用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資vs津校
樓主: honeybabypig
go

直資vs津校   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-10-13 09:23
不要迷信直資選科彈性度高就一定選到心儀科目, 直資只係可多D選料組合, 唔需要套餐方式選科, 但普遍都有限 ...

唔好以為top的官津選科有彈性,會入到心儀科目

港島男官校,女名津一樣有人畀被學校塞一至兩科非心儀科目,幫手砌夠人開班,自己心儀科目就無份入

LeeCC 發表於 22-10-13 10:12
唔好以為top的官津選科有彈性,會入到心儀科目
所以只係話彈性較高, 唔會有包生仔
舉例嚟講, 官津3大男校既 Phy Chem 都可開班到俾 50%-75% 學生讀, 唔多願開既都係兩大 History 科, 但呢幾間學校對 VA 同 Music, 一向都支持, 只有小貓2/3個都會開

所以每間學校其實選科都有 "潛規則", 如果某校一向無開個科, 你成績再好間學校都唔會專登幫你開, 成績唔夠好就更加唔好講 (除非個間學校唔介意學生考得唔好都俾人知)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

VA唔清楚,但音樂多年來都係幾間學校聯合開班,所以人少都開得成,小兒學校就係直資津校,男校女校男女校一齊上的

其實,結論是,你成績ok既又點會怕選唔到心儀科。怕選唔到理想科既問題似乎是邊緣人關心多d. 如果你自問小朋友是邊緣人,咪多d搵資料做足功課囉。

Dylanli2017 發表於 22-10-13 10:39
其實,結論是,你成績ok既又點會怕選唔到心儀科。怕選唔到理想科既問題似乎是邊緣人關心多d. 如果你自問小 ...
選科問題, 留意下學校過往有學生考過咩科
如有無開小眾科"旅遊款待"? (好似唔少官津都有開, 但反而直資好少見有開)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

相信無論名津,雞津,名直,都會有學生'被建議'收讀非心議學科,但相信這是小數,亦是成本效益最大化嘅結果。不要太相信學校一定是高尚机構,以學生為本,反而更實際,學校會以自身利益為本。校長。老師始終要養家,食飯。在學校角度,如未曾開設科目,要調配资願,聘新老師,在未能準確預測科目前景下是相當冒險,也不可能一兩年內能下決立。如果前兩三年安排資源攪通識,而家就頭痛。所以每次思考問題,我先是思考對方利益,再思考自己所需,從而找出予盾點,找出思考上的l漏洞。

rsx    發表於 22-10-14 16:42
Szetimmy0225    發表於 22-10-13 11:40

hkpapa852 發表於 22-10-13 10:46
選科問題, 留意下學校過往有學生考過咩科
如有無開小眾科"旅遊款待"? (好似唔少官津都有開, 但反而直資好少 ...
所以都有唔少資源好既官津,係一個移民潮下要爭生源既環境入面,學校都會表現得更積極,直資有既官津可以有之餘,有時仲超越埋。

阿仔阿女下年升中,請請教,邊間官津較重視VA科?

emmyfok 發表於 22-10-12 21:36
其實,最熱門嘅科目,來來去去都係 phy chem bio econ ⋯ 讀到小六,能力同興趣越來越明顯,有人愛歷史文學 ...
對科科都冇問題,有所限制既官津就最唔好,隨孩子自己任意喜歡選罷.  最怕就係勉強嗰班小朋友,若果唔係享受學習,選了後讀不上就浪費晒整個高中人生.

medicine 發表於 22-10-12 11:04
都係嗰句,小朋友小學時候基礎攪得好,自然佢選邊一間中學讀都有能力

都係嗰句,中朋友中學時候基礎攪得好,自 ...
基礎攪好唔代表超前教育做成.

rabbittwin 發表於 22-10-13 11:51

學校俾你考VA唔代明重視VA
認真的, 無乜學校會認真支援VA

要玩VA去兆基創意書院會好D (體藝都係對運動員較多支援, VA相對係較少)

rabbittwin 發表於 22-10-13 11:51

沙崇,沙田培英,你應該去報名佢地嘅開放日

唔覺得官津有高薪老師係優勢. 高薪教得耐唔代表有料. 好多神校學生都會外出搵名師. 高薪老師亦未必有HEART, 做左咁多年, 熱血都吹涼哂, 可能等退休. 自己印象中, 最有熱誠都是一些剛畢業不久的年青老師!

無論是直資還是官津,學校資源都是有限的。
1. 選課上,可以問問每一年在物理,化學,M1/2,生物開多少班,就知道是否通過競爭入選;
2. 課外活動方面,可以參考學界獲獎的課外活動自己小朋友是否有實力進入校隊獲得學校培訓的資源,如果是其它課外活動,學校有多少資源投入其中,是否有外請教練/校內老師培訓。

回覆樓主:

移民潮下,band 1官津喺收生人數上冇直資咁緊張,因為官津以’班’嚟收政府資助,直資以’人頭’ 。有津中講明佢哋唔急收插班生,唔達標寧願唔收,一路上大班變中班,資源更集中。
所以見有d官津畢業人數比中一少好多未必係學校唔好,學生有出冇入,而係學校根本冇打算急補人頭。

‹ 上一主題|下一主題