用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 漢莎航空延誤行李7天及行李損壞賠償
go

[英國] 漢莎航空延誤行李7天及行李損壞賠償 [複製鏈接]

女兒第一次飛英國,由香港去法蘭克福再轉機去Newcastle, 2件主要的大行李延誤了七天才到學校。

我們在香港支付了1300百多元的行李附加費,目的是希望他到達當地有足夠的物資準備開學,但是換來一團糟!

在這七天當地天氣只有5至15度,再加上天天都是下雨的,他終於病倒了!

送回來的行李其中一個全部花了,車轆也壞了兩個!

我們沒有親戚朋友在當地,這是他第一次到英國留學,還未足夠18歲,請問除了我向航空公司要求賠償購買日用品的費用,還可以索償補償金嗎?

謝謝(emoji)
   1    0    0    1

cookie小餅餅 發表於 22-10-4 10:18
女兒第一次飛英國,由香港去法蘭克福再轉機去Newcastle, 2件主要的大行李延誤了七天才到學校。

我們在香港 ...
好離普,小明友真陰功

有冇買留學保險?有冇攞行李延誤証明,航空公司係有得Claim 既,買咗既必須日用品及衣物都可以claim 。

轉機時間唔夠好易人上到機但行李趕唔切,上次我仔同三個同學坐漢莎起FRA轉機去LHR ,兩個同學班機有個半鐘,去到倫敦話行李唔夠時間上機,同學打電話比housemaster , housemaster 叫佢地起倫敦機場等件行李到咗先好返宿舍,好彩行李跟下班機到,等咗兩個鐘,如果等漢莎送去學校要幾日。

我仔轉機時間差不多9個鐘,行李也是delay,係airline 問題......

yuyueng 發表於 22-10-4 10:48
有冇買留學保險?有冇攞行李延誤証明,航空公司係有得Claim 既,買咗既必須日用品及衣物都可以claim 。 ...

有買留學保險呀!

SIYip 發表於 22-10-4 13:01
我仔轉機時間差不多9個鐘,行李也是delay,係airline 問題......

對,亞女在法蘭克福機場等左7個鐘才轉機(emoji),係airline 問題!

有冇經驗除了索償購買的必需品,可以額外要求保償呢?

cookie小餅餅 發表於 22-10-4 14:32
對,亞女在法蘭克福機場等左7個鐘才轉機(emoji),係airline 問題!

有冇經驗除了索償購買的必需品,可以 ...

航班延誤 ,要問Airline 取證明信件。
行李箱爛 ,最好多角度影幾幅相去申索!

啱啱book 左機票坐漢莎,目的地又係Newcastle.. 見到你個post 有啲擔心。唔知係咪因為人手問題所以先會咁呢?

靛青女 發表於 22-10-4 16:44
啱啱book 左機票坐漢莎,目的地又係Newcastle.. 見到你個post 有啲擔心。唔知係咪因為人手問題所以先會咁呢 ...

航空公司回覆因為去Newcastle係一隻細機,不能負荷太多行李!

近排很多航空公司去英國嘅航班都有行李延誤的情況,再者9月份開學,所以十分普遍。

katrinafu 發表於 22-10-4 14:42
航班延誤 ,要問Airline 取證明信件。
行李箱爛 ,最好多角度影幾幅相去申索!
...

謝謝你(emoji)

我女9月頭第一次坐要轉機的航班 ,因為出發之前幾日漢莎罷工,我都有點擔心很多服務受影響。當阿女執行李 ,我叫阿女 將食物、 衣服、內衣、日用品都平均分配放在兩個行李箱 ,   中藥、藥物、即棄隱形眼鏡和一件外套就手提 。
兩個寄倉行李都遺失我無話可說,但遺失一個都仲有一個起碼每樣有D 可用 。

大媽爸爸    發表於 22-10-4 22:09

katrinafu 發表於 22-10-4 17:26
我女9月頭第一次坐要轉機的航班 ,因為出發之前幾日漢莎罷工,我都有點擔心很多服務受影響。當阿女執行李  ...

了不起的媽媽

cookie小餅餅 發表於 22-10-4 21:41
了不起的媽媽

不是 ,是經驗的累積, 我以前工作上常常遇到的問題 , 可以試過幾十人 一齊由倫敦轉機到羅馬 , 但可以幾十人的行李仲係香港 ,我件褸在手提 行李,很多人件褸都寄倉 , 見到個個離開機場,凍到縮埋一舊 。

Lufthansa我都Claim緊Delayed Baggage, 成個過程垃圾到不得了, CS飛左線番大陸都算, 只開星期一至五office hour都忍佢, 所有問題叫你搵德國總部, CS無法處理, 個垃圾網頁upload d 收據size 大唔得, 多過2個jpg又唔得(買野都起碼7,8張收據), 之後得個file no., 成個星期無影無蹤。簡直係垃圾公司, 冇下次。

katrinafu 發表於 22-10-4 17:26
我女9月頭第一次坐要轉機的航班 ,因為出發之前幾日漢莎罷工,我都有點擔心很多服務受影響。當阿女執行李  ...

好好提點,謝謝你
http://hk.myblog.yahoo.com/

醒目開學勳章

cookie小餅餅 發表於 22-10-4 16:54
航空公司回覆因為去Newcastle係一隻細機,不能負荷太多行李!

近排很多航空公司去英國嘅航班都有行李延誤 ...

上年阿女坐BA去Newcastle 都係咁,要第四日先送番行李。個4日所買的日用品、衣物,留單據向航空公司claim 番$。留學保險冇得claim ,話唔見左件行李先有。

上年阿仔坐荷蘭航空去Madrid, 個轆直頭唔見左。阿仔即場向CS投訴,CS 話賠Hk$800/一個喼,佢選左$。

oooray 發表於 22-10-5 09:41
Lufthansa我都Claim緊Delayed Baggage, 成個過程垃圾到不得了, CS飛左線番大陸都算, 只開星期一至五office  ...

我今天交左baggage delay claim 比Lufthansa, 係呀個 platform 好差,大一些都話唔得,我攪左3次才可以upload 4 files。

打比AIRLINE終於有人接聽, 佢地最快都要10月9號先有人上班回覆, 我張DELAYED BAGAGGE CERT都要2-3WKS先有.. 因為係國內做, 暈了!

peggy 發表於 22-10-6 02:55
上年阿女坐BA去Newcastle 都係咁,要第四日先送番行李。個4日所買的日用品、衣物,留單據向航空公司claim  ...

我現在claim 緊 baggage delay and damaged baggage, 睇吓要幾耐才回覆!再睇吓佢哋點賠!!

有消息再向你們報告!

cookie小餅餅 發表於 22-10-6 23:03
我今天交左baggage delay claim 比Lufthansa, 係呀個 platform 好差,大一些都話唔得,我攪左3次才可以upl ...

嘩2-3星期辛苦你了希望成功
‹ 上一主題|下一主題