用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大study permit 一問
go

[加拿大] 加拿大study permit 一問 [複製鏈接]

小女將會去加拿大讀grade9, 學校 LOA 個start date 和 end date ,只寫了grade 9 個一年,咁請問我申請study permit 時,應該寫grade9 至grade12 共4 年,定跟番LOA 寫grade9 個一年?如果寫一年,咁下年又要再申請?
   1    0    0    0

janlamxo 發表於 22-10-9 14:46
小女將會去加拿大讀grade9, 學校 LOA 個start date 和 end date ,只寫了grade 9 個一年,咁請問我申請stud ...

我女當時學校LOA係半年,我申請時註明讀2年半,最後SP批半年。之後交新一年學費再續SP再批一年。我相信SP係根據LOA而批的

回覆 沙律 的帖子

Oh 咁即係要年年續咁麻煩,唔該晒你

另外想問小女是讀boarding school, 咁係咪要搵學校填番custodianship declaration form?
同埋high school 係咪都要寫 letter of explanation ?

janlamxo 發表於 22-10-9 15:28
另外想問小女是讀boarding school, 咁係咪要搵學校填番custodianship declaration form?
同埋high school  ...

我女唔係讀boarding, 所以唔清楚,你最好問番學校。

我當時無被要求準備LOE.

janlamxo 發表於 22-10-9 15:28
同埋high school  ...

讀boarding school,要自己搵guardian/custodian, 學校會要求你提供阿女custodian嘅資料,因為父母不在加,學校有咩事就要搵custodian處理.申請study permit要父/母和custodian各自簽份custodian declaration (IMM5646)確認.

我們申請study permit 時冇交過LOE, 其實申請時見唔到有位可以upload呢份嘢

我女讀High School, SP 是每次批一年,要每年績
仔讀大學SP就一批批了4年
兩個申請SP時都冇交LOE

回覆 LikLik 的帖子

Thx all, 咁我都照跟先🙏🏻🙏🏻

今日收到email 話個permit 已經approved 左,請問之前仲有冇野要搞架?

今日再收到封letter of introduction, 入面話已批埋eTA, 有個eTA number, 但係我去eTA website check status, 又話search 唔到,請問有冇人試過咁?

請問有無家長知道可否用conditional offer 申請study permit ? 謝謝

jenconniecarly 發表於 23-5-27 15:07
請問有無家長知道可否用conditional offer 申請study permit ? 謝謝

我估唔同學校唔同做法,我女有一間俾CO時已經俾埋封信叫佢盡快申請埋SP,另一間有CO既就無。

回覆 大食媽咪 的帖子

謝謝回覆,請問你女女最後都係只用CO都成功批SP嗎?

回覆 jenconniecarly 的帖子

未申請呀,要等放榜後再決定係咪真係會去讀。不過我相信無問題既,學校提供0個封信就係正式既LOA。我唔知可唔可以理解學校俾出既offer其實係unconditional,但學校又其實講明offer係conditional

大食媽咪 發表於 23-5-29 06:44
回覆 jenconniecarly 的帖子

未申請呀,要等放榜後再決定係咪真係會去讀。不過我相信無問題既,學校提供0個 ...

其实最好申請左先,因為IRCC会無端端罷工,申請左個SP后可以唔去,但等到所有野confirm 晒先申請可能会好趕。
还有,比得CO,通常要求低好多,e.g., UofT既CS,website寫要OSSD 95%,但收到CO后的要求只要80%,所以,我相信比得CO個學生,其實係希望你來的。

我最近聽到個分析,好似幾make sense. 頁野講,大學收生有两個參數,一個叫acceptance rate(AR), 另一個叫yield (YR).  AR細表是间大學难入,YR大表示派出的offer,大部份學生都会來,即吸引力夠,所以,好大學通常ar較低而yr較好。
而因為咁,二线大學,收表唔係超多,ar佢控制唔到,但個yr佢控制到,例如明知你最后唔会來,就唔會比CO你。例如我仔报cs,ouac選了六間大學program,結果头4間Program收到CO,但最尾果两间二线個保險线的反而reject左

回覆 大食媽咪 的帖子

謝謝回覆!

回覆 twhkleung 的帖子

謝謝回覆!你也是幫小孩用CO成功申请了學簽?

jenconniecarly 發表於 23-5-29 07:44

謝謝回覆!你也是幫小孩用CO成功申请了學簽?

係呀,而submit左成個多月,音訊全冇,所以早d申請以防万一

大食媽咪    發表於 23-5-29 08:48

謝謝分享,祝盡快收到消息!我也要開始申請了!

jenconniecarly 發表於 23-5-27 15:07

可以,你出咗CO確定會去就可以申請。

我兒去年5月考完曬 DSE 就申請SP,7月頭已批。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊