用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資vs津校
樓主: honeybabypig
go

直資vs津校   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 22-10-11 11:12
雙學制好多時都是吸引學生讀既一種噱頭,但實際IAL同AL是咪易考過DSE?可繞過中文科? 改制前既中學AL難過而 ...
先不要論難度
AL/IAL只要集中考3-4科選修科都夠, 相對"負擔"會低D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Cliokohonda 的帖子

假設上面果位仁兄所講屬實,話2個官津老師既人工等於3個直資老師既人工,直資應該都好難請到超水準既老師,畢竟人都是睇錢途搵工。我就覺得,讀書9成靠學生自己,無需太介懷是咪神校之類,今時今日既香港,同幾年前已經好唔同。

回覆 hkpapa852 的帖子

又是既,牌面睇是輕鬆d, 睇餸食飯(學生資質),各適其適。

hkpapa852 發表於 22-10-11 11:15
過往官津校老師又配額, 好難有長工 (不少新老師都係合約制, 無乜福利同保障, 識人教咗10年都仲係合約制, 轉 ...

長工唔長工都算,月薪7萬同4萬係兩個概念喎

Dylanli2017 發表於 22-10-11 11:20

假設上面果位仁兄所講屬實,話2個官津老師既人工等於3個直資老師既人工,直資應 ...

人工同工作表現不可以掛勾,編制可令人崩壞。

hkpapa852 發表於 22-10-11 11:12
所以現今選校, 唔好諗住靠老師, 更大可能, 去到邊間最後都要靠自己.

所以首校要考慮, 邊間學校能維持同學 ...

咁就要衡量吓家長群功力

Dylanli2017 發表於 22-10-11 11:20

假設上面果位仁兄所講屬實,話2個官津老師既人工等於3個直資老師既人工,直資應 ...

高人工唔等於有水準老師,好多官津old seafood老師仲用萬年ppt照讀一次當教咗書,hea吓hea吓又一day。

最後讀書真心靠屋企!阿爸阿媽mon住吓或出錢揾補習。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-10-11 11:34
高人工唔等於有水準老師,好多官津old seafood老師仲用萬年ppt照讀一次當教咗書,hea吓hea吓又一day。

最 ...
所以咪話9成靠學生自己囉,高人工唔等於高水準,不過低人工既話好難吸引高水準既老師,要做到低人工又高水準,應該難度極大,按邏輯分析。

係囉,9成靠自己,自己靠得住,中中B3C 都可以,可惜本人對自己仔女信心不大,要靠朋輩湊大。
今日既香港同幾年前香港教育最大分別係乜呢? LS 答題方向明確?唱歌企好啲SBA 有bonus ?

咁如果你小朋友是靠老師為主,當然是選師資最好既啦。家下移民潮咁勁,應該大部分人都可以選到自己中意讀既中學。我覺得1A夠用有餘,你唔使拎band 3出來講到咁消極,有人靠自己資質,有人靠老師,有人靠外補,睇餸食飯。我既經驗是主要靠小朋友自己,適合就好。

Dylanli2017 發表於 22-10-11 12:14

咁如果你小朋友是靠老師為主,當然是選師資最好既啦。家下移民潮咁勁,應該大部 ...
認真的, 1A1B1C都好, 不要迷信可以靠老師反而係學校令子女提早認清 "社會現實" (乜咁都可以做老師? 乜原來XX名校既老師都係咁咋?)

讀書靠學生自己, 同靠朋輩更重要; 想依靠老師, 咁去搵定補習吧!

千金易得, 好老師難求, 可以協助到子女成長/學到嘢既老師更難求
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-10-11 11:28
長工唔長工都算,月薪7萬同4萬係兩個概念喎
就算係官津校合約制員工都有限額, 咁做唔到官津校長工, 又攞唔到合約, 就算直資/私校人工低D, 咁都要做嫁, 唔通留係屋企做宅男/宅女咩!

Dylanli2017 發表於 22-10-11 12:14

咁如果你小朋友是靠老師為主,當然是選師資最好既啦。家下移民潮咁勁,應該大部 ...

何解覺得b1a 夠用有餘嘅?可推介嗎?
我果堆讀開街坊小學,當然想飛上枝頭,這些年都係靠ek 前輩指點迷津,亦盼望閣下能介紹好學校比小女報考.

回覆 hkpapa852 的帖子

你講得好岩,只不過是樓上果位唔認同讀書靠自己, dse雖然唔難,但都比小學課程難好多,如果小朋友自己領悟力好,會易讀好多,只靠學校靠老師就唸住拎5**唔是一件易事。

回覆樓主:

直資老師可以不拘一格選人材,可以搵母語普通話,英文既老師,有能力既老師自然會挽留,專搵做過DSE評卷既老師又得,搵外國返嚟既名校生又得,人工有平有貴,能者居之.
我覺得重本系中五中六老師就得,其他老師我都冇咩要求,只要求普教中老師普通話流利,英文老師英文流利.見過一啲退休英文老師zoom代課,遠差過外國返嚟既年輕老師.
另外五萬蚊對唔是搵食科既三大生唔錯了.

1A好多區都有,好多選擇呀,你邊區呀? poyau隨時都可以比到資料你。

Dylanli2017 發表於 22-10-11 12:38

1A好多區都有,好多選擇呀,你邊區呀? poyau隨時都可以比到資料你。 ...

冇所謂呀,主要想讀你推介的

當然是睇你住邊區啦。

Sing13 發表於 22-10-11 12:36
直資老師可以不拘一格選人材,可以搵母語普通話,英文既老師,有能力既老師自然會挽留,有貴有平. 五萬蚊對 ...

莫道你在選擇人, 人亦能選擇你

我諗要大部份家長接受"母語"係普通話既老師嚟教學生非中文科, 唔係咁多家長接受到

如果學校selling point係呢點, 可能係倒米

雖然我相信醫護人員之後, 政府遲早會話要輸入"大灣區教師"

Dylanli2017 發表於 22-10-11 12:44

當然是睇你住邊區啦。

沙田加九龍區都可以,如果你認為好的,可考慮渡江
‹ 上一主題|下一主題