用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Delete
go

[英國] Delete   [複製鏈接]

Delete
   3    0    0    0
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

papamama199 發表於 22-10-5 15:12
英國係好多人想子女去升學既國家, 過往不少家長, 係唔同階段都會為小朋友安排去升學, 不過以往只得一個途徑 ...

好奇一問,點解特登開個帖講?

longlokma 發表於 22-10-5 19:01
好奇一問,點解特登開個帖講?
可能我孤漏寡聞,之前無諗過呢個point,係最近幾個月先肯定,所以攞出嚟開心share吓啫!
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

papamama199 發表於 22-10-5 19:08
可能我孤漏寡聞,之前無諗過呢個point,係最近幾個月先肯定,所以攞出嚟開心share吓啫! ...

哦, 唔好意思。
因為bno Visa 已經有咗近兩年,有心留意嘅都會知大概情況同考慮因素, 所以我先覺得奇怪啫
我想補充少少, 家長其實唔只係activate 個visa, 其實係需要陪同18歲以下子女係英國一齊生活負責照顧佢哋, 所以如果家長係擺低佢哋讀寄宿學校而自己唔係英國 ,原則上已經唔符合要求, 呢樣嘢如果英國政府係知道嘅 , 佢哋嘅bno visa會唔會隨時變成無效要離境,或將來係咪會影響子女申請永居都係一個重要考慮

想請教,已滿18歲用學生簽證讀緊大學,係咪今個十月可以獨立申請BNO visa呢
我兩公婆有BNO但不想移民英國的

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

picnicchu 發表於 22-10-5 19:23
想請教,已滿18歲用學生簽證讀緊大學,係咪今個十月可以獨立申請BNO visa呢
我兩公婆有BNO但不想移民英國的 ...
之前話計劃十月開始申請,但而家仲未公佈

cow 發表於 22-10-5 20:24
之前話計劃十月開始申請,但而家仲未公佈

謝謝你解答

回覆樓主:

如果係考慮用BNO visa讀 boarding state school,真係要了解清楚何為boarding state school,因為boarding state school 絕對唔係唔駛比學費嘅independent boarding school咁簡單(其實boarding state school每個term都要比少少宿費的),可以search 舊post認識清楚boarding state school,以免唔符合預期而失望後悔

sleung2020 發表於 22-10-5 20:24
有啲似蝗蟲

所以我奇怪点解要專登开帖講呢样嘢 咁多人取巧,人地唔係傻嘅,因住隨時畀人趕出境,連再申請返student visa嘅機會都冇,到時先后悔就太遲

picnicchu 發表於 22-10-5 19:23
我兩公婆有BNO但不想移民英國的 ...

係可以,但到依家仲未有公佈,所以要留意HMO既公佈,再作決定。

一心只系想去讀免費書即系外地人無任何貢獻下去霸佔人地資源,我估英國人都唔系傻。其實呢度大部分家長用正途申請子女去英國讀寄宿學校既多,樓主沾沾自喜覺得自己無本生利羅人地著數好醒,甘似之前香港人口中既蝗蟲行為。

BNO VISA 原意的確係要求一家移居英國, 但英政府亦已一步步放寬到連英國移民一向唔允許既"太空人"方式移民都接受。當然,目前英政府無講明呢種做法係咪有問題(以BNO VISA當學簽),又或者有冇反效果(如影響日後申請永居),呢種做法可以話係"法律罅",存在"風險"。

坦白講, 無事無幹, 阿水會理佢有冇BNO VISA? 會考慮申請BNO VISA, 又會係邊類人為主? (當然我都知有好多為攞盡著數又上咗岸既藍血人會/已申請)

申請BNO VISA全家移居, 為自由? 為下一代?但同時要考慮需要放棄自己土生土長既家,當中既朋友,親人,情懷,回憶同事業。係得呢度既絕大部份都係家長,但佢地同時亦係人地既子女。佢地既父母,即EK常稱的4大長老普遍都因各種原因而不會離開,所以真係要走,又有多人人真心放得低佢地?那管關係親疏,但都花了大半輩子照顧自己的父母?

另外,現在忽然諗起要子女轉跑道既人,不少之前根本沒有預算去咁做,亦可能彈藥有限,本人只係想將一D有用既資料俾呢D人。

一向有錢有計劃既人,當然唔認為有咁既需要,但如果你地係睇唔起呢班有限資源而無奈要中途出家既人,話人地係識做蝗蟲, 佔別人資源,咁希望你早日成為聖人,不要在係呢個亂世虛渡光陰。

版主如果認為呢D資料不適宜存在,不妨封帖。

sp3014 發表於 22-10-6 00:23

如果係考慮用BNO visa讀 boarding state school,真係要了解清 ...
讀得Boarding School 就預咗要俾錢 (我都有講),但 Boarding State School 普遍學費係 GBP 5k 一個term (Full boarding全包), 同 Independent school 既收費差距極大

papamama199 發表於 22-10-6 09:28
讀得Boarding School 就預咗要俾錢 (我都有講),但 Boarding State School 普遍學費係 GBP 5k 一個term (F ...

£5k  / term, 一年三個terms, 再加一年幾套機票,或者可考慮在香港選擇非本地課程學校,又不用同孩子分開,又可照顧長老

poonseelai 發表於 22-10-6 09:44
£5k  / term, 一年三個terms, 再加一年幾套機票,或者可考慮在香港選擇非本地課程學校,又不用同孩子分開 ...

非本地課程,如果係直資學校,又唔一定入到,而且目前傳統學制既香港既學校,坦白講自主度已越嚟越低,EDB要求課本改版到9月新書都未有得賣。暫時國際學校或行非local制既學校仲有較大既自由度,但誰知何時又會變天?
當不少國際學校既海外學生減少,換嚟既係國內同胞時,又係咪大家喜歡/期望既學習環境呢?
改了學習環境,改不了生活環境,家長亦會擔心小朋友總一天被自己不希望既信息所感染,呢點亦係莫宜端當日決定離開的原因。

yuyueng 發表於 22-10-6 08:16
一心只系想去讀免費書即系外地人無任何貢獻下去霸佔人地資源,我估英國人都唔系傻。其實呢度大部分家長用正 ...

在這里提出蝗蟲果位果真出位,幾個字就可以得罪晒左右d人

papamama199 發表於 22-10-6 09:26
BNO VISA 原意的確係要求一家移居英國, 但英政府亦已一步步放寬到連英國移民一向唔允許既"太空人"方式移民 ...

我唔系聖人亦唔需要做聖人,不過唔會想盡辦法去占人地便宜,你詛咒人地既野返彈比你自己啦。

呃呃騙騙都甘理直氣壯?無錢就要呃書讀?呃人既野遲早要還架。

大家價值觀完全唔同,理得你騙途光明,但著實影衰香港人。

papamama199 發表於 22-10-6 09:54
非本地課程,如果係直資學校,又唔一定入到,而且目前傳統學制既香港既學校,坦白講自主度已越嚟越低,EDB ...

無可能所有嘢都 win win, 自己取捨啦。我指非本地課程當然唔包直資。

如果你着重孩子有正確價值觀,言行一致,用你所講方法又是否身體力行緊?

亮燈 發表於 22-10-6 04:02
係可以,但到依家仲未有公佈,所以要留意HMO既公佈,再作決定。

謝謝你的回覆,請問HMO是什麼?

‹ 上一主題|下一主題