用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: 2kidsMUK
go

deleted [複製鏈接]

kirstyau 發表於 22-10-13 17:39
再考前少少,SPCS有IGCSE+IAL
聽聞Yes Card女皇間中學都打算開IAL
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-13 17:58
新大樓啟用+DSE近年回升+開埋IAL,不得了

kirstyau 發表於 22-10-13 18:18
新大樓啟用+DSE近年回升+開埋IAL,不得了

睇黎今年既女校爭奪戰
又有一翻暗湧

上年簡介會係有提過想搞IGCSE, 未提過IAL。我都想知係咪真!

這又說的是哪一間中學呢?

2kidsMUK 發表於 22-10-14 00:13
這又說的是哪一間中學呢?
Yes Card 女皇: Charlie Yeung
畢業於德望學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HYS硬件軟件又明顯失色,GHS勢頭強勁。

hkpapa852 發表於 22-10-14 09:15
Yes Card 女皇: Charlie Yeung
畢業於德望學校

你唔講都諗唔起楊采妮呢個人了…
EK家長嘅青䓤歲月普遍都係8/90年代…

DD仔 發表於 22-10-14 10:06
你唔講都諗唔起楊采妮呢個人了…
EK家長嘅青䓤歲月普遍都係8/90年代…
...

仔女都要升中, 或已升中既人, 我諗想"扮"後生都唔得啦!

唔通扮 我唔識邊個係 鄭秀文 咩!

鄭秀文早前賣告白時大大声講佢50歲。記得佢把声早期較厚沉,現在較尖声。而家後生真係唔識四大天王,但佢地識張國榮。歲月不流人。

Rpp 發表於 22-10-14 09:58
HYS硬件軟件又明顯失色,GHS勢頭強勁。
HYS真係好奇怪, 近年簡介會上話鼓勵學生係中三/四時去考GCSE, 但學校又唔覺有支援, 咁有咩用?
實實在在攪到全民強制去考GCSE好過啦!

hkpapa852 發表於 22-10-14 13:48
HYS真係好奇怪, 近年簡介會上話鼓勵學生係中三/四時去考GCSE, 但學校又唔覺有支援, 咁有咩用?
實實在在攪到 ...

E個問題我之前都問過, EK有家長話HYS教既已經足夠去考, 不用另外教其他課程.

cafeva 發表於 22-10-14 14:12
E個問題我之前都問過, EK有家長話HYS教既已經足夠去考, 不用另外教其他課程.
...
咁點解唔幫學生報埋去考?
如果真係要考GCSE英文, 有半份卷係圍繞莎士比亞既作品喎, HYS真係有花咁多時間教莎士比亞既作品?

2kidsMUK 發表於 22-10-11 23:14
回覆 Poyau 的帖子

Thanks a lot for sharing. 您也是資深人士,高瞻遠矚

Welcome 集思廣益 互相交流
如有打算英國升學 不妨早作準備
看看以下寄宿比例高嘅女校有否心儀

2022 A level A*-A | Boarding %
-----------------------------------------------------
Wycombe Abbey 91% | 90.1%

St Mary's Ascot 78% | 92.8%
Cheltenham Ladies 77% | 78.3%^
Downe House 74% | 93.0%

St Mary's Calne 68% | 83.4%
Benenden School 67% | 90.8%

Independent schools 58% | -

Sherborne Girls 56% | 86.4%
Tudor Hall School 50% | 74.1%
Heathfield School 50% | 61.3%

^ Incl. Weekly/Flexi boarding

WA CAT4 130+ 可比 Mensa 門檻
St Mary's Ascot 細校 收 Catholic
CLC 大校 每年收約170人(DGS 3X人)
DH 相對以上收生範圍較濶
St Mary's Calne 細校 Head Girl 來自HK
Benenden School 國際生有上限

hkpapa852 發表於 22-10-14 14:31
如果真係要考GCSE英文, 有半份卷係圍繞莎士比亞既作品喎, HYS真係有花咁多時間教 ...
希望有hys家長講解下

cafeva 發表於 22-10-14 21:50
希望有hys家長講解下

HYS 啲人通常考理科(Math, Chem, Bio, Phy), 部分 M2 人會考埋 Further Maths .
英文,通常考 ielts(精英組老師會捉住你喺堂上操卷),無乜聽過人考 GCSE.
(利申:我女報過 Math, Further Math,Chem, Phy,但因疫情考試取消)

cafeva    發表於 22-10-15 07:44

hkpapa852 發表於 22-10-14 14:31
如果真係要考GCSE英文, 有半份卷係圍繞莎士比亞既作品喎, HYS真係有花咁多時間教 ...

校方立場係同學有權考與唔考。
你考,校方精神上支持你;
你唔考,校方尊重你自由。

回覆 Poyau 的帖子

小女HYS中一,一個多月以來,功課好少幾乎冇,作文功課都係十日以後先交,小測有幾次。反而各項活動多姿多彩,師姐文化和合作精神無處不在。運動是HYS的特色,這個星期五日著運動服,這個月在觀塘游泳館的swimming gala和灣仔體育場舉行的啦啦隊比賽都讓囡囡興奮不已,返屋企歡聲笑語,勤練詩歌,每日都話好中意學校,囡囡參加了合唱團,中辯隊,日文,暫時未入到游水和排球校隊。不過游水校隊好辛苦,每周二,四 6:15am到校訓練。最幸運的是,中一數學精英組的老師是SPCC轉來的,教得好用心。明天HYS新生簡介會,童軍都會去幫手,祝大家都搵到心儀嘅學校。

2kidsMUK 發表於 22-10-8 14:49
英國搬過來HK不久,女仔目前就讀九宣APSKT,中文基礎非常薄弱,各科都受影響。
第一次呈分試成績排名65%上 ...

直資 德望 值得一試  
‹ 上一主題|下一主題