59
個個FA真係經濟有困難,要通過全免審查,我林林下其實都一定做到

我識得經過FA入個經濟一定無問題。可能唯一嘅唔知。

FA都要級十之内。不過,外校入得CC,都有返些少實力。但入到之後,是否適應全英文教學環境,是否適應中學的學習方式,然後在學業上繼續保持優異,就不是人人都能做到。在“群雄”中,排到後面位置,還有沒有信心追返上去,也不是個個小朋友能做到。不只是FA還是普通入學的小朋友,都要面對的問題。

你說得對,環境改變真的要適應,但佢地校既級十(聽回來佢係剛好級9-10),同同區一線的級十係差好遠好遠,所以實力我估大約都知知地,佢地校亦較少人浱去BAND1中學。

FATSHIT 發表於 22-11-10 10:56
因為我本身唔識呢個FA,只係聽街坊講過,佢小學校長亦唔建議佢去CC(其實佢經濟真係有問題),唔建議係因為覺 ...

個別事件就不評論了。
跟吾跟到與否,睇你點諗!
一级200人,總有人排得後,又如何?
最重要同出面比較!

fatman69 發表於 22-11-10 11:29
個別事件就不評論了。
跟吾跟到與否,睇你點諗!
一级200人,總有人排得後,又如何?

其實我的意思不是話他成績排得後,可能我表達得不好。FA機會實在難得,幫助有經濟困難的學生,覺得佢應好好珍惜啫。入到去當然好努力都未必係考得好前,這個我也明白。

FATSHIT 發表於 22-11-10 11:33
其實我的意思不是話他成績排得後,可能我表達得不好

不重要!
CC 收人有一手,呢個FA一定有些我們不知的優點!
CC 升班的標準並不高,相信不難達到!

FATSHIT    發表於 22-11-10 11:47

fatman69 發表於 22-11-10 11:37
不重要!  
CC 收人有一手,呢個FA一定有些我們不知的優點!
CC 升班的標準並不高,相信不難達到! ...

是呀,你好叻,估到。街坊說他有優點的,在電視有時會看見他(小學時),佢唔介意傳媒訪問佢。(但我不清楚係什麼訪問,好像是基層的生活,佢比較喜歡受訪的)。街坊讚佢唔介意上電視,什麼也唔介意講,正常都會介意的。

200904 發表於 22-11-10 11:12
FA都要級十之内。不過,外校入得CC,都有返些少實力。但入到之後,是否適應全英文教學環境,是否適應中學的 ...

不一定要級十內吧,有時候都有驚喜,級十幾都有哩條線入,數學有奧數多個金奬,你哋又講到六年免學費,有人又真係只免一年,到底邊個真?

Rpp 發表於 22-11-10 11:49
不一定要級十內吧,有時候都有驚喜,級十幾都有哩條線入,數學有奧數多個金奬,你哋又講到六年免學費,有 ...

SPCC FA就寫話要求級十內,不過實際收到幾多名,就唔知了。
另外,(我估)用得清貧生入,理論上係可申請[全免學費],可能真係第一年為免學費,第二年便開始要申請學費減免[理論上應該可申請到全免,所以好自然又可免足6年學費,如收入冇改變]。
因為申請FA除了成績要求外,亦好似有其他要求,你首先要符合佢[全免學費]的入息要求。

FATSHIT 發表於 22-11-10 11:46
是呀,你好叻,估到。街坊說他有優點的,在電視有時會看見他(小學時),佢唔介意傳媒訪問佢。(但我不清楚係 ...

面對群眾也是一種訓練,不容易的!

FATSHIT    發表於 22-11-10 12:11

FATSHIT 發表於 22-11-10 11:55
SPCC FA就話要求級十內,不過實際收到幾多,就唔知了。

好似,好似!聽聞,聽聞!不肯定!
FA 2人,YT 4人。

Rpp 發表於 22-11-10 11:49
不一定要級十內吧,有時候都有驚喜,級十幾都有哩條線入,數學有奧數多個金奬,你哋又講到六年免學費,有 ...

有可能個生排FA 入吾到,但成績可收,比個一年全full 佢,問佢讀吾讀!
同OS 一樣,首輪排吾到OS 隊但又必收,都會問你冇船你讀吾讀。

FATSHIT 發表於 22-11-10 11:55
SPCC FA就寫話要求級十內,不過實際收到幾多名,就唔知了。
另外,(我估)用得清貧生入,理論上係可申請[全 ...

唔好嚇親有心報FA線的,十幾二十可以嘗試的。我哋舊年報普通線嘅都唔係級二十咋。

A. 學校提名(助學)計劃學校提名(助學)計劃(下稱「助學計劃」),為品學兼優的學生提供財政資助,確保具潛質的學生,不受經濟因素影響就學。本校每年撥出一定學額取錄申請助學計劃的學生。學生如透過助學計劃獲取錄,便可獲得全年全數學費減免,並可獲發助學金資助教科書、午膳、校服的費用、以及津貼參加海外交流及課外活動。 申請資格 學生成績為全級首十名以內、操行達乙等或以上(根據小五學年成績,並由校長提名確認) 及  符合本校全數學費減免資格*。*註1. 申請學生須於提交入學申請時另行交回已填妥的減免學費申請表及相關文件

Rpp 發表於 22-11-10 12:14
唔好嚇親有心報FA線的,十幾二十可以嘗試的。我哋舊年報普通線嘅都唔係級二十咋。
...
我都係睇佢寫出來的要求,冇打算去嚇人,希望唔好有誤會喇。*亦無叫人唔好報

FATSHIT 發表於 22-11-10 12:18
我都係睇佢寫出來的要求,冇打算去嚇人,希望唔好有誤會喇。*亦無叫人唔好報 ...

同買樓一樣,廣告只會show 最低呎價同最平單位價!但你永遠買吾到同會買!

FATSHIT 發表於 22-11-10 12:18
我都係睇佢寫出來的要求,冇打算去嚇人,希望唔好有誤會喇。*亦無叫人唔好報 ...

所以我話呢條線競爭無咁大,少人報,報的都唔想出來講。如果想入CC呢條線有機會的。

FATSHIT 發表於 22-11-10 12:15
A. 學校提名(助學)計劃學校提名(助學)計劃(下稱「助學計劃」),為品學兼優的學生提供財政資助,確保 ...

其實是否無論邊一條隊入到,只要符合資助資格,都可以有減免學費,資助交流課外活動資格?只不過需要每年評估是否符合減免要求?
因為為我見學校通告例如去澳洲ROP,都會列出不同資助% ,最高級別就係全免。

提到ROP,真係要多謝學校!今年F6畢業的同學,因為疫情一直去唔到。竟然學校好有決心,明年畢業時,幫佢哋補返一個,當畢業旅行
好明白依家安排有幾困難,也有好的未知因素。不過學校肯繼續安排,無論明年最終去唔去到,都十分感恩!

FATSHIT    發表於 22-11-10 12:48
‹ 上一主題|下一主題