用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學英國 不同地區口音的重要性
go

[英國] 留學英國 不同地區口音的重要性 [複製鏈接]

請問選擇學校的時候, 地區口音是否 一個考慮的因素呢? Y9-Y13留學生會學習到當地的口音, 蘇格蘭,威爾斯,愛爾蘭都有著不同的口音。
   0    0    0    1

DOCTORGG 發表於 22-10-3 14:47
請問選擇學校的時候, 地區口音是否 一個考慮的因素呢? Y9-Y13留學生會學習到當地的口音, 蘇格蘭,威爾斯 ...
蘇格蘭我可以講學校入面冇,出面街一定有,小朋友學係學正常口音,但佢哋識聽識講蘇格蘭口音。

回覆 DOCTORGG 的帖子

基本上如果係全國性收生,或者寄宿比例高嘅學校,學生同老師都嚟自英國五湖四海,口音絕對唔會係問題。

相反,一啲比較地區性嘅學校,尤其係寄宿比例唔高嘅,可能同學都係附近住,有可能平常互動嘅時候會側重少少當地口音。不過老師都係喺唔同地區請返嚟,所以教學上就唔會有問題。

foxli 發表於 22-10-3 15:04
蘇格蘭我可以講學校入面冇,出面街一定有,小朋友學係學正常口音,但佢哋識聽識講蘇格蘭口音。 ...

謝謝兩位。 因為我有朋友去咗威爾斯 遊覽, 發現當地人的口音頗重和 London有分別。 我聽了後有少少 concern這方面的考慮。

請問選擇學校的時候, 地區口音是否 一個考慮的因素呢? Y9-Y13留學生會學習到當地的口音, 蘇格蘭,威爾斯 ...

口音 耳濡目染
老師/同學/當地人也有關係
有機會去學校開放日感受吓

其實一直只有香港人著重口音,英國人唔會理你,最緊要溝通到

2jkidsfather    發表於 22-11-18 12:28
cherubic    發表於 22-10-4 11:02
It is not a matter for you to choose staying or leaving, it is matter if you forget why you need to choose.

papamama199 發表於 22-10-3 19:04
好多香港人都好在意Queen’s accent吖,牛津步果啲,感覺係上流社會。

papamama199 發表於 22-10-3 19:04

言之有理

咁大個應該唔會咁容易學習轉到口音的,如果驚難明慢慢會習慣一點。

回覆 964000 的帖子

我都以為樓主係擔心上堂聽唔明。

我估大概名校名氣越大
越吸引五湖四海師生
越multicultural 口音越多樣化吧
如果地區學校可能口音比較單一。

我女班主任是法國人講英文不知幾sexy
母語是澳洲印度英文、法文西班牙文不同種族的同學大有人在
從來最在意口音的似乎只是港燦

宮二 發表於 22-10-4 02:37
我估大概名校名氣越大
越吸引五湖四海師生
越multicultural 口音越多樣化吧

非常同意!

我自己經驗,唯一令我困擾係校內的workman及technicians 口音,因為畢業論文要透過他們做設備,工具,如果重口音的地方,例如紐卡素的Geordie 口音,英國人都有cultural shock。

不過,聽聽下就會習慣,大家聽得明對方的口音就可以。將來在當地工作,都係會面對同樣問題!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

口音其實不是很大問題,不習慣只是開頭幾天,我們也不是發音很標準

elo1616    發表於 22-10-5 15:00

其實英國不論東西南北有好多種口音,係印度人比較難聽。不過日日聽住,小朋友好快適應。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

我又冇考慮到呢方面當年只係考慮邊間學校岩佢,邊間我供得起
‹ 上一主題|下一主題