用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Drop M1
go

Drop M1 [複製鏈接]

阿仔今年讀中五,修讀Phy, Chem, Bio同M1, 覺得壓力好大,不能應付。他想drop M1, 好讓有更多時間應付其他科。想問問大家意見,入大學的話,X科較重要嗎?相對M1是否不太重要?
   0    0    0    0

kapocarol 發表於 22-10-8 17:23
阿仔今年讀中五,修讀Phy, Chem, Bio同M1, 覺得壓力好大,不能應付。他想drop M1, 好讓有更多時間應付其他 ...

入大學DSE鬥高分,讀最有把握攞到高分嗰幾科(計Best 5 or Best 6)。

如果M1係4科X之中,最唔想讀/成績最差嘅,可以考慮drop。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-10-8 21:10
入大學DSE鬥高分,讀最有把握攞到高分嗰幾科(計Best 5 or Best 6)。

如果M1係4科X之中,最唔想讀/成績最 ...

阿仔覺得M1要用好多時間去做數,也要應付core同其他X科,所以覺得好吃力,仍心大心細中

kapocarol 發表於 22-10-8 21:14
阿仔覺得M1要用好多時間去做數,也要應付core同其他X科,所以覺得好吃力,仍心大心細中
...

佢自己本人想唔想drop先?或可以讀多一年先,中六先決定。

如果pg係level 3, 就無謂讀喇!

gracelam 發表於 22-10-8 21:17
佢自己本人想唔想drop先?或可以讀多一年先,中六先決定。

如果pg係level 3, 就無謂讀喇!
唔好玩啦, 中六先決定drop唔drop科 ! 得返幾個月就考DSE. 中五已經係最遲drop科既deadline. 中六先drop科係浪費時間.

阿仔今年讀中五,修讀Phy, Chem, Bio同M1, 覺得壓力好大,不能應付。他想drop M1, 好讓有更多時間應付其他 ...
你咁樣問得,叫你唔 drop 都應好難了
提醒番大學想選的科,睇下有邊啲需要M1

pccw2017 發表於 22-10-13 13:42
唔好玩啦, 中六先決定drop唔drop科 ! 得返幾個月就考DSE. 中五已經係最遲drop科既deadline. 中六先drop科係 ...

唔知樓主孩子情況,如果長期3一4徘徊,咁早 d drop,但如果4一5徘徊,好難講,M科5或以上,好多科有加權,操多幾操可保5梗係唔drop住。

樓主:上面各個回覆都有的重點, 加起嚟,差不多已解答你問題. 學生不同,情况各異, 你要捉其重點,融會貫通.

我女中五,收 chem,Bio,BASF 上年DROP左M2 ,因為佢其他科成積不錯佢想更加集中溫習。佢話M數不計一科的成積所以寧願集中火力其他科。

polly0503 發表於 22-10-17 19:32

我女中五,收 chem,Bio,BASF 上年DROP左M2 ,因為佢其他 ...

M數好多大學已經計一科了,包括三大。

polly0503 發表於 22-10-17 19:32

我女中五,收 chem,Bio,BASF 上年DROP左M2 ,因為佢其他 ...

M數已經計一科了。但是,深奥數是看人。如果孩子不是深奧數的材料,那怕多多的時間也浪費了,不如集中火力在可控制的科目。cost benefit 比較嘛

nicolemummy 發表於 22-10-17 21:22
M數已經計一科了。但是,深奥數是看人。如果孩子不是深奧數的材料,那怕多多的時間也浪費了,不如集中火力 ...

是,M2佢沒太有興趣亦覺得浪費時間。chem和bio係佢嘅強項,其他科亦不大問題所以佢才放棄。

我個女個同學選嘅科同你仔一樣,真係會比較辛苦,每日訓唔夠,晚晚操到好夜,加上是BAND 1中學一上中五谷得好勁,M2堂仲要加操。現在身體出左問題消瘦沒M到,壓力好大。

請問有無考慮海外升學
如放洋 普遍 數Core+M1/2 才算一科

最終唔考慮drop M1, 可以drop Bio, 因太多嘢讀,應付唔到

如果唔打算讀醫療,真係應該 drop bio,因為太多嘢讀

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-23 11:31
如果唔打算讀醫療,真係應該 drop bio,因為太多嘢讀

讀4個X真係好吃力,應該測完驗後會考慮drop科,最大機會drop Bio, 真係好多嘢要記。

kapocarol 發表於 22-10-23 11:33
讀4個X真係好吃力,應該測完驗後會考慮drop科,最大機會drop Bio, 真係好多嘢要記。
...

中五生係改制前最後一屆嘅學生,課程多又快唔係人人都夠能力修4x,如果力有不逮, 盡快 drop 科集中火力響其他更化算。

我仔一早講明唔會做醫療,佢覺得 bio 好嘥時間,所以一早決定唔會選修。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-10-23 11:41
中五生係改制前最後一屆嘅學生,課程多又快唔係人人都夠能力修4x,如果力有不逮, 盡快 drop 科集中火力響 ...

宜家嘅中五生好似係改制後嘅第一屆  
‹ 上一主題|下一主題