用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boy’s first in 結果
樓主: LLKK
go

Paul Boy’s first in 結果   [複製鏈接]

回覆 Jean1769 的帖子

每個人有參加依個遊戲,都已經做左自己既一百分。唔好笑任何小朋友同家長既努力。

Philichak 發表於 22-10-11 08:47

每個人有參加依個遊戲,都已經做左自己既一百分。唔好笑任何小朋友同家長既努力。

「每個人有參加依個遊戲,都已經做左自己既一百分。」我無笑個小朋友,每個小朋友都盡了力,但家長就要客觀。你覺得的一百分究竟係咪真係一百分。學校無可能個個收,一定有人歡喜有人愁。

「完全覺得學校揀父母多過揀學生」(原句直quote)

抹殺其他小朋友的努力及表現,究竟係邊個?無根無據話學校睇家庭唔係睇細路,咁做你覺得啱?

如果真係覺得學校睇父母唔係睇細路(我不如此認為),就檢討下點解成為唔到學校想揀的父母囉

by the way, 最近有位嫁有錢富二代、結婚時有中聯辦主任出席、老爺係政協、老公係內地政協住九龍塘house的前無線女主播接受訪問,人哋個仔讀名幼,都local school全軍覆沒,如學校真係睇背景家底,難度人哋呢個家境都未夠?

利申:無玩考小遊戲

Jean1769 發表於 22-10-11 08:52

「每個人有參加依個遊戲,都已經做左自己既一百分。」我 ...
你都有留意呢單。冇錯,都好出人意表,亦令好多人醒覺學校唔係吓吓睇背景

gabejang 發表於 22-10-11 09:14
你都有留意呢單。冇錯,都好出人意表,亦令好多人醒覺學校唔係吓吓睇背景 ...

一句學校睇父母(如果佢指的父母係家境)抹殺了人哋小朋友的努力同家長的栽培同付出。

每間學校我都相信有少量學位係俾有背景人士既,即係誠哥d孫或者校董校監推介,佢哋要讀邊間都得啦當然。但大部分學位我相信只會揀佢哋覺得啱的學生,學校無需要睇家底,個幾萬蚊一年學費,報得的都會俾得到。

Jean1769 發表於 22-10-11 08:36
因為自己個仔入唔到而佢覺得個仔已做到一百分

(emoji)(emoji)有自信係好

Well said!

我無留意果單嘢添, 又真係估唔到咁都入唔到, 以為咁既background 唔使in都兩手offer..

jbbmom 發表於 22-10-11 09:49

Well said!

其實都要多謝佢現身說法,否則真係無人信,繼續講乜睇家底唔係睇學生

Jean1769 發表於 22-10-11 09:53
其實都要多謝佢現身說法,否則真係無人信,繼續講乜睇家底唔係睇學生
...
好欣賞佢咁坦白呀

gabejang 發表於 22-10-11 10:30
好欣賞佢咁坦白呀

係,多數都會扮哂有好多offer但最終決定揀國際學校,對佢有少少改觀

Jean1769 發表於 22-10-11 10:31
係,多數都會扮哂有好多offer但最終決定揀國際學校,對佢有少少改觀
...
喂呀唔好講得咁中啦!!!!!

gabejang 發表於 22-10-11 10:34
喂呀唔好講得咁中啦!!!!!

識人同某女藝人郭XX個女同幼稚園,郭美女話佢放棄女神校揀CXY(我同意都係好學校)。佢同幼稚園家長講有女神校offer但不是佢杯茶所以唔揀,但佢讀兩間幼稚園仲要其中一間是CCKX喎。

你信佢有女神校offer嗎

「每個人有參加依個遊戲,都已經做左自己既一百分。」我 ...

有單新聞link ma?我無留意到

mavis222 發表於 22-10-11 11:58
有單新聞link ma?我無留意到

【升小準備】為兒子報十幾間小學面試精神緊張 蔡雪瑩悟出真理:選適合學校更重要
https://topick.hket.com/article/3370214?r=cpstni

好認同好鐘意你講嘅嘢呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Jaly926 發表於 22-10-11 13:03
好認同好鐘意你講嘅嘢呀(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

多謝,幾驚俾人圍攻

我成日都話,間間學校幾千人報,當3000先喇,揀得果500人左右second in,即係都6個先揀1個有second in,無都好正常唔出奇。

那裏來的自信一定會有?大把名幼小朋友,家長出盡力又上面試班都唔係個個有second in啦,更加唔好講offer。香港剩係果兩三間連鎖名幼每年應考小學的小朋友都過千人啦。

其實做家長有陣時真係要客觀啲, 自己認為小朋友一百分 可能對比起某啲人已經係200分, 又可能對比其他人只係50分, 家長和小朋友只要盡力就好了, 當然學校也會考慮其他因素, 但我相信大部分學校都係表現大於其他因素

Philichak 發表於 22-10-11 08:43
回覆 Dot0716 的帖子

我覺得佢哋考慮因素有我唔知道既地方。係我天真以為純粹睇表現。

https://www.champimom.com/2018/05/25/%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE%85%E6%9B%B8%E9%99%A2%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E9%95%B7%EF%B8%B0%E6%8F%80%E9%81%A9%E5%90%88%E8%81%96%E4%BF%9D%E7%BE%85%E7%9A%84%E5%B0%8F%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E8%80%8C%E9%9D%9E

校長在訪問中話佢地會選最適合的小朋友,不是要最叻的小朋友,“適合”這個字可以有好多解讀。所以沒有2nd in 的只是代表小朋友性格特質/家庭背景不是他們想要的,不代表小朋友不夠叻。

例如拍片要求小朋友要講野流暢(內容多數父母教定),同埋揾物品果陣要影埋小朋友在屋企周圍走揾物品,已經睇到屋企大小/佈置等等好多野。再加上報名表填的父母職業地址等等都可以成為考慮因素。

如果這間學校不適合你的小朋友,入不到也不用可惜,選一間合適的,小朋友會讀得開心D。

Jean1769 發表於 22-10-11 13:13
多謝,幾驚俾人圍攻

我成日都話,間間學校幾千人報,當3000先喇,揀得果500人左右second in,即 ...
其實只要記住唔成功嘅機會大咁多,感覺會輕鬆D。同小朋友嘅關係先係最緊要,長路漫漫。

SPB注重小朋友叻得來要謙遜,可能自信既家長們既小朋友太叻自信心爆登鋒芒太露,學校覺得不適合,好正路

家長真係哪來的自信?點解會覺得小朋友入唔到就代表學校係睇背景,就算學校想收叻既小朋友 (事實亦未必如此),咁都可以有好多更叻既小朋友, 家長又唔係可以知道晒所有小朋友既表現
我明白考小會遇到果種失落...但都唔好蒙蔽理智
這種不可一世既態度,應該要檢視一下,免得傳給下一代...

Jean1769 發表於 22-10-11 13:13
多謝,幾驚俾人圍攻

我成日都話,間間學校幾千人報,當3000先喇,揀得果500人左右second in,即 ...

同意你。
學校係揀小朋友,唔係揀家長or 幼稚園。
‹ 上一主題|下一主題