用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳B1生,真的要跨區嗎?
go

將軍澳B1生,真的要跨區嗎? [複製鏈接]

老師強烈建議要跨區及報直資中學(將軍澳B1生),真的需要這樣嗎?
   2    0    0    0

你的小朋友應該是優秀那一批。在了解學校時可闊一點,真正選校時再收窄。除直資外,東區如張祝珊,中婦,聖馬可及九龍城名校都喜歡觀塘,將軍澳學生。可翻閱各小學升中資料。當然如你鐘情迦密主恩,也是一個非常好的選擇。

將軍澳區 B 1 位唔夠,老師見你成績好,叫你跨區外闖,留番本區的 B 1位俾成績不足外闖的同學。明白未?

老師話如果自行揀本區嘅宣基,多數落選,
又建議揀張祝珊、中華基金、女拔,
但如果揀本區宣基自行都落選,哪有能力去跨區?
真係百思不解。

這可能是百樂與千里馬關係,知道張祝珊及女拔能令你女兒更上一層樓。唔駛諗咁多,去馬。反而要知女拔報名是否已完。

回覆 eiko-_-c 的帖子

自行好多學校都傾向收外校,因為大抽獎都會見返本區同一類學生。你係跨區就自帶優勢,所以個邏輯唔係 “本區入唔到點樣跨區”,而係 “本地競爭太大我要跳出去”。
深水埗 上智 就係其中一間講到明 “自行唔收本區”。咁除非你叻到令到學校覺得不能不收,否則大抽獎又係擺返佢做第一。
宣基都係同一邏輯 “你班學生今次自行輪唔到,大抽獎你又擺返我做第一。我做乜要浪費個 quota 唔收跨區醒目仔”

註:唔代表宣基一定係咁樣邏輯收生,但如果係區內求多於供,為收生質素著想,如果係能力相若,會傾向跨區嗰嗰。
直資冇 quota,用金錢買機會同買經驗,絕對值得。落選咪最多都係浪費報名費同車錢。所以中基同女拔照報!其他直資都可以試!

eiko-_-c 發表於 22-10-10 10:46
老師強烈建議要跨區及報直資中學(將軍澳B1生),真的需要這樣嗎?

如果是B1A生,有不少將軍澳學生自行成功入到東區B1中學。

若你孩子讀將軍澳的B1中學你已心足,如迦密主恩、宣基、景嶺等,其實就不用跨區。

外區B1中學有些是比迦密主恩高班。

1998Ruby1998 發表於 22-10-10 21:51
回覆 eiko-_-c 的帖子

自行好多學校都傾向收外校,因為大抽獎都會見返本區同一類學生。你係跨區就自帶優勢 ...

其實報宣基的大多係本區學生,外區學生報宣基的,一係已搬到將軍澳區住,一係本身成績較次想試下去將軍澳會唔會容易 D 入到 B1學校

eiko-_-c 發表於 22-10-10 10:46

同你情況一樣,唔係B1A生自行宣基落選機會大..所以都預咗跨區求安全.

B.B.BaBa 發表於 22-10-11 11:38
其實報宣基的大多係本區學生,外區學生報宣基的,一係已搬到將軍澳區住,一係本身成績較次想試下去將軍澳 ...
宣基好近港鐵站,九龍東過黎返學都方便快捷.

醒目開學勳章 王國長老

eiko-_-c 發表於 22-10-10 17:16
老師話如果自行揀本區嘅宣基,多數落選,
又建議揀張祝珊、中華基金、女拔,
但如果揀本區宣基自行都落選, ...

真人真事
早2/3年,有人問我,將軍澳非top校級一,揀唔揀中基?
我問佢自行抽獎選校,佢話自1宣基唔收,所以想揀中基離場
我叫佢等7月,但佢最後揀咗中基

醒目開學勳章 王國長老

港島東近年收生有點危,抽獎後甚至有君子協定唔收本區叩門生。所以外區生去申請東區學校,應該有一定機會(尤其叩門)

TKO去東區其實唔遠,去中婦只要行小段路,但學校有基建工程,有氣管問題須小心考慮。張祝山交通是有點唔方便,但賽果吸引。如有能力挑戰女拔,小白菜就一定不能錯失。都係嗰句。了解學校時可以闊一點,選校時再收窄。

Charlotte_mom 發表於 22-10-12 11:05
真人真事
我問佢自行抽獎選校,佢話自1宣基唔收,所 ...

宣基唔係好過中基嗎?

Charlotte_mom 發表於 22-10-12 11:05
真人真事
我問佢自行抽獎選校,佢話自1宣基唔收,所 ...
唔想玩叩門嘅保險做法,如隨機號碼差分分鐘抽中B2

lot888 發表於 22-10-12 11:22
TKO去東區其實唔遠,去中婦只要行小段路,但學校有基建工程,有氣管問題須小心考慮。張祝山交通是有點唔方 ...

我知東區中學好喜歡收觀塘和將軍澳的學生。

以下張祝珊公佈的收生資料,大約可看到收外區的%都高。可惜其他中學不會公佈這些收生資料。

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/upload/files/Distribution%20of%20PS%20in%20SSPA%202021%20%281%29.pdf

https://www.ccsc.edu.hk/attachment/upload/files/Distribution%20of%20PS%20in%20SSPA%202021%20%282%29.pdf

可以再問問老師為什麼推介女拔,是否除成績好,表達及應對能力都十分優秀,能在面试時突圍而出。如果係,真係要放眼世界。相信比較少人入軍澳讀書,但一定有一大堆人跨入九龍城,油尖旺,東區,中西區讀書,你女可認識各區好友,這也是一個很好的體驗。

醒目開學勳章 王國長老

hcpp 發表於 22-10-12 13:54
唔想玩叩門嘅保險做法,如隨機號碼差分分鐘抽中B2

我覺得自行有機會後補入
再唔係拎住級一,點都叩到間不錯嘅
不過佢哋鍾意中基就得了
‹ 上一主題|下一主題