用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Engineering
樓主: Ving
go

Engineering   [複製鏈接]

一家三口 發表於 23-12-9 18:55
接近26萬幾一個月
如果係我仔, 我都真係會好滿意, 只是畢業两三年而已, 大把前途.
佢間大學, 雖然都係top 10, 但仍低小師姐間好多, 不如叫小師姐响London羅完1年經驗, transfer去NY. London同NY两大中心, 对個人profile一定非常有幫助.
Btw, 四百幾k係税前, 税後可能得番一半, 但福利仍是很好

twhkleung 發表於 23-12-9 19:52
如果係我仔, 我都真係會好滿意, 只是畢業两三年而已, 大把前途.
佢間大學, 雖然都係top 10, 但仍低小師姐間 ...

唔會啦!大囡唔喜歡外國生活,而响香港又找到一份首最心儀的工作,薪酬當然不能和你朋友囝囝比較,但作為一位2024年 Fresh Grad, 人工已經算好好。     

twhkleung    發表於 23-12-9 20:03
其實係一家四口子

一家三口 發表於 23-12-9 20:00
唔會啦!大囡唔喜歡外國生活,而响香港又找到一份首最心儀的工作,薪酬當然不能和你朋友囝囝比較,但作為 ...
囡囡返泥身边, 你一定很开心了

twhkleung 發表於 23-12-9 20:04
囡囡返泥身边, 你一定很开心了

當然超開心啦 其實 去英國讀A level 第二個月,就話要回香港工作,話唔喜歡外國生活      。細囡2024 都升大學,讀Econ, 暫時畢業後都係回港工作,2囡都無話要申請BNO 留英,所以都係回港工作
其實係一家四口子

一家三口 發表於 23-12-9 20:10
當然超開心啦  其實 去英國讀A level 第二個月,就話要回香港工作,話唔喜歡外國生活   : ...
唔係講笑,霖霖下, 師姐真係好叻,因為好多headcounts都轉左去Singapore. 叻女!!!

twhkleung 發表於 23-12-9 20:14
唔係講笑,霖霖下, 師姐真係好叻,因為好多headcounts都轉左去Singapore. 叻女!!!

...

面試呢間公司,Final Round 由早上8時多去到下午4時多(英國時間),香港的Canadinates 就接午夜12點才完,無計,要就我哋呢班英國學生,真係過五關斬六將架 。當然有吃飯時間,HR 對Canadinats 的評價,師兄師姐的Sharing啦

twhkleung    發表於 23-12-9 23:43

twhkleung 發表於 23-12-9 16:51
埋个行头好偏心, 專比机会叻人, 而小師姐係QS #2畢業, 又係STEM, 响投行/顧問公司 MT, 只要机会到(跟到個好 ...
家人做美國投行,唔係STEM/IT,通常兩年Analyst,跟住最少兩年Associate,先有機會升VP,好彩呢可能再兩三年升ED/MD,唔好彩可能俾個SVP你,又要等耐啲,所以真係要超級勁+好運氣先有可能4年搞掂。

twhkleung    發表於 23-12-9 23:57

ckh689 發表於 23-12-9 23:53
家人做美國投行,唔係STEM/IT,通常兩年Analyst,跟住最少兩年Associate,先有機會升VP,好彩呢可能再兩三 ...

其實係一家四口子

ckh689 發表於 23-12-9 23:53
家人做美國投行,唔係STEM/IT,通常兩年Analyst,跟住最少兩年Associate,先有機會升VP,好彩呢可能再兩三 ...

你又怎樣睇bulge brackets和elite boutique 的分別呢?

barque 發表於 23-12-25 18:25
你又怎樣睇bulge brackets和elite boutique 的分別呢?
BB同EB主要係deal size嘅分別。相對於BB,EB人手較少,所以願意出較高人工,不過 worklife balance 可能會更差。如果有心學嘢,或者唔錯,因為唔會好似BB分工咁仔細,但EB知名度不及BB,唔係行內人未必聽過,相信對 exit opportunity 有影響(如果想轉行)。

利申:我都係聽返嚟,未必可以作準。

回覆樓主:

可能MBB的exit opportunity 是較多和較好的,好多都會轉去相關的行業做Head ofxx 或者c-suite. 如有打算留在investment 發展一段時間,EB可能會較多野學和未來發展機會好些。

當然BB的名氣會多人識啲,CV靚啲。

barque 發表於 23-12-26 08:07
可能MBB的exit opportunity 是較多和較好的,好多都會轉去相關的行業做Head ofxx 或者c-suite. 如有打算留 ...
你應該清楚過我

ckh689 發表於 23-12-26 13:16
你應該清楚過我。

其實我不太清楚,以上只是我自己的疑問(emoji)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊