用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Engineering
樓主: Ving
go

Engineering   [複製鏈接]

barque 發表於 23-2-6 12:34
今時今日講IT 係冇前途的行業?真係有啲唔明白你
IT係香港, 真係無"錢途", 搵錢最多一直都係班IT sales
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

barque 發表於 23-2-6 12:34
今時今日講IT 係冇前途的行業?真係有啲唔明白你
你講得呢句,証明你真係唔認識香港 IT 行業
自己查下政府 T contact 各職級要求同薪酬吧!

想發展 IT,要遠離香港
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-6 19:35
你講得呢句,証明你真係唔認識香港 IT 行業
自己查下政府 T contact 各職級要求同薪酬吧!

我覺得你有點誤導其他人,中等能力以上的IT人已經好過你所講的好多。

stillgood20 發表於 23-2-6 15:16
可能, 大家講ge IT, 唔係同一樣野.
佢講, 真係對著部電腦/或者電腦系統.

好在我哋朋友呢幾年無上EK, 佢哋自己或有些仔女“IT”工作都發展非常好

最緊要自強和找到自己有興趣的工作,就會有前途

barque 發表於 23-2-6 19:47
我覺得你有點誤導其他人,中等能力以上的IT人已經好過你所講的好多。
何為"中等能力"? 其實"邊個"誤導呢?
好簡單去JobsDB/LinkedIn search吓, 睇下香港各類公司既 IT 職位出得幾多錢

stillgood20 發表於 23-2-6 15:16
可能, 大家講ge IT, 唔係同一樣野.
佢講, 真係對著部電腦/或者電腦系統.

其實你地知唔知香港"大部份"寫程式既人, 係做緊乜嫁?
D公司搵人做數據分析, 係唔多會用 Technical 既人

Auditor 也好, BA 也好, 大部份都係Low Tech 但高學歷既人

hkpapa852 發表於 23-2-7 14:34
何為"中等能力"? 其實"邊個"誤導呢?
好簡單去JobsDB/LinkedIn search吓, 睇下香港各類公司既 IT 職位出得 ...

Glassdoor 有不同行业职位的入职要求,经验,能力及大约人工。

也可以分地域查询,个别行业工种人工英美较高,不等同香港高,相反亦是。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-2-8 07:34
Glassdoor 有不同行业职位的入职要求,经验,能力及大约人工。

也可以分地域查询,个别行业工种人工英美 ...

Glassdoor 係香港應該唔係咁普及, 而且佢既"資料", 只係建基於有人願意提供既數據, 真偽係無從稽考.

貼市既始終要搵番Local 既搵工網

其實如果以純 IT 工種計, T-contract 已包含大部份, 佢地可達到既人工都好透明, 絕對係業界人工既參考指標, 亦可以話係, T-contract 員工既代遇, 就係政府有冇"認真"去支持發展 IT (唔係齋吹話唔夠人, 你代遇唔好搵鬼嚟同你做嘢咩!)

不過可能好多叫人去做 IT 既人連 T-contract 係乜都唔知

hkpapa852 發表於 23-2-8 09:29
Glassdoor 係香港應該唔係咁普及, 而且佢既"資料", 只係建基於有人願意提供既數據, 真偽係無從稽考.

貼市 ...

我提Glassdoor 不單是為IT,係很多行業及公司。其實還有幾個網站,Indeed, Careerbuilder, ZipRecruiter etc.

我問過阿仔有關他的專業資料在這些網站是否準確,他說很近,可作參考。

它的好處係可以跟其他國家的條件比較,可以引證你講海外條件會好些。

之前我已經講過,香港不斷放人入嚟,搶爛市,人工想加係好難嘅!

所以話香港缺乏人才,事實係香港老闆覺得香港缺乏人工低的有料嘅人。對有料嘅人就講,「喂,大陸master,5年經驗都係得咁多啦!」。最佳答案係:「咁你咪請大陸人啦!」
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 23-2-8 09:29

貼市 ...

我又去八吓T Contract ,學吓嘢。

Contract staff 係咪IT嘅 trend?我可能錯嘅,不過,我一直以為contract 的福利冇乜,底薪會高些,但睇落又唔係高。

以JobDB 的統計,2022 IT平均人工加幅最高3.7% ,其次係Banking 3.5%。

Glassdoor已經係比較接近實際嘅網站,但正如網友提及,佢哋靠使用者自願提供資料,我相信真係會有人亂填,所以有時同一間公司,同一個地區,相同職位,人工可以相差好遠。

我又八卦去睇吓T contract,揾到呢篇報導,應該都有參考價值:https://hk.jobsdb.com/en-hk/articles/t-con入職四大竅門/

stillgood20    發表於 23-2-8 11:27

ANChan59 發表於 23-2-8 09:58

聽我細囝講, 佢係 contract. Fresh grad.  人工市價,唔高, 當攞經驗。

Contract, 本身公司有Bonus,
就連銀行, 都會每年發一次Bonus 比IT公司,再發比有關工作的同事。
即係有2份bonus.

ckh689 發表於 23-2-8 10:28
Glassdoor已經係比較接近實際嘅網站,但正如網友提及,佢哋靠使用者自願提供資料,我相信真係會有人亂填, ...

我会咁睇,一定会有人乱填,等同EK也有人乱噏。

我会睇个工种职级report 数目,太少就要小心。如果有几十个,take away the highest and lowest outliners,中间就差唔多。

它有一条横bar chart,有中位数。

ANChan59 發表於 23-2-8 09:58

T-contract 係政府外判既IT工作合約, 由一堆指定承辦商負責
係200X年前, 政府無乜規管, 呢班承辦商食水好深, 部份T-contract 既staff收到既人工, 只係政府俾承辧商既一半 (食咗50%做admin fee)

後來規管後, 承辦商admin fee set咗上限, 當然係扣番係待遇到啦

即係個staff只有12個月糧, 基本MPF, 個人普通醫保 (好似有D承辧商連呢樣都無), 同勞工署最低要求既一年7日大假

係報導講既 T-contract 職級人工, 係未扣承辦商既 admin fee

以就最高人工既 CSPM, 政府俾承辦商 95k 一個月, 但個 staff 實收如果仲有 8字頭已經好好

不過就算只係得8字頭, 已經比商營機構既IT人既人工高咗至少20% (月薪計)

所以成日話 IT 易搵錢個班, 唔該做吓資料搜集先啦!

CPM同CSPM 普遍要15年, 以至20年以上既PM經驗既

唔駛10年經驗既PM可以好容易搵到 80k 一個月的話, 政府 T-contract 呢D咁刻薄既工作, 點解仲有咁多人爭?

ckh689 發表於 23-2-8 10:28
Glassdoor已經係比較接近實際嘅網站,但正如網友提及,佢哋靠使用者自願提供資料,我相信真係會有人亂填, ...

CSA 8-10年经验有5万5,係高定係低?

如果Chartered engineer 係政府或者政府合约,肯定唔止这个人工,如果6年chartered,professional grade 加3-4个point,应该有8万到9万。

https://csradar.com/grade/Engineer

助理工程师 4万- 6万
工程师 7万至11万
高级工程师 12万到14万……
其他唔讲啦!

我个mentee,毕业8年,原来有8万,唔怪得佢耐唔中請我食好嘢。

如果这些资料属实,咁hkpapa852 嘅讲法又合理喎,工程师之中,lT係below average,冇比较冇伤害!

stillgood20 發表於 23-2-8 11:33
聽我細囝講, 佢係 contract. Fresh grad.  人工市價,唔高, 當攞經驗。

我八卦,即係总共几多个月?12个月就好和味!

ANChan59 發表於 23-2-8 09:57
我提Glassdoor 不單是為IT,係很多行業及公司。其實還有幾個網站,Indeed, Careerbuilder, ZipRecruiter e ...
要有世界性既資料, Indeed, SEEK (JobsDB俾佢收購咗) 都唔少, 而且實用過Glassdoor
香港 IT 人,人工只會越嚟越差,點解? 因為太多廉價國內高技術外勞

有技術係咪就夠呢? 可惜睇住盤數個班唔會咁諗

都係個句,要發展 IT,唔好留係香港。

亞洲區真係對 IT 行業有好支援同好發展既,係新加坡 (以前台灣都唔錯),香港從來都不是

hkpapa852 發表於 23-2-8 12:38
要有世界性既資料, Indeed, SEEK (JobsDB俾佢收購咗) 都唔少, 而且實用過Glassdoor
香港 IT 人,人工只會越 ...

我识的科技公司,部分Al係在台北分公司,人工比较平,水準都唔錯。这批工程师或者programmer唔想嚟香港。

我又去睇吓SEEK。

因为睇惯Glassdoor ,I know the devil.。

stillgood20 發表於 23-2-8 11:33

T-contract 無 bonus, 亦唔似其它政府 Contract, 有額外既完約酬金
Contract staff 有冇 bonus, 係睇僱主. 僱主直接請既contract staff 同經中介公司請已經係兩個世界

而且就算同一行, 唔同背景公司既 bonus 都差好遠

國際金融機構普遍有gurantee 13/14個月糧 + 至少 2 個月bonus, 港資普遍只有12/13個月糧 + 最多1/2個月bonus

以單一人仕既情況去當常態, 係錯得好緊要既假設

ANChan59 發表於 23-2-8 12:37
我八卦,即係总共几多个月?12个月就好和味!
亞囝係想要履歷表上有1年IT工作/銀行經驗.
人工已經係賺咗,(比讀書收穫多)

Bonus, 有期望, 就有失望.

唔怕佢少.

最怕佢多, 唔捨得走.

按同事講, total都係2 個月.
不過, 連銀行都想幫手留人. 多派bonus.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊