用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升學找skyreach/Aston Education 升學顧問 ,那間值 ...
go

[英國] 英國升學找skyreach/Aston Education 升學顧問 ,那間值得推介? [複製鏈接]

見完Aston的顧問後,我又再找過Skyreach education天達,因在youtube看過他們的升學顧問的片覺得好,現心大心細不知找那間幫忙!
*skyreach料多及熟行情但aston好似口碑好d?
   4    0    0    0

回覆樓主:

個人親身經歷,一些跟agent (eg. Aston) 有連繫的院校,經agent查詢會較快有回覆, 支援也較好

Cherry_Lee_ 發表於 22-10-4 19:12
國升學找 Aston Education 升學顧問 好不好?   
值得推介嗎?

升學可自己報學校 不一定經 agent

想想選校有什麼考慮因素 例如
現在幾年級 想幾時去讀 Year 幾
官校 vs 私校
男/女校 vs 男女校
日校 vs 寄宿 寄宿比例 國際生比例
課程(AL/IB) 學術水平 公開試成績
課外活動 設施
地區
......

國升學找 Aston Education 升學顧問 好不好?   
值得推介嗎?
如果agent介紹既學校自己有興趣咪OK囉!
經agent會方便D同成功機會大D

當年可以自己攪, 不過會花多好多花間.

It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

Poyau 發表於 22-10-4 19:50
升學可自己報學校 不一定經 agent

想想選校有什麼考慮因素 例如
相信搵得Agent, 應該唔會諗住報 State School 呀?
想入State School 搵 Agent 都無用啦, 佢都唔會幫到你

It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

papamama199 發表於 22-10-5 11:26
相信搵得Agent, 應該唔會諗住報 State School 呀?
想入State School 搵 Agent 都無用啦, 佢都唔會幫到你

有 State boarding 可經 agent
可能因為寄宿有收費 願意畀佣?

Poyau 發表於 22-10-5 16:05
有 State boarding 可經 agent
可能因為寄宿有收費 願意畀佣?
Boarding State School 宿位有限, 而且又唔旨在賺錢, 唔會經Agent
而且已往只收BC既子女, 客源唔多

papamama199 發表於 22-10-5 16:15
Boarding State School 宿位有限, 而且又唔旨在賺錢, 唔會經Agent
而且已往只收BC既子女, 客源唔多
...

官立寄宿 受歡迎嘅 收生無問題
但如果宿生不足 宿舍可能要停運
某A準介紹嘅七間 三間已不再收宿生

https://www.hkosc.com.hk/home/pages/index/id/15.html

Poyau 發表於 22-10-5 18:47
官立寄宿 受歡迎嘅 收生無問題
但如果宿生不足 宿舍可能要停運
某A準介紹嘅七間 三間已不再收宿生
所以諗住讀boarding state school就千祈唔好靠agent

Poyau    發表於 22-10-5 19:46

如果係灣仔, 我女當年係搵呢間, 但女仔(sophie)又幾好, O個時我女 22:00 後whatsapp 佢, 佢都會覆.  DSE 放榜當日有幾間 U 響佢地office 有 online interview.  我只係搵得呢間, 其他無搵過. 所以無比較, 好定唔好.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

醒目開學勳章

值得推介嗎?
上年阿女去UK升大學,係經Aston開UCAS account,都跟得幾好。

值得推介嗎?

建議搵多幾間agent,接收不同意見比較下,反正免費
之後可以上嚟大家分析下不同學校比較

cfs 發表於 22-10-7 08:59
建議搵多幾間agent,接收不同意見比較下,反正免費
之後可以上嚟大家分析下不同學校比較
...

謝謝意見,見完Aston的顧問後,我又再找過Skyreach education天達,因在youtube看過他們的升學顧問的片覺得好,現心大心細不知找那間幫忙!

Cherry_Lee_ 發表於 22-10-7 09:05
謝謝意見,見完Aston的顧問後,我又再找過Skyreach education天達,因在youtube看過他們的升學顧問的片覺 ...

係米報大學?如係,你要睇埋兩個agents 自己跟咩大學聯系左,如果你心儀的大學有幾間,A有但B無,你米識揀囉。

TTEE1819 發表於 22-10-7 11:05
係米報大學?如係,你要睇埋兩個agents 自己跟咩大學聯系左,如果你心儀的大學有幾間,A有但B無,你米識揀 ...

請問怎知是否聯系?是否他推介便等於有聯系?

Cherry_Lee_ 發表於 22-10-7 11:20
請問怎知是否聯系?是否他推介便等於有聯系?

Agent website 通常有寫左大學名。Aston一定有,你睇睇。

醒目開學勳章

Cherry_Lee_ 發表於 22-10-7 09:05
謝謝意見,見完Aston的顧問後,我又再找過Skyreach education天達,因在youtube看過他們的升學顧問的片覺 ...

朋友係2019年問過天達,要收取費用$5000,不是免費。而佢推介的學校同Aston差不多一樣,所以朋友最終冇選天達。現在就唔知天達是否要收費用。

peggy 發表於 22-10-7 11:32
朋友係2019年問過天達,要收取費用$5000,不是免費。而佢推介的學校同Aston差不多一樣,所以朋友最終冇選 ...

哇,唔講唔知。

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 22-10-7 11:44
哇,唔講唔知。
個時天達有講座,我同朋友一齊去,現場同agent 傾時冇話要收費,留低左聯絡電話比佢地(我冇留,個陣未決定是否送阿女出去升學)。後來佢WhatsApp 朋友,再傾下d學校,個agent 話要收$5000,幫手修改PS 。

peggy 發表於 22-10-7 11:32
朋友係2019年問過天達,要收取費用$5000,不是免費。而佢推介的學校同Aston差不多一樣,所以朋友最終冇選 ...

天達話佢嘅收費係包執靚personal statement &interview培訓, Aston話不收費,冇特別inerview培訓&personal statement 話睇一睇咁,不知怎揀!
‹ 上一主題|下一主題