用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大study permit 一問
樓主: janlamxo
go

[加拿大] 加拿大study permit 一問 [複製鏈接]

批左啦!!鬆一口氣😮‍💨

洋蔥頭媽咪    發表於 23-8-15 08:39

jenconniecarly 發表於 23-8-14 23:44
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

Sorry 打錯, 係8/6 申請. 1月intake.

咁唔使咁急,仲有時間

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-15 08:38
咁唔使咁急,仲有時間
因為我好心急及同公司攞假。我會呀女一齊去過聖誕。謝謝大家之前的指導

洋蔥頭媽咪    發表於 23-8-15 10:31

唔知係咪有正策改动, 今年SP出得好遲, 呀囝同其它d HK同學, 全都在九月後先收到.

謠傳因為已收了太多Intl Students (大部份係印度生), 所以想批小d.

恭喜你, 最後都批咗,

回覆 twhkleung 的帖子

我怕遲批, 所以在4月底巳交(原有9月底到期), 但看到他們8月2X號才看文件, 8月底才批,
之前擔心死, 以為自己做錯
:idea:

jenconniecarly 發表於 23-8-15 07:28
批左啦!!鬆一口氣😮‍💨

Jenconniecarly, 我幫我囡囡申請9月去Toronto 讀grade 9, 剛收到學校LoA, 而家準備申請study permit, 想問你有冇寫study plan?

回覆 waterwitch 的帖子

有,但我女兒是大學

jenconniecarly 發表於 24-1-16 00:28
回覆 waterwitch 的帖子

有,但我女兒是大學

謝謝

在這裏給大家一個訊息
如果加拿大的大學批出Conditional Offer,大學會出CO信然然叫你去申請Study Permit,但有很多大學都沒有說清楚究竟只持著CO信能否申請Study Permit,大學網頁(例如University of Toronto)亦沒有說明清楚。

其實IRCC(加拿大移民局)是可以在這時候接受你申請,但在處理你的文件時最後還是要求你上傳Letter of Acceptance LOA方會批出學簽,所以其實CO信是不足夠的。當然你可以先申請,待DSE考試放榜儘快要求大學出LOA以便上傳。

GCE A Level的學生更遲,8月才出成績,但放心,你一出成績就要求大學出LOA,加拿大移民局是很人性化的,如你時間趕他們會優先處理,如果仔女有考IELTS及可出示有效的加拿大銀行存款証更可申請特快處理Student Direct Stream,最快只需20工作天。

如大家有任何其他關於加拿大升學或移民的問題可以隨時提出。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊