用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 漢基和 ISF的問題
go

[其他] 漢基和 ISF的問題   [複製鏈接]

求教,為什麼CIS和 ISF的 ib成績和uni admission表現只差很少,但普遍被認為是不同級數?
   6    0    0    0

回覆樓主:

比較兩間學校唔係只睇這兩點掛

eit2003 發表於 22-10-10 13:33
求教,為什麼CIS和 ISF的 ib成績和uni admission表現只差很少,但普遍被認為是不同級數? ...
什么叫不同级数?

回覆 eit2003 的帖子

CIS/HKIS/ISF/GSIS are recongized as the same tierwhile CIS VS ISF is old money VS new money,

回覆 iseatrit2013 的帖子

In terms of chance to get in the school, only CIS/GSIS are at the same league. The other 2 are much more easy to get a spot.
But in terms of academic, it depends of your child suitability

今年isf成績係好過cis嘅,仲要年年雙語文憑都有超過/接近70%,係學術方面來計,isf唔會差過任何一間國際學校,但cis能提供更多元更國際嘅體驗。以我嘅理解,今時今日嘅isf,唔會同cis或者gsis分唔同級數。

我嘅意思係只係看重難入程度CIS / GSIS因為篩選原因所以難入
至於級數,我覺得其實普遍香港嘅國際學校間間都差不多,冇話高級低級,只有適唔適合

以sibling來講,cis嘅priority係好用過isf好多好多。

級數冇分別,就唔會出現某D食得挑剔腌臢,某D又食唔飽肚嘅情況。

始終CIS係有歷史既國際學校,名氣一定會比ISF稍高,有得揀好多家長都會揀CIS

可能教學模式會有些少分別,但質素相信差唔多

eit2003 發表於 22-10-10 13:33
求教,為什麼CIS和 ISF的 ib成績和uni admission表現只差很少,但普遍被認為是不同級數? ...

你講開又好似係,大家都係IB同雙語,學費應該都差不多,不過好似淨係聽過ISF轉去CIS,無聽過調返轉

熱門程度係有分別,普遍都係用IB成績排熱門程度
但係IB成績最低分嗰間,級數係咪好低?我又唔覺得

回覆 sxd 的帖子

今年CIS有11個狀元,average score 都高,只不過比較低調, ISF今年IB成績冇好過CIS,只不過ISF今年IB成績和University Placement都有大進步,終於有少少對得住佢嘅高學費。

b3410    發表於 22-10-15 16:00

XXXXDD

同時身為isf和cis嘅家長,可以話兩間學校都有各自捐款作法,cis處理方法冇咁push,isf係要求每個學生賣一本獎券,冇話要求賣至少幾本,更加冇每一班整一面牆鬥邊個學生捐得多。

sxd 發表於 22-10-12 12:52
同時身為isf和cis嘅家長,可以話兩間學校都有各自捐款作法,cis處理方法冇咁push,isf係要求每個學生賣一本 ...

XXXXDD

yummyicecream 發表於 22-10-12 12:58
唔係鬥邊個捐得多,係捐特定數額,會寫小朋友個名上去

小女讀咗成6年,我從來都未見過課室牆壁會mark低學生名同捐款數額,你親眼所見?如果唔係鬥邊個捐得多,有咩理由要咁樣做?

sxd 發表於 22-10-12 13:06
小女讀咗成6年,我從來都未見過課室牆壁會mark低學生名同捐款數額,你親眼所見?如果唔係鬥邊個捐得多,有 ...
XXXXDD

yummyicecream 發表於 22-10-12 13:20
Keep it on the chill, lady! It happened last year in pre-school. It’s not a wall inside each classr ...

冇讀過pre-school,冇入去過睇過,唔會發表評論。但每一班整一面牆係你自己頭先所講,唔係有人屈你!

yummyicecream 發表於 22-10-12 12:27
ISF最令人垢病的就是高學費但課室非常細,而且佢要求家長捐錢的做法。一般國際學校每年都會send電郵給家長 ...

其實ISF真係唔係國際學校,理念作風都唔似,佢係一間雙語IB私校,我覺得介乎IS同local之間,睇吓家長想要咩野。
我初初都以為係一間”多中文的IS”,但參完小學,發現唔係,因為小朋友本身在IS有得比較就知道,所以参观學校係好重要。
不過如果對中文要求高又唔想入LS,相信ISF都係一個選擇,相對CIS易入,中文要求亦更高。
至於級數呢啲野,自己覺得有就有覺得冇就冇在心中
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊