用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資vs津校
樓主: honeybabypig
go

直資vs津校   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 22-10-11 11:20
回覆 Cliokohonda 的帖子

假設上面果位仁兄所講屬實,話2個官津老師既人工等於3個直資老師既人工,直資應 ...
呢樣真實. 每年都好多直資教師流失去官津. 呢兩年更加

不過高人工唔等於教得好.

年輕會有心幾教. 直資人工編制靈活, 可以招聘多幾個教師.

學生普遍鍾意年輕教師

DD仔 發表於 22-10-11 11:12
如果直資和官津嘅老師薪酬待遇差咁遠,直資老師都係騎牛搵馬,又一直覺得唔公平,佢哋點會好有心機教書及 ...

識人做AO辭職去你講的其中一間教書(佢係舊生)。呢d top school舊生好多時有情意結,可能真係為左回饋母校放棄高薪去教書

honeybabypig 發表於 22-10-8 01:50
我理解到小學嘅直私同津校嘅分別, 但係中學方面 ,如果都係英中 ,冇打算去外國讀書 , 一心只係考好個dse ...

直資資源一定係多,其實冇咩好稔,呢度好多人都支持直資,但係唔係用得著冇人會知,當然到高中選擇讀既範疇係多呢點會好,起碼會好過津校單一.各校老師既教學能力就............睇緣份.  都係嗰句,小朋友小學時候基礎攪得好,自然佢選邊一間中學讀都有能力.

天外之人 發表於 22-10-12 10:54
直資資源一定係多,其實冇咩好稔,呢度好多人都支持直資,但係唔係用得著冇人會知,當然到高中選擇讀既範疇係 ...
都係嗰句,小朋友小學時候基礎攪得好,自然佢選邊一間中學讀都有能力

都係嗰句,中朋友中學時候基礎攪得好,自然佢選邊一間大學讀都有能力

都係嗰句,大朋友大學時候基礎攪得好,自然佢選邊一間公司做都有能力

~~~~

係咪甘?

唔怪得超前教育大有市場

不太認同樓上多位嘅講法。

honeybabypig 發表於 22-10-8 01:50
我理解到小學嘅直私同津校嘅分別, 但係中學方面 ,如果都係英中 ,冇打算去外國讀書 , 一心只係考好個dse ...

我孩子讀直資,我可以具體講多左乜資源,當然間間唔同,其他直資學校絕對唔同。
1. 課室,全部用電子白板,直接播片,播power point, 又可以寫野.

2. Net teacher.  有大約十個八個NET. 學oral 好

3. 興趣班,幾十個班,搵外人教,人人參加兩個

4. 第三語言,可選法,西班牙,德,日,韓,手語

5. 與外他學校交流,疫情前,中一至中三,自由選擇,輪住去,人人有份

6. 出外比賽,疫情前,很多國際比賽,出外參賽。

7. 多活動:o camp, 唱歌比賽,話劇,聖誕晚會…..
8. 多獎學金,有少少錢攞番。孩子又開心。
9. 師資:老師唔一定好叻,但就無得hea 教,一唔掂就bye bye.

AgapePa 發表於 22-10-12 15:19
我孩子讀直資,我可以具體講多左乜資源,當然間間唔同,其他直資學校絕對唔同。
1. 課室,全部用電子白板 ...

好多謝你咁具體解釋我知,唔該晒
你介唔介意講係邊間學?有興趣報讀

回覆 honeybabypig 的帖子

其實物都係假, 最重要係揀選修科, 直資同官津係天與地分別, 我問左學校話90%都可以揀選自己喜歡的科目

回覆 Hello_Guy 的帖子

見到D跨張及有古怪嘅答問,忍唔往要請教。選科那裏天與地?成績唔達標也冇問題?如果是,賽果差怎樣吸引學生?我信收費確是天與地。利申,我對直資無偏見,亦有不少朋友兒囡從小到大都讀直資,只是希望多些客觀資料,免學生,家長張來期望落空。

lot888 發表於 22-10-12 16:32
回覆 Hello_Guy 的帖子

見到D跨張及有古怪嘅答問,忍唔往要請教。選科那裏天與地?成績唔達標也冇問題?如 ...

聽講官律直資選科分別較大,

如學生X,ABCD四科成績分別是[70,70,70,70],average 是70.

而學生Y是[50,56,90,80],平均是69.

所以X有先選科權,X選了C同D.

到Y選科時,官律开班是計quota,而CD科巳滿,所以Y同學只好選AB科。

結果是,
- X同學4科都好成績,選CD科沒問題
- Y同學只能選AB科,但其实他CD科成绩比X更好,只因average比不上X而已,

直資因开班較有彈性,Y同學应可選到CD科。

不知有否这情況?

twhkleung 發表於 22-10-12 19:32
聽講官律直資選科分別較大,

如學生X,ABCD四科成績分別是[70,70,70,70],average 是70.

所見是級排名和科排名都會參考.

極端的例子,應該極細機會出現,多一個半個不是大問題,再者,又不是一次過選科,摸底階段已勸導使不少摸棱兩可發生改變以使整個選科符合預期(直資一樣是有限額的,只是限額條綫在哪裏而已.)

思考一下,個數學模型,一共才130人至180人(個別學校去到200餘人),選修科有幾多科?(考評局網頁:4個主科外僅僅甲類有20個選修科),每個學生可選修2-4科,可謂千變萬化.加埋M1M2.話任選個啲,似乎需要學下統計概率.直資比官津的老師多了幾多個?又有幾多個老師可以兼多科?(兼多幾科,是否又是資深或者講教有所長?),是否真係可以做到?

講開又講,M1M2以往是數學高分考生居多參與,評分亦比其他高.以後,假如當一科選修科,是否會有大量考生?及評分標準調整?(就算直資)是否會開多幾個班從而讓更多學生選到?

回覆樓主:

由某直資簡介會,唔會套餐式選科,每年先survey再設計適合時段課程,滿足大部分學生學習及升學需求,此安排學校要投放很多資源,但學生以後考公開考試往往表現特別好,每年都有其他band1英中學生為左選科轉校過嚟。

其實,最熱門嘅科目,來來去去都係 phy chem bio econ ⋯ 讀到小六,能力同興趣越來越明顯,有人愛歷史文學,有人只看科學雜誌,有人連常識科入面嘅中史都搞唔掂,有人見到摃桿已經頭暈⋯ 其實只要自己細路有機會㨂嘅科夠多位就可以了。

另外,選校保守一點,入學後維持中上名次,選科也不用太擔心。

曾經去過一直資女校簡介會,我問佢哋 phy chem bio 有幾多位,副校長答三科夾埋超過一百⋯ 我預計阿女就算好彩入到呢間名校,將來選科都唔夠人爭,叠埋心水入地區津校算了。

Szetimmy0225    發表於 22-10-13 11:30

回覆 Sing13 的帖子

非常好,估計這正正是官律跟直資分別,直資這方面可能較有彈性。如果這一年很多學生想選修某科,科主任就會睇下手頭上能調配嘅資源,如果仍然不足,再計算外聘所須支出,如能抵消成本(成本須包括短暫新聘老師外,亦要墊附之前,或現行因學生流失而要继續營運的科目),之後再預測該批學生能達到的成績。如模擬結果是正數,那就開班。我想官律確是缺這彈性。但這彈性燒錢,相信不是所有直資能做到。

Szetimmy0225 發表於 22-10-11 16:06
邊間甘離譜呀?

1A 便是皇的話,也應包括紂王吧,降罪在小學及父母吧,級頭永遠是品學兼優的。

回覆樓主:

吾明?

重複

自己一個津一個直,
津初中,中一中二中英數分 set 大概23至24人一組(平常33人一班),直反而冇,40人一班。
津對外課外活動都唔少,當然自己都要主動舉手。女最近參加對外JA比賽,都係同學自己組隊參加,同學一個搵一個,肯參加就有份。剛剛個暑假參加 HKFYG Leadership program都係老師問同學有冇興趣,自己舉手參加,對外面試,自己爭取sponsorship。選科 phy chem bio各開2班 ,係chem多人爭,要考頭一半以上。M1M2各一班,睇數成績,女話唔難入,不過佢冇興趣冇修。

直資一星期有半日規定必上兩項課外活動(冇收費),算係比津照顧乜都唔願參加同學。直有外語修,另外收費,留校上堂,但好抵上。另有多一個公開考試選擇,但一樣要爭成績入。

但津都可以有收費(間間唔同,應唔多要比),女間津每月要交600,高中另加幾十蚊堂費。(
好樂意比)

回覆 kirstyau 的帖子

女英華

不要迷信直資選科彈性度高就一定選到心儀科目, 直資只係可多D選料組合, 唔需要套餐方式選科, 但普遍都有限制, 如個別科目有人數上限 (啫係又要睇成績囉!), 科目選修人數太少唔會開或根本學校唔會開某D科目

否則點會有名牌女直只得2班Phy? 有D直資10年嚟都無開過M1?

選科彈性度, 官津校只有最頂級個班, QC, SJC, LSC, 兩間華仁, St Mary, MSS, MCS ...... 呢D會較高, 其餘所謂出色既B1中學, 如HTC, 華英等其實都係要食套餐, 只係套餐選擇會多過級數再差D既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題